Jiná akvaristika

23.02.2014 | Žádné komentáře

Dnes bych se rád ponejprv velmi okrajově věnoval jednomu zajímavému problému, který se odvinul nejen od mých, ale i od jiných článků z této branže. Jde o prodejny, tedy specializované akvaristiky, a o jejich odbornost a zázemí. V mnoha článcích jsem upozorňoval na odbornost, a to jak kladnou, tak i neodpovídající v těchto obchodech, a zvláště pak na její výši a kvalitu, chcete-li.

Toto je, a to dávno už nejen v poslední době, skutečně závažný problém a bez opravdové a fundované práce našich zástupců v odpovědných orgánech se nápravy nedočkáme. Co bych ale rád dnes nastínil je pohled z druhé strany. Nerad bych zasahoval do svědomí „odborných“ zaměstnanců těchto obchodů, ale spíše z této strany nastínil problematiku akvárií v těchto obchodech.

Vždy, když začínám vyučování v oboru akvaristika se v úvodu zmiňuji o tom, že existuje akvaristik (nikoliv konkrétních obchodů) několik, a mezi nimi, že je i „akvaristika v prodejní praxi“. Co to znamená? K tomuto bych rád na úvod napsal velmi důležitý, byť krátký vzkaz všem, kdo tyto obchody a akvária v nich stále pouze kritizují. Akvária v obchodech nejsou, tedy až na výjimky akvária, která bychom chtěli mít, nebo již máme, doma! Nejsou to nádrže zakládané na delší dobu, nebo na trvalý biologický provoz, a ani nemohou být! Akvária v obchodech slouží jako akvária pracovní a také tak by měla vypadat!

Akvária plně zařízená a vybavená dekorací jsou krásná a dělají nám radost, ale to nemůže plně platit o akváriích v obchodech, i když by také neměla být pouze holou pouští. Taková akvária, která jsou v podstatě neustále atakována prodavačem a je v nich stále měněn chemický, biologický i fyzický stav věci, nemají a ani nemohou mít podobný režim. Jde tedy pouze o pracovní nádrže sloužící k přechodnému umístění ryb a to do doby jejich prodeje. V prodejních akváriích by měl fungovat čistě pracovní a hlavně odpovídající režim!!!
Prodávané ryby jsou svým původem takřka z celého světa a bohužel jde o to, že české a nejkvalitnější odchovy se mezi těmi „globalizovanými“ jaksi ztrácejí. Dnes již téměř nikdo v prodejních nádržích nepozná, kde je původ odchovu a když se zeptáte prodavače, odkud tyto konkrétní ryby pocházejí, mám na mysli základní informaci o domácích či importovaných rybách, téměř jistě pokrčí rameny. A přitom je tato informace velmi důležitá i z důvodu karantény.

A tak se v prodejních akváriích začasto potkají neonky odchované v českých akváriích s neonkami z povodí Amazonie, no co ty si musejí povídat, to bych rád slyšel… Ale vážně, tato situace by pro nakupujícího nebyla až tak důležitá, nebudeme-li brát v úvahu nebezpečí, která nás při nákupu ryb mohou čekat a tím je v nejčastější podobě infekce. I z tohoto důvodu by prodejní nádrže měly být přehledné, jednoduše uspořádané a hlavně co možná nejvíce hlídané z pohledu možné infekce.

Velký rozdíl mezi akvárii v prodejnách a mezi akvárii doma je ten, že v akváriích doma se snažíme o jakousi a co možná nejvyšší biologickou stabilitu prostředí z důvodu poměru chovaných ryb a tvorby dusíkatých látek, to znamená kladného poměru „pracovních“ bakterií. Zatímco v prodejních akváriích toto není možné. Tedy rozhodně ne tak, jako v akváriích trvale provozovaných.

Nemějte tedy za zlé šéfovi obchodu s akvarijními rybami to, že jeho akvária nejsou až tak pohledná, jako ty doma, nebo na zájmové výstavě, on sám by Vám měl vysvětlit proč a hlavně, že tím chrání akvária nás všech, kdo v jeho obchodu nakupujeme. Přehled! To je to důležité slovo, které by mělo být mottem každého prodejce na prvním místě – přehled o zdraví ryb a o dění v prodejním akváriu. Je skutečně poměrně obtížné ohlídat všechna akvária z mnoha důvodů, ale je jasné, že čím více akvárií v obchodu je, tím více práce a odpovědnosti má ten, kdo je spravuje a kdo za ně odpovídá. A věřte, že tito pracovníci to nemají tak zcela snadné a hraje a měla by tu rozhodně svoji roli mít především odbornost.

Je tedy na místě, že akvária v obchodech jsou povětšinou skrovně zařízená a je v nich dobrý přehled. A to nejen z důvodu výše uvedených, ale i z důvodu snadného odlovení prodávaných jedinců a jejich co možná nejmenšího stresu při prodeji. No, představte si lovit několik málo posledních ryb z hejna mezi kořeny, rostlinami a třeba i vybudovanými skalkami. To je téměř nemožné bez poškození celé té nádhery. Je též dobré vzít v úvahu, že v zarostlém a plně zařízeném akváriu se při tolika pohybech druhů a počtu ryb nějaká infikovaná snadno ukryje a bez včasného odhalení infekce je její dopad o to drtivější.

Buďte tedy méně kritičtí tam, kde se Vám zdá, že jsou akvária v obchodu skrovně zařízená, nebo snad připomínají nádrž bez nápadu. Je to z důvodu ochrany ryb samotných a hlavně, z důvodu ochrany Vašich akvárií a zdraví v nich. Naopak buďte uspokojeni tam, kde máte o nakupovaných rybách co možná největší přehled a kde prodejce toto umožní. A to je právě tam, kde jsou prodejní akvária přehledně a skrovně zařízená. Akvaristika v obchodu je, a rozhodně by měla být, zkrátka – jiná akvaristika.

Vzkaz pro všechny, kdo se pokouší o hormonální aplikaci
V minulém týdnu jsem odpovídal panu Vítkovi (křestní jméno), na dotaz ohledně hormonální aplikace z důvodu reprodukce ryb. Protože tento dotaz není rozhodně jediný, rád bych toto uvedl na pravou míru zde přímo v článku. Prosím, nepiště mi o radu v této věci. Jde o velmi odbornou dovednost a musím napsat, že je to, tedy při opravdu profesionálním provedení, vrchol nejen akvaristického umu a nelze v krátkosti na podobné dotazy s čistým svědomím odepsat. Tuto dovednost jsme se všichni, tedy my již dávno vyučení v tomto oboru, kdysi učili většinou od profesionálních rybářů a od skutečných odborníků v oboru a musím napsat, že by tomuto měla rozhodně předcházet odpovídající a skutečně odborná teoretická výuka! Je velmi důležité vědět, co a proč vlastně v tu chvíli provádíme a co se v těle ryb děje.

Nedávno jsem odepsal zvídavému akvaristovi bez valných zkušeností, že sám již tyto praktiky neprovádím mnoho let. Je ale pravda, že skutečně profesionální přístup v této věci obohacuje naše nádrže o ryby, které by byly jinak velmi vzácné, a musím též napsat, že mnohé z nich by se v akváriích asi již vyskytovaly pouze ojediněle, protože v přírodě jsou již chráněné. No co, jiných druhů je habaděj a vybírat je z čeho že?

Jen na konec bych se rád zcela na rovinu zmínil o tom, že veškeré amatérské pokusy v tomto zákoutí akvaristiky vedou k utrpení ryb a jejich téměř jistému úhynu. Budete-li totiž zkoušet tuto praktiku stylem pokus-omyl bez řádného a vyčerpávajícího teoretického poznání, než se doberete kloudného výsledku, zmaříte mnoha rybám krutým a zcela zbytečným způsobem život. A to jen z toho důvodu, že NEPOVAŽUJETE jejich existenci za důležitou a nevážíte si jich. Je to vlastně sledování pouze svého ekonomického cíle. To ale již nemá s akvaristikou mnoho společného!!!

A nakonec bych rád poradil všem, kdo si přesto chtějí osvojit tuto praktiku, obraťte se na odborné školy v tomto oboru či na skutečně profesionální akvaristy, snad se Vám podaří najít odpovídající učitele. A počítejte též s tím, že se při získávání informací budete zkrátka něco muset skutečně naučit a nepůjde pouze o aplikaci hormonů, myslím, že Váš učitel začne u etologie a anatomie ryb. Připravte si tedy silný sešit a hlavně šedou kůru mozkovou. Držím palce!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Únor 2014
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...