Vzkazy 11/2013

19.05.2013 | Žádné komentáře

Rostliny a jejich určování

Pro všeobecný přehled o základech nauky o rostlinách, doporučuji knihu „Botanika pro 2. ročníky středních škol“. Ale alespoň okrajově, abych naplnil penzum odpovědi a také vyhověl specifičnosti otázky:

Echinodory, na ty se ptá Vlasta, tedy pan Vlasta jménem, se nedají přesně určit podle toho, jak na pohled vypadají. Tedy, rozhodně ne všechny. Určují se zásadně podle květu. Žijeme ale v době, kdy se po akvaristickém světě doslova potuluje velké množství kultivarů Echinodorů a jejich botanické „pramatky“ se vyskytují poměrně vzácně. Přírodních druhů Echinodorů existuje přes sedmdesát, ale v akváriích dnes najdete, a to je můj skromný odhad, jistě přes sto nejrůznějších kultivarů s mnoha až neuvěřitelnými pojmenováními. Tyto kultivary doslova vytlačily původní přírodní druhy i z toho důvodu, že jsou začasto více barevně atraktivní.

K určování tzv. „na první pohled“ ještě uvedu, že některé druhy Echinodorů lze určit tímto způsobem, ale budete-li chtít mít opravdu jistotu, nechte je vykvést a podle botanického klíče pak můžete přesně určit ten který druh.

K tomuto bych rád ještě napsal, že nelze většinu Echinodorů na dnešním trhu přesně určit. Jde o to, že když nakoupíte Echinodory z renomované pěstírny, je asi možné jejich zařazení věřit. To, když sami pěstitelé určují jejich zařazení a pod pravým jménem je prodávají. Mám tím na mysli ale druhy přírodní a původní. Všechna ostatní pojmenování vznikají u jednotlivých pěstitelů a v drtivé většině amatérů. Znamená to tedy, že oni sami pojmenovávají nově vzniklé kultivary z jejich „dílny“. A abychom se dostali k podstatě věci a dotazu, musím napsat, že celosvětová registrace, tak jako druhů botanických, tedy přírodních, těchto vypěstovaných kultivarů neexistuje. Jejich pojmenování vzniká buďto odvozeninou od jména pěstitele, nebo jsou pojmenovávány podle světových hudebních skupin a podobně. Zkrátka, lidově by se dalo říci, že „to“ je džungle, ve které je velmi zatěžko se vyznat.

Budete-li mermomocí shánět určitý druh, objednejte si ho od renomované pěstírny a můžete věřit, že při troše štěstí to bude skutečně on. Můj názor je ale ten, že takto bude asi uvažovat člověk, který tvoří sbírku určitého biologického rodu, ale pro běžnou pokojovou nádrž asi nemá význam shánět přesně konkrétní rostlinu. Je mnoho rostlin, které jsou například podobné té, kterou zrovna sháníte, nebo jsou jinak zajímavé. Je mnohem důležitější to, že rostlina v akváriu roste, je dekorativní a vytváří tak i skvělé podmínky pro chov živočichů, protože rostliny, krom své estetické stránky, tvoří v akváriích velmi dobré biologické filtry.

Jak poznat březost u živorodek?

Toto je téma, na které jsem odpovídal již také několikrát, ale paní Věra má přesto stále problémy s určováním data porodu a tak alespoň stručně. Je zcela jasné, že u mnoha akvaristických disciplín je třeba nejen teoretická znalost věci, ale i ta praktická. Znamená to tedy „mít oko“. Tedy, mám na mysli onen vzácný a léty získaný cit pro věc. No a v případě reprodukce akvarijních ryb potřebujete tuto dovednost dvakrát. Chtěl jsem tím naznačit, že ne vše se dá vyčíst, i když je to začasto zcela běžná a na první pohled snadná dovednost.

Pokud máte stále problémy s určením doby porodu, zpočátku si dělejte tedy záznamy do kalendáře a bude vyřešeno. Časem se „to“ poddá. Konkrétně u pavích oček se těžko spletete, když si poznamenáte den, kdy jste pustili samičku k samečkům a oddělíte ji například po třech týdnech. No, a když je vše v pořádku, do týdne pak můžete očekávat radostnou událost. Jeden měsíc je zrovna ta doba, kdy samice oček čeká další potomstvo.

Pozor ale, to platí u novorodiček, tedy u samic, které rodí poprvé. Další porody pak můžete očekávat každý následující měsíc již bez přítomnosti samců, protože samičky živorodek dokážou sperma uchovat v dutině břišní i několik měsíců. Pozor ale, živorodky nejsou vlastně živorodky, to již asi znáte, ale přesto, další informace si můžete vyhledat, když napíšete do vyhledávače nad články téma, které Vás zajímá.

Závojnatky a jejich chov

Toto téma je již dostatečně popisováno na těchto stránkách i v poradně, ale Vaše dotazy se někdy dotknou i velmi specifických oblastí a jednou z nich je například dotaz na to, proč se posuzují závojnatky při pohledu shora, tedy v neprůhledných bazénech.

Je tomu skutečně tak a ještě k tomu musím napsat, že barva bazénu bývá nejčastěji bledě modrá se specifickým tónem materiálu. Tato oblast chovu ryb jednoznačně vznikla v Číně daleko v její historii. Všechny datové údaje jsou jistě zkreslené a nejstarší se těžko určuje. Kdy vznikl chov těchto krásných ryb se již nedovíme, ale nehraje roli století, léta v tomto případě musíme počítat na tisíce.
Je tedy nutné si uvědomit, že akvária jako taková tehdy neexistovala a ryby se chovaly v bazénech, mísách a nejrůznějších nádobách. Je tedy dostatečně průkazné, jak se na své ryby dívali dávní chovatelé. Tedy seshora. A když se podíváte na rozdvojenou ocasní ploutev a u mnoha variet i jiné odchylky od běžné stavby těla karase stříbřitého v akváriu a potom seshora, zjistíte jistě rozdíl. Pohled shora je u mnoha variet zajímavější a rozhodně impozantní. Posuzovací výstavy a soutěže jsou proto organizovány takto. Jistě v tom hraje svoji roli i zachování tradice a historické zkušenosti.

Vzkaz pro pana Pavla okres Liberec. Prosím, pošlete vaši adresu ještě jednou, omylem jsem ji smazal a teď nemám kontakt. Odpovím osobně opět dopisem. Děkuji.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2013
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...