Vzkazy 3/2014

16.02.2014 | Žádné komentáře

Hned na začátek jednu reakci na došlé dopisy s tématem: „Koupil(a) jsem akvárium, prodali mi k němu to a to a to a to…a já teď nevím, co s tím…“. Není to tak dlouho, kdy jsem o podobných zkušenostech psal. Co s tím? Tady u nás v Dajaně se snažíme poradit a zvládnout podobné situace, ale k tomu by vůbec nemělo docházet a hlavně, jsou to věci téměř ortodoxní a v obchodech, kde se prodávají, by měl každý zaměstnanec vědět, oč jde! Zkrátka a dobře, plošně toto prozatím řešit nelze a tak nám zbývá než vyjít vstříc dobrou radou. Pamatujete, není to tak dlouho, co jsem o tom psal…

Ale je tady přece jen řešení a mělo by vycházet hlavně od těch, kteří si akvárium či jeho segmenty pořizují. Nechte si dopodrobna vysvětlit funkci osvětlení, filtrování i vytápění akvária a celkový vliv na jeho chod. Vše musí do sebe logicky zapadat a měli byste z obchodu odcházet poučeni. Pokud se Vám nezdá výklad k novému akváriu, počkejte nějakou tu dobu a vyhledejte skutečně odborný obchod. Když v odborném obchodě nedokážou jasně a odborně objasnit oč v akváriu jde a proč se vlastně všechny ty doplňky k akváriu prodávají, nekupujte je tam. Akvárium si nepořizujeme každý den a věřte, že je sakra dobré si objasnit základny při jeho zakládání. Proč?, zachráníte tím několik životů Vám svěřených a při té příležitosti se dopracujete k vytouženému a krásnému vodnímu světu. Vždy jde v první řadě o život a odpovídající prostředí chovaných živočichů!
Živorodky a jejich výtěry (podepsáno pouze příjmením)

Dále bych se rád podělil o zkušenosti s odchovy nejen pro ty, kdo se o nich ve svých dopisech zmiňují, a kteří by rádi trochu „poskočili“ dále. Doufám, že Vám budou moje zkušenosti k něčemu a tak hrrr na ně! Napíšu dnes základy, jinak si vyhledejte v článcích další informace. O živorodkách jsem psal již mnohokrát.
Je to tak a chovatelé živorodek, specialisti mi to jasně potvrdí, že chov živorodek v akváriích má mnoho proměnných a co je nejdůležitější, jejich chov je těžce podceňován a jsou odkázány u mnohých na pomyslnou druhou kolej akvaristiky. I když tomu tak rozhodně není!!! a chov živorodek -neživorodek ( článek z 14.03.2009) je vlastně pěkně zapeklitá záležitost a rozhodně v tomto chovu nejde pouze o to, aby nějaká samička příležitostně porodila svá mláďata. Zvláště, když je chovateli celkem jedno, jaká vlastně mláďata to ona maminka porodí.

Vezměte si například paví očka. „No jo, ty jsem měl, to je takový plevel…“ Znáte tu větu? Není Vám povědomá? No jasně, ale právě ti, kteří se těmito větami ohánějí, nikdy skutečně platný chov pavích oček nezkusili a vlastně se usvědčují z akvaristického primitivismu. A to nemluvím o udržení linií nejrůznějších variet. Je tomu pochopitelně shodně i u ostatních ryb, kterým říkáme nesprávně živorodky.
V dopise, kde mě žádá pan … o některé mé zkušenosti se zmiňuje o tom, že vlastní poměrně velkou nádrž a k ní má k dispozici malou elementku o objemu pěti litrů. V té by rád samičky nechával porodit a tak vlastně živorodky odchovával. Je to i při vší úctě nepochopení celé záležitosti odchovu živorodek. Doporučuji právě proto minulé články s touto tématikou.

Rozpoznání březosti u samiček je na první pohled snadné a všeobecně se uvádí, že se rozpozná podle tzv. skvrny březosti, ale podívejme se na toto ještě jednou. Ponecháte-li samičku například již zmíněného pavího očka hned od prvních dní samotnou, vyroste do zdatné matky a skvrna březosti, která se v dospívání u ní v oblasti bříška objeví, Vám bude velmi podezřelá, protože samooplodnění u pavích oček se nepotvrdilo. Kde tedy k oné skvrně samička přišla? Ona skvrna spíše značí schopnost samičky se reprodukovat a vidíme vlastně jikry, které nejsou ještě oplodněné. Až když necháme samičku oplodnit samečkem, bříško se ještě více zvýrazní a zhruba po měsíci, to podle teploty vody, se samičce bříško ještě více zvětší a změní tvar. Skvrna březosti, tedy oplozené jikry v bříšku samičky, které jsou v tu dobu již zralé, samička chystá k vypuzení ze svého těla (Doporučuji též článek z 2.03.2008).

Zatímco u živorodek pravých samička rodí již živá mláďata, u živorodek, které jimi neprávem nazýváme, se rodí ještě jikry a záhy po vypuzení z těla samičky jikrný obal praskne a narodí se živé mládě.

Tento poznatek můžeme využít k cílenému porodu. Nechme tedy oddělené samičky od samců a ve vhodnou dobu, to tehdy, jsou-li už samičky dospělé, je spojme se samečky. Můžeme počítat, ale to přibližně, že po pěti týdnech budou březí samičky připraveny k porodu. Prozatím máme dost času na přípravu porodnic a dostatečně velkých nádrží na umístění potěru či plůdku, chcete-li.

Porodničky

K porodu živorodek se již dávno nepoužívá elementka s hrstí plovoucích rostlin, do kterých se potěr schovává a máme-li štěstí, nějaký samička přehlédne. Je to rizikové počínání právě z toho důvodu, kdy samička je zrovinka při chuti a potřebuje doplnit proteiny z těl právě narozených mláďat. Je to ale zároveň zanedbané zacházení s rodičkami ze strany chovatele. V době před porodem by měly samičky přijímat zvláště vydatnou a vhodnou stravu. Velmi vhodné jsou všemožné komáří larvy, konkrétně se mi velmi osvědčily larvy černých komárů, včetně „zeleného proteinu“ v podobě řas, spirulinových vloček, špenátu, kopřiv…

Porodničky se vyrábějí ze síťoviny a zavěšují se do akvárií, tzv. rozplavávaček. Ty by měly být poměrně objemné, protože potěru od dejme tomu deseti živorodek bude pěkný příděl. Hned po porodu zakrmujeme drobnou živou i sušenou potravou. Přímo vynikající je čerstvě nalovený cyclops, ale to se již dnes stává spíše raritou. Zkrmujeme tedy vylíhlou Artemii doplněnou sušenou stravou v nejrůznějších podobách. Vhodné jsou například směsi výrobci k tomu účelu doporučované. Ze sortimentu Dajany mohu velmi doporučit micro-baby a micro-flora a zvláště pak tablety s obsahem spiruliny. Velmi dobré je též použít zmrazenou potravu, obzvláště pak cyclops.

V poště mám dnes ještě jeden dopis od Radky a to na téma umístění vodní želvy v akvateráriu. Jedná se o milou a velmi hezkou želvu Clemmys guttata, tedy o želvu tečkovanou.

Její zařízení k chovu mám na fotkách a zdá se býti zdařilé. Jen bych k tomuto tématu rád připomněl, že nezastávám zásadně v chovu vodních želv alternativu regenerace vody pomocí filtru. Téměř žádný filtr asi nedokáže, krom velmi drahých zařízení, tak dobře regenerovat vodu znečištěnou chovem vodních želv. Je to zkrátka velmi malý obsah vody na tak veliké znečištění. I když zařídíme, že budeme želvy krmit mimo vodu, čímž si ušetříme velké trable, želvy se rády do vody vyprazdňují a to je v teplé vodě velmi zdrcující dopad na tak malý objem vody a její kvalitu. Likvidace kvality vody se neubráníme žádnými chemickými prostředky, ani nabízenými bakteriemi k čištění vody!!!

Tento problém v chovu vodních želv lze vyřešit pouze velmi častou a pravidelnou výměnou vody za čerstvou. Z toho důvodu se akvaterária k tomuto účelu zhotovovaná připojují na vodovodní řád a odpad se řeší stálým připojením na odpad. Potom je velmi snadné vodu v teráriu měnit a udržovat tak odpovídající prostředí pro vodní želvy.

A nakonec ještě jedno doporučení. Radka se v dopisu ptá, zda nejsou naše výrobky toxické či odpovídají zdravému chovu. Je jasné, že v dnešní době a v drtivé konkurenci si kterýkoliv výrobce, a zvláště pak výrobce krmiv s tak dobrou kvalitou a tradicí, si nemůže vůbec dovolit uvést na trh neodzkoušené a pochybné výrobky. Zvláště pak, jsou-li v souvislosti s chovem živých tvorů! Je ale rozhodně dobré se se zacházením s každým výrobkem dokonale seznámit a respektovat návod k použití. A máte-li jakoukoliv pochybnost či nejasnost, napište, rádi Vám odpovíme.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Únor 2014
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...