Dnes jednu z praxe

6.04.2014 | Žádné komentáře

V poslední době mám za sebou nové zkušenosti z obchodu, ze kterých bych mohl vytvořit snad novou rubriku. Jsou poučné, leč někdy velmi smutné a to též z níže uvedených důvodů.

Čtenáři článků dobře vědí, že k objasnění veškerých situací, které mohou v akváriích nastat a o kterých zde píšu, čerpám své vlastní zkušenosti, výjimečně pak zkušenosti mých kolegů, které jsem si sám ověřil. Jsou potom složité ty situace, kdy musím utvrzovat nevěřícího v tom, co jsem sám prožil, co v dobrém třeba běžně praktikuji a co mi někdo nevěří, protože jemu moje rady nepomohly. Těchto situací, kdy jsem neobhájil svá tvrzení, jsem zažil naštěstí velmi málo i z toho důvodu, že vždy jdu až do morku problému a s konkrétním chovatelem jeho problematiku řeším dopodrobna. Jsou mezi námi ale tací, kteří prostě nevěří a jejichž sebevědomí je na tak vysoké úrovni, že jsou nakonec schopni raději své chovance umořit, než by ustoupili nabízenému řešení. To platí ponejvíce ohledně výtěrů ryb.

Existuje stokrát omletá pravda, že v akvaristice některé postupy u jednoho akvaristy fungují a jiný s tím samým problémem nehne, i kdyby použil téměř přesně ty postupy, jako jeho kolega, který toto běžně tou samou metodou řeší s úspěchem. Stokrát omleté je i to, že dvě totožná akvária zařízená vedle sebe v jedné místnosti, jedním chovatelem, stejným postupem a se stejnými rybami i rostlinami, se nebudou chovat totožně! Vždy přijde chvíle, a netrvá to nikdy dlouho, kdy se cesty obou nádrží rozejdou a už nikdy se nebudou chovat a vypadat stejně.

I z toho důvodu nelze vytvořit totožné akvárium podle vzoru. Je možné všelicos napodobit, inspirovat se, použít vhodné materiály podle doporučení, ale stejnou nádrž jako byla někde na výstavě, nebo třeba u kolegy doma, není možné vytvořit. Toto se děje z mnoha důvodů a mohli bychom je dopodrobna jmenovat, ale ke kloudnému závěru bychom se nedostali. Jde o kvalitu vody, dopadající světelný tok a třeba z více zdrojů, ryby, rostliny, materiály dekorační i aktivní, použitá technika, sklo, potrava… Ale velkou roli v tom hraje i chovatel sám a rozhodně není jedno, kdo si akvárium pořizuje. Již mnohokrát jsem poukazoval na skutečnost, že i k provozování akvária jsou nutné určité vlohy, a tak si myslím, že je to zrovna jedna z těch důležitých věcí, které nelze v tomto výčtu pominout. A až na výjimky si též myslím, že „nefungující“ akvárium je pouze chovatelova chyba.

Je tedy velmi těžké a téměř nemožné vyhovět někomu, kdo projeví přání vlastnit takové akvárium, jaké třeba zrovna vidí na návštěvě. A ještě jednu důležitou věc, i kdyby se něco podobného podařilo a takové akvárium by spatřilo světlo světa, museli byste u něj trávit mnoho času! Akvárium je odraz osobnosti akvaristy, a protože máme osobnostní rysy vesměs nestejné, i naše akvária se liší. Když mě někdo požádá o podobnou službu, s úsměvem se snažím upozornit na to, že k akváriu, které vybuduji u nich doma, budu také požadovat válendu, protože tam budu muset i spát.

V poslední době jsem zažil jednu z těch horších zkušeností, podobnou mám ale již za sebou několikrát z dob minulých. Je tomu tak dva měsíce, kdy jsem jedné paní vysvětloval, co musí udělat, aby její nové akvárium, jednalo se o set 50 l, mohlo fungovat a dělalo své majitelce radost. Přesto, že je toto akvárium tak malé, je možné v něm vybudovat poměrně hezký interiér, který je dokonce i vhodný pro chované živočichy. Pro pořádek: radil jsem terasu, rostliny, kořen jako dekoraci a několik málo „čistotných druhů“ ryb včetně zajímavých šneků. No zkrátka klasiku, která ale „funguje“ a dělá majiteli dobrý pocit.

Vyděsilo mě však, když mi ona žena nastínila svůj náhled na věc. Do vody hned na začátek ty „vodičky“ a potom hned může „dávat“ ryby. Ryba papoušek, závojnatka a jedna taková ta barevná velká… Po chvíli jsem zjistil, že to měla být cichlida z jezera Malawi a to pouze samec tohoto druhu.

Z pochopitelných důvodů jsem se snažil tuto smrtící kombinaci zarazit a sáhodlouze vysvětlil, že to není jistě ono, a že je to v našem oboru dokonce hrubý prohřešek. Vysvětlil jsem dál, že to, co chce udělat, nepovede nikam a v brzkém čase se jisto jistě dočká katastrofy, která ji nepotěší a ještě to vše poměrně draze zaplatí. A ještě něco, rozhovor trval minimálně půl hodiny a musím uvést, že paní byla úplná začátečnice.

Navštívila mě ještě dvakrát, a když jsem byl k jejím požadavkům neústupný, už se neobjevila. Objevila se však minulý týden s vítěznou tváří. „Vše mám!“, vyhrkla již ve dveřích, „a dokonce mi prodali i ty vodičky!“.

Dál objasním v krátkosti situaci. Ona paní si zajela do nedalekého města, kde jí vyhověli. Přidali i vodičky a to hned tři. Pro představu, do čerstvé vody nalila: přípravek k odbourávání chlóru, preventivní přípravek a další přípravek jako „startér“! Pochopitelně, že nejen tyto „vodičky“ prodávám také, ale rozhodně s rozmyslem. Zkušenější rozhodně ví, o čem píšu. Pak už jen ona paní „dala“ ryby do této emulze a bylo. No, žádný problém ne? A dokonce jí to bylo doporučeno odborníky!

Co dělat? Čekám, že tak do týdne, snad do čtrnácti dnů přijde ona „chovatelka“ pro radu… Ale co jí říci? Jak argumentovat? Nevím. Budu-li stále dokola opakovat, že tak to nelze, asi zůstanu nudný a nikam to nepovede. Poprosím-li onu paní, aby už nic nechovala, myslím, že mě nevyslyší, protože ti druzí jí tak jako tak vyhoví a ještě přikývnou. No, jde přece o kšeft ne!?

Omlouvám se dnes, ale tento příběh k chovatelství také patří, ale z druhé strany chovatelství, z té špatné.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2014
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...