Vzkazy 5/2014 – chemie v akváriích

16.03.2014 | Žádné komentáře

Sláva, vše je vyřešeno!

Dobrý den a pěkné popřáníčko k prvnímu jarnímu dni, i když nás teprve čeká. Letošní rok nebude sice ten rozdíl tak patrný, protože je jaro za dveřmi téměř celou zimu, ale přesto…

Pan Zdeněk přišel na skvělou věc a konečně se „to“ někomu podařilo!!! Jen je smůla, že „to“ se již nějaké to století praktikuje… O co jde a co je to „to“? Nejprve bych rád upozornil na onu stále dokola opakovanou skutečnost, že karanténa je dnes již neodmyslitelná praktika a součást akvaristiky a bez ní se skutečně nelze obejít. V této souvislosti doporučuji vyhledat v článcích příslušná témata.

Tedy zkráceně, vždy když potřebujeme umístit, nebo přendat ryby z jedné nádrže, která pro nás je neznámá, ryby do nádrže jiné, již zavedené, je nutné je umístit do tzv. karantény. To aby případná infekce, která se může projevit až po nějakém čase, nenapadla ostatní zdravé jedince v nádrži již zavedené. To je již známé, jasné a nezpochybnitelné. No a pan Zdeněk vytvořil „nový“ plán a vyrobil „emulzi“, která má toto jednou pro vždy vyřešit.

O co jde? Při zakoupení nové ryby například v obchodu ji máme tedy umístit na nějaký, a někdy i dlouhý čas do karantény, jenže je to zdlouhavé a my už se nemůžeme dočkat, až nové krasavce do akvária vpustíme. Tak si čekání zkrátíme, co vy na to? Jde to poměrně snadno, jen vědět, jak na to! Zakoupíme v obchodu nejrůznější přípravky, které se k ošetřování ryb v akváriích používají, a jednoduše je smícháme. Potom už jen na krátký čas do této chemické louže rybu umístíme a tím ji zbavíme veškerých infekcí a je hotovo! Jakápak zdlouhavá karanténa, že…

Zřejmě Vás již napadlo, že to asi nebude ono, a že je klasická karanténa to pravé, ale přece jen. Prosím všechny i pana Karla, který ode mne dostal osobní dopis, nepoužívejte žádné podobné praktiky a hlavně, chemii až nakonec!!! Mnoho běžných infekcí je možné odstranit jinak, než přidáváním chemických přípravků do vody. Viz některé články o léčení ryb teplotou či jiným šetrným způsobem. Nehledě na to, že mnoho přípravků, které se pro léčbu ryb používají, je velmi toxických. Bez řádných znalostí a bez znalostí léčby ryb a příslušných přípravků se do podobných aktivit nepouštějte. Pokud Vám to zní jako příkaz, omyl, je to spíše zoufalý výkřik!

Už mnohokrát jsem se zmínil o tom, že léčit, a to prosím všeobecně, máme pouze tehdy, víme-li co léčit a čím! Podobné „výstřely“ naprázdno rybám pouze uškodí. Je to taková sázka do loterie, jenže zmařený tiket v loterii zaplatíme pouze my sami, neodpovědnou a špatnou léčbu ryb odnesou právě ty chudery ryby. Léčíme tak na cizí účet a to je vždy jaksi pohodlnější a dá se říci, že bez osobních rizik, že? Prosím tedy, žádné pekelné směsi!

K tomuto bych jen ještě připomenul, že podobné praktiky se skutečně již dlouhou dobu, například v hospodářském rybářství a konec konců i v akvaristice provádějí a jsou v mnoha směrech účinné, jen jsou prováděné na základě dlouholetých zkušeností a začasto i vědeckých poznatků. Kdysi se začínalo s přírodními látkami v podobě vyluhování extraktů z nejrůznějších bylin, nebo například z kůry stromů. V dnešní době je léčba ryb založena na vědeckých výzkumech a používají se čisté chemické přípravky a jejich kombinace.

Co se to děje v akváriích?

Téměř denně se zabývám podobnou otázkou od mnoha lidí a zvláště pak v této jarní době, kdy se prodlužuje den. Je to stále dokola. Akvária umístěná tam, kde do nich dopadá též denní světlo, a to třeba jen z malé části, mají na jaře mnoho proměn a jejich majitel je z toho začasto nešťastný. Tedy pokud si neví rady a nezná důvody a odpovědi. Ale dnes jen zkráceně, protože se touto tématikou zabývám pokaždé, když toto období nastane.

Prodlužování délky dne a zvyšování intenzity osvětlení pro naše akvárium znamená změnu a my ji poznáme nejčastěji tak, že se v akváriu začnou nejrůznější partie, nebo voda zelenat. Jde o projevy nejrůznějších druhů zelených řas. Mimochodem, na podzim se objevují v této souvislosti řasy hnědé, ale to je právě opačným efektem, a to úbytkem denního světla. Ono to není až tak jednoduché, ale jsou to asi tak nejběžnější projevy ve zdravých akváriích. Ale vraťme se do jara. Toto je normální reakce přírody na změny.

Lze se tím poprat změnou periody osvětlení, zastíněním nádrže, omezením podávání krmiva na nějakou dobu, odpovědnou údržbou, změnou teploty atd.. Pozor ale, jsme opět u chemických přípravků a nejrůznějších návodů na aplikaci zázračných vodiček. V obchodech Vám začasto „naordinují“ velmi snadný postup a to za „pár“ korun zakoupit vodičku…a je to! Moje odpověď je naprosto stejná, jako v předchozím případě. Tedy, alespoň co se chemie v akváriích týká.
Lenka má v akváriu mnoho šneků…

Jednoduché, koupíme si zázračnou vodičku… No a zrovna tak to s Lenkou bylo. Zakoupila poměrně nákladně vodičku, která pomohla pouze částečně, ale v akváriu se začaly dít prapodivné věci. Nevím sice, jakou „vodičku“ Lenka použila, protože se mi už na můj dotaz neozvala, ale se šneky lze přece zatočit velmi snadně i bez vodiček.

Nejsou ryby zbarvené? Kupte si vodičku! Nežerou? Kupte si vodičku! Chcete, aby se ryby často vytíraly? Kupte si vodičku! Rostliny nerostou? Kupte si vodičku! Máte v akváriu zákal? Kupte si vodičku! Kam by až tento seznam vedl…?
Pokusme se tedy soustředit spíše na podstatu problému a na to, jak by se s ním dalo zatočit bez chemie. Mnoho podobných postupů pochopitelně existuje, ale znají je pouze ti, kteří se o věc zajímají a pochopitelně i my, co se v akvaristice „mácháme“ po celý život.

Neřešte tedy hned jednoduše a moderně problémy v akváriu, začasto se totiž stane, že sice tato řešení rychle pomohou, ale vždy je něco za něco. Takže Vás třeba ani nenapadne, proč se za měsíc či dva něco v akváriu podivného děje a ani už nevzpomenete na to, že ona vodička, která tak před časem pomohla, mohla mít zrovna s tímto cosi společného. Vzpomeňte, že akvárium je velmi křehký prostor, kde se neustále „pereme“ s přírodou a chceme to po svém, což jistě není snadná záležitost.

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2014
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...