Vzkazy 7/2014

20.04.2014 | Žádné komentáře

Hezké Velikonoce nejen všem chovatelům a upřímné přání bohatých a zdravých výtěrů!

Ono je to dnes tak, nejprve si lidé obstarají akvárium a potom se ptají. To je špatně a sami na to záhy přijdou. A ještě horší je to v případě, že nakoupí akvárium současně s rybami. V mnoha obchodech se všeobecně obchoduje s tímto „artiklem“, jako s ponožkami. Pokud se sami odborní zaměstnanci nebudou zabývat podstatou věci, nic a ani žádný zákon to nezmění! Restrikce mohou být jakékoliv, nařízení jakbysmet, ale pokud si někdo koupí akvárium a s ním si nese rovnou v sáčku i ryby a není k tomu řádně vybaven ani připraven, je to špatně, ale nikdo, krom samotných prodejců v tom pořádek neudělá. Žádný zákon či sebelépe myšlená vyhláška toto neovlivní. Tedy alespoň zásadně ne.

To je reakce na dopis od paní či slečny Lenky. Pochopitelně jde opět o starý a zcela zásadní problém. Když si domů Lenka přinesla skleněnou kouli a v sáčku dvě závojnatky, byla radostí bez sebe. Když vstala druhý den ráno a podívala se do „akvária“, málem omdlela, jak sama situaci popisuje. Voda byla téměř bílá, jedna závojnatka „to“ měla již za sebou a druhá plavala divně, jak píše Lenka.
Seděl jsem u toho psaní a měl hlavu v dlaních…, co už, co už by se muselo stát, aby se tyto smutné příběhy stále dokola neopakovaly?!

Paní Lence jsem odpověděl a odkázal ji též na minulé články, ale je mi jasné, že neuplyne ani týden a v poště budu mít podobné psaní opět. A to ještě k tomu všemu dostala informaci od prodavače, že závojnatka je vlastně úplně nenáročný a studenovodní karas, a že může být do akvária hned vpuštěn… Nevím co k tomu ještě dodat, za ta léta psaní a osvětové činnosti se mi zdá, že se naše doporučení nedostanou k těm správným adresátům, ale když si vezmu těch několik set článků a k tomu několikanásobně více odpovědí samotným pisatelům, tak si myslím, že přece jen se něco podařilo ovlivnit.

To něco, to je vyřešení problémů s pořízením akvária, zavedením toho správného režimu v něm, vyléčení mnoha nešťastných tvorů a též usměrnění a uklidnění začátečníků, kteří si zoufali nad svými neúspěchy. Na našich stránkách se ročně sejde více než 70 000 čtenářů a v Článcích i v Poradně Ing. Filipa se neustále řeší, co s nastalými problémy v akváriích, jak se je pokusit na dálku vyřešit a napravit. Je to jistě velmi potřebná činnost, ale zároveň nekonečná.

A ještě něco, jak jsem již napsal mnohokrát, pokud se nenapraví dnešní situace v odbornosti prodávajících i ostatních zaměstnanců v našem sortimentu, celkový stav se nezmění. Je tedy velmi potřeba, aby se všichni, kteří si hodlají vybudovat krásný vodní svět přímo v domácnosti, o něj také hned zpočátku zajímali a ověřili si základní pravidla této jistě krásné i potřebné činnosti! Je mi jasné, že zdaleka ne všichni, kteří by potřebovali odbornou radu či zkušenost se na naše stránky dostanou, ale z reakcí našich čtenářů vím, že se jejich rodina rozrůstá, a že naše doporučení jsou rozhodně k něčemu.

Vzkaz pro pana Marka je na dlouhé pojednání a tak alespoň podstatu problematiky

S Vašimi sumci je to jako s tím pořízením nového akvária. Nejprve číst a potom kupovat!!! Panaque nigrolineatus je skvělá ryba, je to sumec a je zvláštní svým zbarvením, projevem a hlavně tím, že potřebuje ke svému životu v akváriu specifické prostředí. Odlišuje se od ostatních druhů z čeledi Loricariidae tím, že je schopen přijímat dřevěnou hmotu ostrouhanou z kořenů jako hlavní zdroj potravy. Tuto schopnost mají, ještě co vím, zástupci rodu Cochliodon. Děje se to prostřednictvím enzymů, které produkují bakterie v jejich trávicím ústrojí. Ale pozor, ostatní druhy sumců z této čeledi potřebují zároveň potravu živočišnou v určitém poměru a to druh od druhu.

Moje jednoduchá, ale důležitá rada je, co možná nejdříve zakupte vhodné kořeny a umístěte je do akvária s těmito sumci. Vlastním tyto krasavce a mám je umístěné ve 400 l akváriu a myslím, že zanedlouho půjdou do osmistovky. Psal jsem o tom již v některých minulých článcích, ale přece jen několik postřehů.
Když jsem před léty dostal deset těchto sumců, byli velcí tak 5 cm. Všechny tyto ryby pocházejí původně z importů, protože jejich reprodukce v akváriích ještě není zaznamenána. Tyto sumce je nutné umístit do co možná největší nádrže a zajistit vodu, která není zatížená dusíkatými látkami. Znamená to tedy velmi dobré filtrování a častou výměnu vody za čerstvou. Vodu je též nutné udržovat v dobré senzorické čistotě. Znovu upozorňuji, že všechna tato moje doporučení pocházejí z vlastních zkušeností.

Je zajímavé, že indikátor jejich nálady a dobrého stavu je velmi snadný. Jak už jsem napsal, u těchto sumců musíme mít v nádrži kořeny. V mé nádrži jich je plno a hlavně vlastně nic jiného. Každý den nacházím na dně doslova hromadu granulovaných dřevěných mikropelet. Jsou to nestrávené zbytky dřevěné hmoty, kterou tito sumci spořádají a vyloučí zpět do vody. Mimochodem, tyto dřevěné mikropelety jsou velmi dobré k hnojení pokojových rostlin.

Po nějakém čase, to záleží na velikosti a výkonnosti filtru, se hromádky trusu zmenšují, až téměř zmizí. To je neklamné znamení toho, že sumci přestávají s chutí přijímat potravu a je nutné provést údržbu filtru. Jinak je možné přidávat do akvária množství zeleniny jako například mrkev, cukety, okurky… V dospělosti tyto ryby začínají přijímat i živočišnou stravu, ale myslím si, že je to pro ně pouze doplněk potravy. Není ale správné řadit tyto sumce mezi výhradní býložravce.

Přeji tedy hodně úspěchu s chovem těchto prozatím málo poznaných, zajímavých a tajemných ryb, jen prosím, budete-li mít jakýkoliv nový poznatek, buďte od té dobroty a svěřte se s ním. Rád Váš názor zveřejním.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2014
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...