Vzkazy 2013/17

7.09.2013 | Žádné komentáře

Nakupovali jste už někdy závojnatky?

Podle našich zvyků, tedy podle zvyklostí tady u nás ve střední Evropě, se prodávají i kupují závojnatky z akvárií tzv. „nastojato“. Znamená to, že přijdete do obchodu a vyberete si z akvária zrovna tu závojnatku, která se vám líbí. Je to samozřejmé a po mnoha staletích chovu nejrůznějších druhů ryb v umělých nádržích by se dalo napsat, že přirozené. Jenže závojnatka, to je zkrátka něco jiného než „běžná akvarijní ryba“. Pokud by se na prodej závojnatek u nás díval chovatel z východu naší Země, asi by hledal něco navíc.

Už z dob dávných, z dob, kdy se závojnatky chovaly ještě v přírodních rybníčcích, se stalo zvykem, posuzovat podobu těchto vyšlechtěných ryb pohledem shora. No jasně, řeknete si, sklo ještě tehdy nebylo, a budete mít pravdu. Dnes je ale všechno jinak a tak se ryby prodávají převážně z akvárií. Závojnatky však, vzhledem k tradici a k několika tisícům letům chovu, si uchovávají přece jen některá privilegia. To neplatí pouze o běžném prodeji, ale i o výstavách a soutěžích. Pokud uvidíte například na volně přístupných videích na internetu záběry z oficiálních soutěží, tak většina soutěžících ryb je umístěna v nízkých mísách z neprůhledného materiálu povětšinou modré barvy. Je pravda, že v poslední době bylo vyšlechtěno několik variet závojnatek, které jsou posuzované z klasického pohledu z boku, tedy z pohledu přes sklo do akvária (např. ryukin), ale většina variet je posuzována právě shora.

Pohled na závojnatku shora je velmi zajímavý a teprve při této prezentaci zjistíte, jak odlišné tyto ryby jsou od jiných chovaných druhů. Jejich tvary jsou až fantastické a hodnotí se nejen vitalita, zdravotní stav a zabarvení, ale i celkový estetický dojem. A právě z tohoto důvodu se hodnotí závojnatky pohledem shora. Podoby ploutví jsou velmi proměnlivé a vytvářejí až neuvěřitelné tvary. Toto je dáno velmi dlouhou dobou šlechtění a vývoje tvaru nejrůznějších částí těla u těchto ryb.

Vše je potom korunováno barvami, jejich kombinací či naopak skromným zabarvením, ale vkusně rozloženým. Barevné variety jsou začasto neskutečně bohaté, ale jejich spektrum začíná už u jediné barvy. Velmi efektní jsou například černo bílé variety v provedení sytě černé kombinované s porcelánově bílou. Zajímavé a krásné je, že u několika variet jsou, tyto dvě barvy z opačného barevného spektra sytě ohraničené a neprolínají se.

Kombinace tvaru ploutví s barvami je velmi variabilní, ale vždy se cení tzv. ustálenost chovu. Znamená to, že se na výstavě objeví více shodných, nebo velmi podobných jedinců od jednoho chovatele, potažmo od jednoho chovného páru. V tomto případě bych nerad vcházel do svědomí chovatelů, ale všelijaké čachry se pochopitelně také praktikují. A tak s ustáleností chovu u závojnatek to není vždy zcela čisté. Tím ale rozhodně nechci napsat, že takové neexistují, jen jsou poměrně vzácné a rozhodně poměrně drahé. Známé jsou též praktiky některých chovatelů, kteří před výstavou ploutve u jednotlivých ryb upravují, což je nepřípustné.

U mnoha variet se cení pravidelnost vybarvení, u jiných právě naopak. Známé jsou variety „calico“, které vypadají jako náhodně pokropené směsí nejrůznějších barev. Zrovna tak je to s ploutvemi. Jsou vyšlechtěné variety, u kterých je mohutnost, rovnoměrnost či bohatost ploutví důležitá. Na druhou stranu jsou známé variety, u kterých některé ploutve zcela chybí.

Z mého subjektivního pohledu jsou variety, u kterých zcela chybí některé důležité části těla, nepřijatelné. Jsou to ty variety, které nejsou schopné žít přirozeným způsobem života a svou existencí jsou odkázané pouze na chovatele včetně reprodukce. Musím napsat, že jsem viděl mnoho podobných variet a u mnohých jsem se podivoval, jak vůbec mohou zůstat živé. Pro představu, jsou to variety, které jsou z nejrůznějších příčin zcela zbavené zraku a mají případně pouze ocasní a prsní ploutve. Tyto variety jsou v asijských zemích velmi ceněné a jsou považovány za vrchol chovatelského umu. Musím ještě jednou napsat, že takové variety jsou z mého pohledu prostě nepřijatelné. Snad je to také mentalitou naší odlišné populace, ale u ryb, u kterých nemohu obdivovat alespoň základní přirozené projevy, jsem k důvodu jejich existence skeptický.

Pane Pavle, psal jsem o tom v poslední době mnohokrát… Pokud si nepořídíte za nevelkou sumu karanténu, budete mít trable se zdravím ryb a celého akvária stále!!! Žijeme v době, kdy se do našich akvárií dostávají ryby z celého světa a tak není až tak těžké usoudit, že s nimi přicházejí z celého světa i mnohé infekce. To platí pochopitelně i o závojnatkách. Budete-li mít cestu, stavte se, vysvětlím osobně. Akvarijní stojan bude již v říjnu v provozu a můžete se obeznámit s problematikou přímo v reálu. Vysvětlím, ukážu, předvedu. Když počkáte do listopadu, můžete si poslechnout na toto téma i přednášku.

A měl bych dnes ještě odpovědět touto cestou na dopis, který se týká jedné služby. Jde o dnes již zcela běžnou službu, která je pochopitelná a užitečná z mnoha důvodů. Jedná se o zařizování akvária pro podnik, nebo i do domácnosti, specialistou z oboru. Akvárium je nutné zařizovat se základní myšlenkou a tou je odpovídající prostředí pro chované živočichy. To, že ona nádrž bude i esteticky ladit našemu oku, je věc až podružná, i když pro drtivou většinu začínajících chovatelů je tomu naopak. No a specialista by měl umět vyhovět oběma těmto požadavkům. Jde-li o podnik, například o vstupní halu či o restauraci, je spolupráce se specialistou na místě a je pochopitelné, že se tak začasto děje.
Nemám tedy nic proti odborníkovi, který pomáhá vytvářet akvária ve veřejných prostorách. Je tomu právě naopak, ale mám k tomu jednu připomínku.

Již jsem pochopitelně několik takových akvárií viděl a také je zařizoval. Jde mi o pokračování, tedy o to, co nastane po tom, když se akvárium zařídí. Měla by současně proběhnout edukace, tedy jakési školení či odborné upozornění na to, čím mohou majitelé po dobu nepřítomnosti specialisty akváriu a všemu co obsahuje uškodit. A dále je nutné, aby po dobu provozu onoho akvária, pokud se majitel dostatečně nepoučí o biologii takového zařízení, byla zajištěna jeho pravidelná údržba. Pokud toto nebude zajištěno, akvárium dříve či později jistě ztratí na přitažlivosti a dokonce bude odpuzujícím článkem interiéru, ale co je podstatnější, nebude vyhovovat živým organismům v něm a to je absolutně nepřijatelné.

A nakonec jeden postřeh. Všimli jste si, jak v poslední době mizí z obchodů akvária? Nebo zůstávají na svých místech, ale v nich je naaranžovaná přehlídka nejrůznějšího sortimentu, ale po rybách a vodním světě ani památka. Zrovinka jsem se vrátil z krajského města a zjistil, že se v kdysi vzorovém akváriu ve výloze chovatelského obchodu prohánějí morčata…

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Září 2013
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...