Kritika

15.09.2013 | Žádné komentáře

Posílám pozdrav už v téměř podzimním čase. Lužické hory se ukládají k podzimnímu podřimování a nebude dlouho trvat než usnou docela, až zase do jarního kuropění. Letošní léto bylo krásné, ale tady u nás poměrně suché a to je v Lužických horách mírně řečeno neobvyklé.

Již titulek dnešního článku napovídá, že jsem se ocitl před něčím, co musím veřejně zhodnotit, pomluvit, napadnout či zkritizovat, jak chcete. I když slovo pomluva je spíše hanlivé a od slova kritika se liší na první pohled i ve svém skutečném významu. Kritika se čeká asi od znalce, pomluva od kdekoho, ale podstatný rozdíl je v tom, že pomluva pouze škodí, kritika může v určitých případech naopak věci pomoci. V tomto případě je mi ale zcela jedno, jak se můj dnešní pohled na věc bude hodnotit, protože to, čeho jsem byl náhodou svědkem, mě natolik pobouřilo, že se o tom dnes musím zmínit a z mého pohledu to zhodnotit.

Nesleduji téměř televizní vysílání a seriály už vůbec, ale v pátek večer jsem byl na chvíli přivolán k epizodě z pořadu, který řeší jakési manželské případy. Při té příležitosti jsem byl svědkem skutečně drsného a primitivního přímého přenosu toho, jak usmrtit z důvodu lidské hlouposti ubohého obratlovce, v tomto případě akvarijní rybu. Děsivé na tom všem bylo to, že se v přímém přenosu zjevilo přesně to, o čem již dlouhá léta píšu a co je mi z gruntu odporné. Pominu chování té nebohé osoby, která měla za úkol udělat cosi s akváriem, kde byly umístěny akvarijní ryby. V onom pořadu to nazvali „čištěním“ akvária, ale byla to jeho totální devastace v přímém přenosu.

Nevím, zda bych zde měl popisovat celou scénu, o které se dnes zmiňuji, ale věřte, vůbec nepochopím autory ani režiséra pořadu. Nevím, zda ona osoba, která „čistila“ akvárium byla nějak duševně postižená, nebo zda jednala na základě scénáře, ale mohli jsme všichni vidět v přímém přenosu týrání obratlovce jako podle předpisu. Kdybych měl vzít v úvahu v této souvislosti zákon, asi by z tohoto zoufalého příkladu vyšlo týrání zvířete jako „vyšité“. I když můj názor je ten, že k tomuto by zákony neměly říkat nic. Slušné a odpovědné vztahy k ostatním tvorům na této planetě by měly být samozřejmostí! Jenže to je prozatím utopie.

Mnozí si mohou říci: „No jo, ten je nějakej přecitlivělej, rybička z akvária, to je toho…“. Ale pozor! Tam někde začíná dnes dobře známá a všeobecná primitivní hrubost a necitlivost už u dětí. Co si z tohoto pořadu vezmou mladí lidé, kteří se dívají na to, že evidentně z neznalosti věci člověk prostě zamorduje malou rybičku a ještě to zlehčuje tím, že ledabyle poznamená, že tedy musí koupit novou? Přesně jako ohnutý hřebík, který prostě neumíme zatlouci. No co, nahradí se jednoduše jiným, že…?

A ještě k tomuto nešťastnému seriálu. Nic proti gustu říká se, ale i tyto seriály musí přece „točit“ alespoň rámcově vzdělaní lidé, kteří by měli počítat s tím, že dávají příklad celé populaci a zvláště pak té mladé. V tomto případě je věc o to horší, že nejde o filmový trik, ale o skutečnost. Znáte to: „Co je v televizi, je přeci pravda“, no ne? Jenže najednou se objeví taková slova jako je například „sledovanost“. A argumenty jsou v tahu. Vydrží v angažmá nějaké televize režisér, který bude lidem ukazovat, jak medvídek v lese sbírá maliny? Jasně že ne a navíc, čím sprostší a hrubější prezentace, tím více je i diváků. A co potom nějaká ta rybička, padlá na oltář sledovanosti seriálu, když dnes jsou v přímém přenosu i vraždy lidí, že?

A nakonec bych ještě rád upozornil všechny, kteří se na tento pořad dívali, bylo „to“ celé rozhodně špatně a takto prezentované zacházení se zvířaty a údržba akvária jsou věci zcela nepřípustné!!!
Mořské akvárium? Proč ne? Ale…

Pan Lumír je již akvarista, který má začátky dávno za sebou a v poslední době se mu v mysli stále více připomíná obraz mořského akvária, které viděl kdesi na dovolené, a po kterém stále více a více touží. Jeho praxe je sice dlouhá, ale vždy měl doma maximálně dvě akvária z důvodu malého bytu.

Měl bych mu dnes stručně odpovědět na přímou otázku, kde by měl začít. To je ale právě opět ona stále se opakující záležitost. Začátek s mořským akváriem je vždy tam, kde je začátek i se sladkovodním. Jde o teoretické vybavení každého z nás a u mořského akvária to platí dvakrát. Nerad bych kohokoliv od tohoto záměru odrazoval, ale mořské akvárium je poměrně nákladná věc a jeho základní vybavení a pořízení dekorace i živých organismů v nevelkém, například čtyřistalitrovém akváriu, se počítá na statisíce.

Je ale třeba někde začít a jednoznačně doporučuji vyhledat specialistu, který se tímto oborem zabývá. K teoretickému vybavení patří pochopitelně i praxe, ale nezacházíme se známkami či s legem, abychom si nejprve odzkoušeli výsledek. Založení mořského akvária, jako i sladkovodního, by rozhodně mělo vyjít na první pokus. To je sice krásná teorie, ale známe to všichni…

Mořské akvárium není možné založit bez výše uvedených nároků! Teoretická výbava a znalost specialisty je na prvním místě. Nemohu ale opět pominout ekonomické náklady a kdo si myslí, že lze postupovat jednoduše, mýlí se. Ve slovíčku jednoduše je obsaženo mnoho hodin práce a zkušeností, pak bych snad souhlasil. Ale to už ono slůvko postrádá svůj význam.

Nebudu tedy dnes popisovat jakékoliv snadné návody ohledně zakládání mořského akvária i z toho důvodu, že se mořskou akvaristikou již dlouhou dobu nezabývám a to také proto, že jsem se kdysi musel rozhodnout pro směr a když jsem pronikl po několika letech praxe do sladkovodní akvaristiky, zjistil jsem její nekonečnost v poznávání. Mořská akvaristika je skvělý obor, ale velmi nákladný. Zvláště pak pro nás, kteří jsme od moře zcela odděleni.

Nakonec doporučuji pro vážné zájemce o mořskou akvaristiku internetové stránky. Vyhledejte specialistu a při opravdovém zájmu si smluvte schůzku. Odjeďte za ním třeba na kraj světa, rozhodně se to vyplatí. A až po rozmluvě s ním se rozhodněte. Ušetří Vám to mnohá zklamání a skutečně hromadu peněz.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Září 2013
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...