Čeká nás teplo!

16.06.2013 | Žádné komentáře

V příštím týdnu nás navštíví léto a to bude snad zárukou trvalejšího oteplení i v nočních hodinách. Je pravda, že v tomto roce sice, tady u nás v Lužických horách, již nenastaly po „zmrzlících“ mrazy a tak se místní květena těší plnému rozvoji a kráse, ale vlhko a poměrně chladno prodloužilo chladné a nestálé jarní počasí, a až v tuto dobu příroda dohání to, co bylo prozatím v očekávání.

Proč se o tom zmiňuji? Z dobrého důvodu. Až teď je totiž možné umístit do nejrůznějších nádob na zahradě mláďata ryb Betta splendens a nechat je tak svému osudu. V téměř přírodních podmínkách si totiž mohou vybrat z živé potravy to, co jim chutná a vyhovuje nejvíce. Vím, že venku ne křišťálově čistá voda, ale nejskvělejší prostředí je voda do zelena zabarvená jednobuněčnými řasami. V takovém prostředí se zároveň nachází mnoho nálevníků, vířníků, vývojových stadií hmyzu a jiných, velmi vhodných pochoutek právě pro tyto druhy ryb.

Nejlepší je to, když můžete takovou nádrž napustit již na podzim. Na jaře se potom vytvoří mnoho drobné potravy, a když se i v noci oteplí, můžete s klidným svědomím do takových nádrží Betty a zvláště pak jejich mláďata umístit.
Pokud tedy máte zahrádku, větší balkóny, nebo jinou možnost, kam umístit větší plastové kýble, vaničky či jiné nádoby, využijte je pro letní chov Bett a uvidíte téměř zázraky. Jisté je, že i sluneční svit přispívá ke krásnému vybarvení a tak odchováte nejen silné, ale i skvěle zabarvené jedince, velmi vhodné k dalšímu chovu.

Nemusíte se rozhodně žinýrovat proto, že používáte neprofesionální nádoby či metody. Pokud nejsou jakkoliv závadné pro ryby, je jim to zaručeně jedno. Pravda je, že čistě přírodní prostředí, tedy přímo v rybníčku bez plastu a s přirozenými břehy i rostlinami, nemůžete asi nahradit ničím, ale v chovu má své velké mínus a tím je velmi špatná možnost manipulace s rybami v době ochlazení koncem léta, kdy už musí do domácích akvárií. Tedy pokud to majitel nemá technicky vyřešené. Jo a ještě něco, nebezpečím jsou kocouři a ledňáčkové…, pozor tedy na jejich velmi zvýšený zájem. Ten nastává ve chvíli, kdy tito nenechavci Vaše ryby v nádobách objeví.

Viděl jsem za celoživotní praxi již mnoho „profesionálů“, kteří měli perfektně vybavenou líheň nejmodernější technikou, ale ryb v ní bylo pramálo. Profesionalita v našem oboru se nachází ponejvíce mezi ušima. Je ale nutné připomenout, že spojení dobrého rozumu a vhodné techniky je zkrátka to nejlepší k čemu se můžeme dopracovat. Již několikrát jsem psal a v povídkách popisoval kamarády akvaristy, kteří, bylo to ale již v dávné minulosti, odchovávali ryby ve skutečně velmi skromných a amatérských podmínkách. Není důležité pozlátko kolem chovu, nejdůležitější je vytvoření odpovídajících podmínek pro chované ryby, tedy uvnitř akvárií.

Ekonomika akvária

Na toto téma lze vyhledat na internetových stránkách poměrně dost úvah a je pravda, že pořizovací cena a ekonomická náročnost provozu akvária je důležitou součástí zvažování při jeho pořizování. Lze ale uvažovat i jinak a dokonce to má své výhody. My, kteří jsme začínali v době, kdy se ještě akvaristika řadila do rukodělných disciplin zájmové činnosti, bychom mohli pomoci a ukázat třeba i směr, kterým se dát, když je peněz málo, ale naše srdíčko přece jen touží po nějaké té čudle v onom kouzelném, zaskleném světě.

Budu-li tedy uvažovat po dnešním, otevřu si internetové stránky, nebo ještě lépe, navštívím specializovaný obchod a během několika minut si sestrojím přesný obraz toho, kolik mě bude kompletní akvárium stát i s rybami a rostlinami. Je to snadné, bez velké námahy a hlavně, je to přece hned ne? Jaképak otálení, jaképak čekání… a na co vlastně, že? V obchodě nás rádi obslouží, vše potřebné včetně ryb v sáčku dají do akvária, v tom lepším případě ovážou, aby se nám vše lépe neslo, a je to! No ne?! Čtěte ale dál…

Je tu ale ještě cesta druhá. Cesta, po které není tak snadné vykročit, ale která vede jistě k cíli také a musím se přiznat, dávám rozhodně za pravdu všem knižním doporučením, která nám dávají na vědomí, že cestička vyšlapaná není vždy to nejlepší řešení.

Začneme samotným akváriem. Jeho pořizovací cena v obchodě je zhruba dvojnásobná té, za kterou si akvárium slepíte sami. Dobré, že? Již výše jsem napsal, že ta druhá cesta je zpočátku obtížnější, ale již při úvahách na slepení akvária zjistíte, co vlastně „to“ akvárium je, a hlavně, obeznámíte se s důležitými poznatky, které Vám jistě v budoucnu budou co platné.

Umístění a technika pro akvárium je další věc, kterou budete muset řešit. Rovná plocha a odpadový polystyren vše vyřeší. Nebo si můžete podložku koupit za ne zrovna levný peníz. Technické záležitosti jsou však již věc odbornější a tak se budeme muset začít zajímat o podstatu funkce osvětlení, filtru i vytápění akvária. Na tomto místě musím upozornit na jednu velmi důležitou věc. Pro funkci technického vybavení akvária se povětšinou používá napětí 220 V a tak si musíme dát velmi dobrý pozor na technické provedení a případně ho svěřit známému elektrikáři. To platí zvláště pro osvětlení akvária a jeho vytápění.
Filtraci si však můžeme sestavit sami a to velmi snadno a téměř zadarmo. Pro naše první pokusy nám postačí zakoupit vzduchovací kompresorek a trochu vzduchovací hadičky. Ostatní si jistě vyhledáme v domácnosti, nebo u svých přátel.

A jsme opět u podstaty věci. Hned zpočátku se budeme muset zajímat o jádro věci, tedy o to, jak vlastně filtr funguje a proč je pro akvárium tak důležitý.
Poslední ze základního vybavení akvária je topné tělísko. To doporučuji v každém případě zakoupit, protože jeho výroba „ na koleně“ je sice možná, ale opět pouze vzdělaným specialistou. Musím se ale přiznat, že takových topných tělísek jsme vyrobili v dobách dávno minulých snad tisíce. No co co, koupit se v obchodě tehdy nedala. S nadsázkou musím dnes ale napsat, že jsme si všichni vyzkoušeli, co to je, když se řekne: kope, jako 220!

V akvaristice se využívá ještě mnoho nejrůznějších „mašinek“, jako například CO 2 generátory, automatická krmítka, rozednívače a stmívače, ale takové přístroje nejsou až tak důležité a jistě se k nim po čase dopracujete. Základ samotný lze ale vyřešit poměrně levně.

Nákup ryb a rostlin do akvária se řídí velmi jasným pravidlem, které je ale začínajícím akvaristům skryto a rozjasní se jim, až když si osvojí základní pravidla akvaristiky, ale to bývá již po prvním kole poznatků a hlavně, příliš pozdě. Pro tento velmi důležitý okamžik akvaristiky doporučuji seznámit se s některým z pokročilých akvaristů, nebo si najít skutečně odborný obchod, kde Vám skutečně znalecky poradí. Je též dobré si nechat někým zkušenějším obchod doporučit.

Asi se teď najde někdo z našich čtenářů, kteří si povzdychnou, ach jo, ta doba je přece již dávno pryč. A jistě bude mít pořádný kus pravdy, ale je dobré vzít v úvahu, že mezi námi žije mnoho začínajících, kteří nemají prozatím ekonomické podmínky k tomu, aby si vše zakoupili hotové. Budiž jim tedy příkladem dnes již mizející generace akvaristů, kteří položili základ tehdy ještě Československé akvaristiky, která je známá a proslavená po celém světě, ale která nezačínala svoji kariéru v odborných obchodech, ale doslova na koleně. A musím říci, že nic jí to neubralo na odbornosti, ani na skvělých chovatelských výsledcích.

A nakonec ještě důležité upozornění: Vše potřebné o akvaristice se můžete zdarma dovědět tady, na těchto stránkách fy. DAJANA PET! Stačí číst, nebo se ozvat telefonem.

S pozdravem

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červen 2013
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...