Vzkazy 2013/13 Pokojové „závojnatkárium“

8.06.2013 | 1 komentář

Toto nekonečné téma má průběžně svá pokračování a již jsem psal, proč je potřebné se k němu neustále vracet. Poněkolikáté jsem již také upozorňoval na to, jak a čím závojnatky krmit a jak je chovat. Je ale pochopitelné, že se k tomuto opět vracím. Dnes v popisu zařizování akvária pro závojnatky. Tento článek vznikl jako reakce na dopis od paní Jaroslavy, která právě takové akvárium bude v blízké budoucnosti budovat. Tento článek je ale pouze střípek z toho, co Vás čeká, při pomyšlení na odchov závojnatek a jejich profesionální chov.

Začnu tedy tím, čím začínám vždy, když o chov závojnatek jde. Závojnatka je robustní, velká a těžká ryba a tak se k ní také musíme chovat. Navíc, je socializačně náročná a tím jsem se také dostal k nesmyslným a téměř zločinným nápadům typu: skleněná koule a v ní jedna závojnatka. Je nutné si uvědomit, že je chudeře závojnatce zcela buřt, že jí říkáte Kačenko a milujete ji, zatímco ona potichu a velmi pomalu chřadne. Snad i proto vznikl klamný a zcela hloupý názor, že závojnatky jsou nenáročné, a kdeco vydrží. Vězeň vydrží živořit v samotce také mnohá léta…

Takže, pro chov ideálně například pěti závojnatek potřebujeme alespoň dvousetlitrové akvárium s kvalitní a spolehlivou technikou. Je-li akvárium umístěné v obytné místnosti, kde se udržuje běžná pokojová teplota, není třeba vyhřívací tělísko. Teplota by se měla v akváriu pohybovat okolo 20°C, přičemž + – dva stupně jsou v toleranci. Budou-li Vám tvrdit v obchodu, že je závojnatka otužilá, a že jí stačí i nízká teplota, věřte rozhodně tomu, co čtete v tomto článku. V zimním období je možné teplotu v akváriu snížit na 15°C, ale není to nutné a ani to nedoporučuji. V případě, že je budete zjara vytírat, je to ale výhodnější. Při zvyšování teploty se přivedou závojnatky do tření bez problémů. Je ale možné se s nimi při troše znalosti „dohodnout“ a simulovat jim přípravu na výtěr třeba o Vánocích.

K tomuto musím připomenout, že je nutné rozeznávat v zásadě dva typy závojnatek co do stylu chovu. Zakoupíte-li závojnatky importované z Asie, tedy z teplých rybníků, je nutné vzít v úvahu, že vyžadují teplotu v akváriu, jakou jsem již uvedl výše. Existují však kmeny závojnatek, které vydrží bez problémů v zahradním rybníčku přes zimu, i když zamrzne. Mám ale takovou osobní zkušenost, že tyto „venkovní“ závojnatky, chované v chladné vodě v akváriu v místnosti bez slunečního svitu, mají při nízké teplotě vody podobné problémy, jako choulostivější ryby z Asie.

Dnes ale píšu o běžném pokojovém akváriu se závojnatkami, které nechystáme k odchovu, i když se při dobrém opatrování tření jistě dočkáme, ale nerad bych se předbíhal. Na dno takového akvária doporučuji hrubý štěrk zrnitosti od jednoho cm výše a to vrstvu cca 7 cm. Rozlučte se s rostlinami tak, jak se osazuje běžné akvárium s tropickými rybami menších rozměrů. Jak jsem zpočátku napsal, závojnatky se stanou v dospělosti robustními a těžkými obratlovci a tak musíme při zařizování akvária i přemýšlet.

Pokud se nebudete chtít rozloučit s myšlenkou na živé rostliny, zasaďte takové, které vydrží pohyb závojnatek po akváriu. Mohu doporučit například větší druhy Echinodorů či Anubiasy. Tyto rostliny se sází do květináčů s tím, že navrch se obloží velkými kameny, aby se „bagrující“ závojnatky nedostaly ke kořenům a rostliny nevytrhly. Můžete mít zkušenost, že po dobu chovu se Vám podobná alotria nestala, ale „dočkej času“, jak začíná jedno trefné přísloví. Budete-li krmit průběžně a správně, závojnatky budou přímo vzorné a budou se tvářit, jako že nic. Postačí potom odjet na dva dny či více z domu a v tu ránu zvlčí! Při troše hladu jim přirozený pud napoví, kdeže mají svoji oblíbenou stravu hledat a ony začnou doslova rýt ve dně a hledat chutného červíčka a to, co dokážou s milovaným akváriem během krátké doby udělat, je až neskutečné. A mimochodem, ani se jim nedivím. Dekoraci v akváriu doplníme většími kameny, nebo kamennými kořeny (kořeny z okraje pouští, proseté jemným pískem). To podle vkusu a možnosti.

Techniku použijte výkonnou a hlavně odpovídající prostředí. Osobně bych volil buďto výkonný vzduchový filtr s dvěma náplněmi, nebo filtr motorový s přiměřenou velikostí filtrační náplně. Vhodný je též filtr vnější, ale je dobré počítat s pravidelnou údržbou a v tomto případě je lepší zvolit vnitřní filtr s dvěma náplněmi a při údržbě vždy propírat pouze jednu. Tedy použít střídavou údržbu. To proto, že vždy funguje jedna naplno. Po vyprání vždy filtrační náplň musí prožít regeneraci bakteriální kultury a to přece jen chvíli trvá i při déle fungujícím provozu filtru.

Potravu zvolte určenou právě pro závojnatky, je jí na trhu dostatek a je kvalitní. Pravda je, že závojnatky se pustí s chutí snad do všeho, co jim k snědku předložíte, ale pozor! Z důvodu několika tisícileté doby šlechtění, se fyziologie těla závojnatek změnila a jejich pohyb zdaleka nezajistí fungování vnitřních orgánů tak, jako v těle původního druhu, tedy karase zlatého. Při podávání příliš tučné potravy s nadměrným obsahem proteinů se stane, že závojnatky ztuční a problémy jsou na světě. Jedním z častých onemocnění jsou potom ztučnělá játra a závojnatky se začnou zprvu nezvykle pohybovat u hladiny, později obracet břichem k hladině a to bývá zpravidla jejich konec. Tento stav je téměř nevratný. Problém je v tom, že část těla, které vyčnívá nad hladinu, osychá a velmi brzy zaplísní a je napadeno bakteriální nákazou.

Důležité upozornění!!! Protože se vyrábí potrava pro závojnatky v mnoha podobách a dnes již také v podobě podsušených granulí a chipsů (pro vločky to neplatí), nezapomeňte před podáním do vody toto krmení na přibližně deset minut nechat nabobtnat ve skleničce s vodou!!!

Závojnatky krmte střídmě, v mládí dvakrát denně a po jednom roku života začněte krmit jednou denně a to v ranních hodinách. Připravte se na to, že ony milé společnice Vás budou prosit, budou loudit jako koťata, ale nesmíte podlehnout. Když, tak podávejte skutečně malá množství, ale několikrát denně. Na to ale pozor! Svádí to k překrmování a všichni již víme, že překrmené akvárium je velmi nezdravé a škodí to jak akvarijní vodě, tak chovaným rybám.

Závojnatky jsou společenské ryby a při troše vnímavosti zjistíte, že tvoří sociální skupinu na překvapivě vysoké úrovni. Stačí potom, aby se jedna závojnatka ze skupiny ocitla ve zvláštním akváriu, například v karanténě, a zjistíte, jak očividně strádá. Toto je možné sledovat vždy při oddělení jedné závojnatky od chovné skupiny a překvapivě to má silnější dopad na jejich zdravotní stav, než samotná léčba běžné infekce.

Závojnatky mají rády čistou a čirou vodu s nízkou hladinou dusíkatých látek a s dostatkem osvětlení. Potom se projeví jejich radostný životní projev se vzájemnou komunikací. Jedině tak se dočkáte toho pravého potěšení z jejich chovu. Pohyb vody v akváriu je velmi vhodný, ale pozor na velmi prudký proud z motorového čerpadla, závojnatka je fyziologicky přeci jen odlišná od přírodní formy karase a plavání v silném proudu jí dělá potíže. Pozor na nárazy do akvária, na to jsou velmi citlivé všechny druhy ryb. To například v případě malých dětí bez dozoru (z vlastní zkušenosti).

Při nakupování závojnatek se optejte, zda pocházejí z importu či z domácího chovu. To z výše popsaného důvodu. S výběrem Vám těžko pomohu, protože je nutné konkrétní ryby vidět a i tak není vždy výběr stoprocentní. Určité druhy infekcí se začasto projeví až po několika týdnech i déle.

Závojnatky berte jako velmi vnímavé společenské ryby, které si jistě získají Vaši pozornost a dokonce s Vámi budou velmi aktivně komunikovat. To zvláště tehdy, objevíte-li se u akvária s nějakou tou dobrotou. Jejich radostný projev je tak intenzivní, že v případě nepřikrytého akvária Vás dokážou velmi znatelně zmáčet.

Pište, volejte, jsme tu pro Vás!

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (3)

1 komentář

  1. Petr Michálek

    …velice pěkný článek, děkuji

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červen 2013
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...