Reakce na některé dopisy z poslední doby

4.05.2014 | Žádné komentáře

Akvárium „pokojového“ chovatele a akvárium profesionála… Myslíte si, že vybavení akvária u profesionála by mělo laika ohromit? Očekávání před schůzkou s pokročilým akvaristou je vždy tak trochu nevyplněná tajenka a mnozí si myslí, že budou nadšeni a očekávají od této schůzky něco, jako vklad do své akvaristické budoucnosti. Je to ale mnohdy jinak a očekávání se začasto mění v nepochopení až zklamání. Důvod je jasný, mnohému z toho co vidí nerozumí a vykládají si „to“ jinak a pochopitelně začasto ne tak, jak by správně měli.

Z jednoho dopisu, který se objevil v minulém týdnu v mé poště, doslova čiší velká míra nespokojenosti a jasně i nepochopení. Jde o naši čtenářku, která byla pozvaná k chovateli z důvodu obstarání některých ryb do nového akvária. S úsměvem jsem si připomněl otřelou povídačku o sbírce motýlů, ale i ryby jsou dobré ne…?

Ale k věci. Paní si domluvila tuto návštěvu u chovatele s tím, že se zároveň podívá, cituji: „Jak se „to“ vlastně s těmi akvárii dělá“. Její představa byla taková, že až půjde od onoho chovatele, bude již vědět o akvaristice téměř vše.

Výsledek byl takový, že nejenže se jí akvária u chovatele nelíbila tak, jako u souseda v domě, mimochodem, ten má jedno a krásně zařízené i s kořínkem a rostlinami, ale i z toho důvodu, že téměř všemu nerozuměla a její návštěva nakonec skončila tím, že jí byla nabídnuta místo ryb kniha. Ó, jak osvícený musel být onen chovatel. Před tímto řešením smekám! Přesto bych se rád dnes o této věci zmínil a přidal svůj názor. Třeba bude někomu co platný.

Mnozí, kteří si prošli dlouholetou praxí i teoretickou výukou akvaristických zákoutí, si na podobě akvária až tak nezakládají a spíše se věnují tomu, co po nich vyžadují jejich chovanci. Nároky chovanců přivedou pak zkušené akvaristy k velmi funkcionalisticky vybaveným akváriím a to z prostého důvodu. Zajímají je především právě požadavky chovaných živočichů, než dekorační účely akvárií. A tak se stává, že akvárium „pokojového“ akvaristy je na pohled daleko více propracovanější i líbivější, než tzv. pracovní akvárium profesionála. Berte prosím pojmenování „pokojový akvarista“ s rezervou, je to pouze pracovní tvar z důvodu rozlišení.

Je pochopitelně jiné, když se akvárium zařizuje pro určité účely a jistě si zkušený akvarista poradí i s výstavní nádrží, ale v dnešním článku píšu spíše o pracovních akváriích. Mám-li se k tomuto vyjádřit, tak z pohledu lidského je ono krásně vypadající akvárium jistě na pohled zajímavější. Je ale více potřeba, aby akvária ponejvíce vyhovovala živočichům, než lidem. Pokud vezmeme toto v úvahu, potom se pohled do akvárií již zdá v poněkud jiném světle… Je ale velká míra dovednosti i umu, když šikovný akvarista dokáže tyto dvě věci skloubit a vybuduje akvárium, které vyhovuje jak rybám, tak jeho oku. Ostatně, o to se snažíme v dekoračních nádržích všichni.

Jedna z praxe

Pečlivému akvaristovi amatérovi Josefovi se dařilo v oblasti dekorace a zařizování akvária z hlediska jeho estetických požadavků. Kolegové, kteří ho navštěvovali, si jeho akvária pouze chválili. Měl ale jedno trápení, se kterým se svěřoval pouze „vyvoleným“. Určité druhy ryb se mu ne a ne rozmnožit, i když si dal práce sebevíc. „Jak je to možné?“, lamentoval často nad svými neúspěchy, „Ten lajdák Honza má nádrže jako žumpu a pořád je má plné potěru…“.

Resumé

Tento krátký příběh z praxe trefně kopíruje to, co jsem naznačil začátkem dnešního článku. Rozhodně popírám v této souvislosti pravý význam slova žumpa, ale tak to zkrátka bylo a ono přirovnání mělo vystihnout pocity akvaristy Josefa. Mimochodem, jeho akvária byla skutečně jakási dokonale uspořádaná sbírka, ale právě v tom byl asi ten zakopaný pejsek. Jen bych rád, aby si někdo z tohoto článku nebral příklad v tom, že ode dneška se přestane o akvárium starat a vytvoří si doma žumpu! Berte vše pouze jako podobenství.

Každý z veteránů a zkušených akvaristů ví, jak problematické je odchytnout například ze zařízené a zarostlé nádrže právě ten pár teter, který se začíná třít, nehledě na to, že při takové honičce způsobíme rybám dosti značný stres a vzorné akvárium poněkud „pocucháme“. Nehledě na to, že při hromadných výtěrech se chovné ryby do zarostlých a dekorací vybavených akvárií po výtěru nepouštějí a připravují se na další periodu v akváriích k tomu zařízených. Všeobecně ale platí to, že téměř každý akvarista má doma málo místa a zvláště pak ti, kteří ryby odchovávají. Tímto chci pouze říci, že i když si takový akvarista zařídí jedno krásné akvárium s rostlinami i ostatní dekorací, zřejmě ho za nějaký ten čas přebuduje tak jako tak na tzv. pracovní akvárium a to z důvodu další potřebné nádrže k umístění odchovaných ryb. Zápasení s nedostatkem prostoru v domácnosti je zkrátka stálý boj.

Tzv. pracovní akvária nejsou rozhodně gulagy pro umístění ryb. Jsou to zkrátka technicky a co možná nejvýhodněji zařízená akvária pro jejich chov či odchov. Jejich účel světí co možná nejvíce potřeby chovaných ryb a to je hlavní účel těchto akvárií. Z výše uvedeného dopisu čišelo nepochopení a například věta: „Měl tam naházené trubky z umělé hmoty!“, mě utvrdila v tom, že jí pouze mnohé asi nebylo správně vysvětleno. Mimochodem, ony trubky z umělé hmoty jsou k mnoha účelům velmi potřebné.

Jen bych rád vysvětlil mnohým, kteří by si rádi osvojili akvaristický um, že nikdy se tak nestane zázrakem a za krátkou chvíli. A to ani v tom případě, kdyby navštívili zrovna toho nej nej akvaristu na tomto světě. To by asi dopadlo právě naopak. Choďte do odborných obchodů, navštěvujte burzy i chovatele, čtěte, ale nemyslete si, že cesta k osobnímu úspěchu je snadná. Čeká Vás dlouhá, ale krásná cesta poznání a mnohých zklamání i radostí, ale nikdy se nesnažte něco v akvaristice rychle pochopit. Takové návody téměř vždy nikam nevedou. A ještě něco, i velmi dobrý a zkušený akvarista nemusí zrovna oplývat odpovídající rétorikou… V každém případě, vše začíná slůvkem „PROČ“!, slůvko „jak“ si potom už dosadíte sami.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2014
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...