Vzkazy 9/2014

18.05.2014 | Žádné komentáře

Nejprve bych rád upozornil na fotku z minulého článku a to proto, že z nějakého důvodu se nezobrazil při přenosu její popis. V popisu jsem upozorňoval na degenerativní změny u vrubozubce pavího, které jsou na fotografii jasně patrné. Jde o morfologickou odchylku.

Přeji všem hezkou neděli a celý příští týden. Jako bych to býval tušil… V minulém článku jsem psal o tom, že se mě pan Honza ptal na výtěry některých druhů teter, a že mu posílám k tomuto tématu osobní dopis. Ještě ten večer jsem dostal dva dopisy a další dny ještě několik. Že se pan Honza dopracuje ke svému, ale že by rádi i ostatní… Napíšu tedy dnes něco všeobecně o výtěrech teter, ale ještě přeci jen jednu poznámku. Pokud zalistujete v historii Článků, najdete podrobně zpracované postupy výtěrů neonek, kongoteter či jiných druhů ryb, třeba i parmiček z rodu Capoeta.

Pozor však, přesný návod neexistuje a zaručený teprve ne!!! Existují jisté postupy, které si ověřuje každý akvarista ve svém prostředí sám, a proto také dnes napíšu některé své zkušenosti, které se však nemusí hodit každému a tak jako vždy nabádám, při opakovaných nezdarech napište, nebo volejte. Někdy je zkrátka nutné řešit případ od případu a v jednom tak krátkém pojednání nelze rozhodně vše vyřešit. V tomto ohledu jsem ale sám klasickým případem.
Mnoho let jsem akvarističil na Žižkově v Praze 3 a potom se přestěhoval na sever Čech do Lužických hor. Z vodovodní sítě mi tady tečou poloviční hodnoty toho, co teklo z vodovodu na Žižkově. V nedalekém městě dokonce hodnoty čtvrtinové.. Málokdo mi věří, že z vodovodu může téct voda vhodná bez úprav pro výtěr neonek obecných… Musel jsem tedy věnovat nemálo úsilí k tomu, abych se naučil znovu s podobnou vodou „zacházet“ a použít ji jak k výtěrům, tak i k chovu. Pochopitelně se zkušenostmi to jde vše lépe a hlavně se dá vše dohonit za kratší dobu.

Tak tedy, výtěry nejen tetrovitých ryb začínají už v době, kdy si je přineseme v počtu několika kusů domů a těšíme se z jejich přítomnosti v našem akváriu. Jenže, ještě zdaleka nejde o ryby, s kterými bychom měli počítat do budoucna. Z vlastní zkušenosti vím, že ty nejlepší generační ryby jsou ty, které si odchováme od jikry v našem prostředí. Tedy, nakoupené ryby si odchováme, a až teprve jejich potěry odrostlé v našem prostředí budou těmi nejproduktivnějšími rybami. Je to pochopitelné, protože si jejich „kvalitu“ pohlídáme hned od prvních minut jejich života.

V tomto případě nejde pouze o kvalitu vody při výtěru, její správnou teplotu a režim dne. Ale velmi důležitá je pro odrůstající potěry též odpovídající potrava, kterou podáváme hned v prvních hodinách jejich aktivity. Jen připomenu, že pro plůdek je zcela zásadní a bezpodmínečně nutná potrava živá, ať jde o Artemii, nebo plankton z našich vod, který je velmi důležitý například při odchovu živorodek. V tomto případě píši o buchankách. A ještě něco, již jsem v článcích popisoval, že při troše trpělivosti je možné si tzv. prachovou potravu zajistit i z vajíček pakomárů, tedy jejich právě vylíhlé larvy. To je potrava jedna z nejlepších. Tomu ale nutně předchází odpovídající znalosti.

Někdo může namítnout, že i umělou stravou lze odchovat ryby. Já s tím sice budu souhlasit, ale pouze u několika málo druhů. Ryby odkrmené alternativní potravou jsou, na rozdíl od řádně odchovaných ryb živou, na první pohled poznat a jejich celkový vzhled se liší z gruntu. Rozdíl je ve vybarvení, velikosti, vitalitě a jistě se pozná i při výtěru a počtu jiker. Rozdíl je dokonce i ve vitalitě jejich potěru při dosažení dospělosti.

Pokud máme připravené ryby k výtěru, jde o dospělé ryby, které žily do této chvíle v hejnu, počkáme většinou na první třecí aktivitu. Jak ji poznáme, je věc zkušenosti a je to též několikrát popsáno v minulých článcích. Z ryb, které se hromadně vytírají v hejnu, po vytření oddělujeme samice od samců a připravujeme na první řízený periodický výtěr. U běžných teter je to období od pěti do sedmi dnů, než se samice znovu zaplní. V tomto období zakrmujeme velmi kvalitním živým krmivem a den před třením přestaneme. Zhruba po týdnu nasazujeme ryby do tření a sestavujeme páry, nebo skupiny, to jak u kterých druhů teter.

To je velmi zhruba nastíněný postup, co se týká ryb, ale pro tření nejsou důležité pouze skvěle připravené zdravé ryby, ale též vytírací prostředí. Jde o přípravu výtěru a hlavně též o bezchybně připravenou vývojovou vodu. A dostali jsme se k bodu, o kterém píší rybáři i akvaristé celé knihy. Příprava výtěru ryb je technicky dobře zvládnutelná, pokud ji máme v malíčku. Jde o mnoho maličkostí, které však jedna bez druhé maří celé úsilí. Jednoduše řečeno, podceníte-li jediný bod v postupu, celé úsilí je to tam. Je tedy dobré si celý výtěr rozfázovat a postupovat odpovědně krok po kroku. A to zvláště tam, provádíte-li výtěr poprvé. Tato činnost je velmi nekompromisní a ihned potrestá každého, kdo by si chtěl práci jakkoliv na úkor kvality ulehčit.

Tedy, po technické stránce jde od začátku o zvládnutí hygienických postupů včetně přípravy vývojové vody. Čistota nádrží a jejich desinfekce je základ úspěchu. To platí o všech potřebách, které s tím mají co dělat. Od síťek po přelovovací „fajfky“, nádrže, vzduchovací kamínky či filtry, jsou-li třeba, včetně ostatních nádob či hadic, které používáme pro manipulaci s vodou. Pozor, zde nejde až tak o fyzickou čistotu vody, jako o její čistotu biologickou. Myslím tím, že je velmi snadné a nanejvýš pravděpodobné, že si do vytíracích nádrží přenesete nějakého nevítaného nálevníka, který je schopen ve velmi krátké době celou snůšku jiker zlikvidovat. To se ale pozná již příliš pozdě. To když se voda, ve které přechováváte jikry po výtěru, zakalí do šedavého zbarvení.

Výtěru je nutné věnovat maximální pozornost a dokonce je dobré být v tu chvíli v psychické pohodě. Tuto radu rozhodně nepodceňujte! Ve výčtu potřebných vlastností, které jsou důležité při výtěrech ryb, je nutné též zmínit trpělivost. Sám se potácím mezi tímto světem a mnou přirozeným. Musím zde napsat, že vrozená pečlivost a trpělivost je velkou úlevou pro každého akvaristu, který se zabývá výtěry ryb a pokud nejste podstatou těchto vlastností obdařeni, čeká Vás, čehož jsem sám představitelem, velmi nekompromisní práce se sebou samým. Ale rozhodně to jde. Tento odstavec píšu záměrně proto, že bych rád upozornil na skutečnost, že nejen zručnost a vědění jsou nutné ke zdárným odchovům ryb. Ostatně, soustředěnost a výše uvedené přirozené vlastnosti jsou zároveň předpokladem schopnosti se učit.

Celá věc není rozhodně jednoduchá, ale lze se ji naučit. Postupným osvojováním etologie jednotlivých skupin i druhů ryb zjistíte, že jejich projevy jsou logické a vycházejí právě z jejich etologie, z prostředí kde žijí. To vše je ale nutné nejprve poznat a až potom se snažit o řízené výtěry a úspěchy s nimi spojené. Rozhodně se nenechte ukonejšit náhodnými úspěchy, které začasto překvapí i zkušené borce. Zkrátka, akvaristika je krásná a velmi často i nevyzpytatelná…

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2014
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...