Jsou to nepravdy!

29.09.2013 | Žádné komentáře

Krásnou neděli a i celý příští týden přeji do chovatelského světa. Dnes ještě shrnu několik odpovědí do článku, který bych rád věnoval nepravdám, jež se potulují po akvaristických stránkách na internetu i jako stále se opakující bludy.

Skaláry a vysoké akvárium.

Není třeba složitě vymýšlet patvar akvária. Jeho přílišná výška není k dobru jeho života! Snad celou historií akvaristiky, tedy tou, která pamatuje v akváriích skaláry, se táhne dálnice legend o jejich chovu. A jednou ze snad nejvíce předávaných polopravd je ta, že bez vysoké hladiny, nejméně šedesát centimetrů, se skaláry nejsou schopné vytřít a dokonce, že žijí pouze „chvíli“ a potom uhynou. Všem, kteří se snad pro tuto informaci neodváží pro chov těchto krásných ryb vzkazuji, že to není pravda, a že se mohou s čistým svědomím do chovu skalár pustit i v akváriu vysokém čtyřicet centimetrů a dokonce i o několik málo centimetrů nižším. Skaláry vyrostou stejně a bez jakékoliv újmy na zdraví.

A ještě něco k jejich reprodukci. To, že umístíte skaláry do nevysokého sloupce vody, nemá vliv dokonce ani na jejich reprodukci a dočkáte se potomstva zrovna tak, jako u skalár chovaných ve vysokých sloupcích vody. Vše ostatní jsou výmluvy a nevědomosti chovatelů, kteří buďto skaláry nikdy nechovali, nebo těch, kteří z jakýchkoliv důvodů měli s jejich chovem neúspěchy. Pochybuji ale, že se komukoliv se správným a odpovídajícím přístupem k chovu skalár jejich chov a odchov nepodaří. Dnes jsou již skaláry poměrně snadno chovatelné a hlavně, jejich odchov téměř bezproblémový.

To, co považuji za skutečně problematické, může být nikoliv odkrmení mladých jedinců pro další chov, ani spárování chovných ryb a dokonce ani jejich výtěr. Při odchovu skalár si nezkušený akvarista nemusí hned poradit s prací s jikrami, a to když je chovný pár pravidelně likviduje. Vše je ale otázka času a i tuto odbornost si každý při troše té trpělivosti osvojí (viz. ostatní články o chovu skalár na těchto stránkách). Věnujte též pozornost biologické kvalitě a čistotě vody, která by neměla obsahovat dravé druhy nálevníků (bílý až šedavý zákal)!

Při shrnutí všech pravidel, která se týkají chovu skalár, bych preferoval rozhodně údržbu akvária a vody v něm vzhledem k dusíkatým látkám a jejich nadměrnému výskytu, pravidelnou dobu osvitu nádrže, vhodnou potravu a klid v chovném prostoru. Rozhodně nelze též pominout množství objemu kvalitní vody vzhledem k velikosti jejich těla. Osvědčilo se mi též chovat skaláry v akváriu s většími druhy rostlin, zvláště pak Echinodorů. Skaláry si ale udělají „pořádek“ i v akváriu společenském, ale to je již chov na „hraně“, protože při přípravě ke tření dochází ve společenských akváriích k velmi razantní čistce a ostatní i daleko robustnější ryby jsou tvrdě terorizované chovným párem. V těchto případech může dojít i k úhynu ostatních ryb.

Protože začínáme, koupili jsme si prozatím malé akvárium…(z posledního týdne)

O tomto se napsaly snad již stohy článků. Malá akvária jsou snad nejméně vhodná zrovna pro začátečníky, i když si je stále pořizují. Je pro to mnoho důvodů a jedním z hlavních je cena, velikost vzhledem k umístění akvária v bytě a také strach z vytopení. Neméně závažná je i obava z údržby velkého akvária a představa, že se musí co týden pracně gruntovat. Opak je pravdou!

Nejprve si řekněme, co se považuje za tzv. malé akvárium. Z mého pohledu jsou to akvária o objemu pod padesát litrů, ale i ta padesátilitrová jsou jaksi „na hraně“. Čím menší akvárium, tím složitější je jeho údržba a život v něm má pramalou biologickou setrvačnost. Mám tím na mysli to, že jeho vývoj prožívá poměrně rychlé změny a to jak chemické, tak i biologické. A toto je právě kámen úrazu. Jak jsem již mnohokrát napsal, čím menší akvárium zařizujeme, tím bychom měli o akvaristice více vědět, nebo alespoň postupovat podle rad zkušeného akvaristy!

Je nutné vzít v úvahu, že koupě některých druhů akvarijních ryb je poměrně levná záležitost, ale jejich umístění by mělo být v kompletně zařízeném akváriu a to již tak zcela levné není. Musíme tedy myslet na chované ryby a na to, že do malého, například padesátilitrového akvária není možné pouštět mnoho ryb a hlavně, některé druhy jsou již předem z chovu vyřazeny. Musíme brát též v úvahu velikost ryb při jejich dospělosti a ne při koupi. Mnoho druhů ryb se prodává ve věku, kdy ještě nejsou zdaleka dospělé a tedy, jsou podstatně menšího vzrůstu. To by ale měly řešit odborné obchody a jejich zaměstnanci již při prodeji.

Když už jsem u nově pořizovaných akvárií…

Pozor! Nestačí akvárium zařídit a zapojit veškerou, byť sebedražší techniku! To je teprve základ, tedy začátek. Jsou to základy něčeho, co vlastně v akváriu budeme tvořit a pro co vlastně akvárium budujeme. Pokud máte již vše nakoupené a zapojené a koukáte do křišťálově čisté vody, která vrhá tajemné, pohybující se stíny kolem osvětleného akvária, máte pouze holou poušť. Teprve Vaše znalosti a zkušenosti mohou dát vzniknout tomu, po čem asi všichni při tvorbě akvárií toužíme. Pamatujte, že budete též potřebovat notnou dávku trpělivosti. Doporučení v přeneseném slova smyslu při tvorbě akvária nezní něco dělejte, ale raději nic nedělejte a vyčkávejte!

Nové akvárium je jako velmi křehká nádoba a život v něm musíme dávkovat po malých částech. Osázení rostlinami je asi krok první a tak je též důležité, jaké rostliny zvolíme a neméně významné, od koho, nebo kde je koupíme. Již při osazování akvária počítejte s infekcí. Jde nejen o infekce zdravotního rázu ryb, ale o celkové infikování akvarijního prostředí všemožnými biologickými vlivy. Mám tím na mysli to, že s rostlinami z jiného a již zařízeného akvária přenesete i mnoho biologických organismů. Tyto organismy mohou být jak vhodné, tedy prospěšné pro naši novou nádrž, nebo též nevhodné. Je to téměř vždy loterie a tak doporučuji výběr rostlin z obchodu tam, kde odebírají rostliny z profesionální pěstírny, nebo od známého chovatele.

Další kroky jsou již několikrát napsány v Článcích a tak si napište do vyhledavače potřebné heslo, například „zakládání akvária“ či „nové akvárium“ a objeví se více článků s touto problematikou. Je ale nutné si neustále opakovat, že naše akvárium není sebedokonalejší technika a akvárium samotné!!! Naše akvárium je především nádoba plná života, kde jeden organismus závisí na druhém a proto ho také zařizujeme. Zavazuje nás to ale, protože rozhodujeme o životě a smrti organismů, které jsou na nás výhradně závislí.

A ještě vzkaz pro všechny, kdo se děsí lepení akvária. O lepení akvárií se zmíním v dalším článku, ale potřebujete-li, vyhledejte v Článcích odpovídající stránky, nebo zavolejte na výše uvedené tel. číslo.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Září 2013
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...