Vzkazy 10/2013

5.05.2013 | Žádné komentáře

Hned zpočátku se zmíním o komunikaci s jedním naším čtenářem, která probíhala téměř celý uplynulý týden, a která byla reakcí na nejeden z posledních článků. Jde o nadměrné a nevhodné používání chemikálií v akvaristice. V mnoha článcích jsem uvedl, že bude v případě potřeby lépe raději zavolat, nebo i napsat, dohodnout se a řešit konkrétní případ. Tak se i stalo.

Hned v pondělí zavolal pan Havel a ptal se na použití nějakého přípravku, který by zvládl bakteriální nákazu. Při dotazu, jak se ona nákaza projevuje, mi stav ryb popsal a řekl, že je to jistě „bakterka“, že „to“ zná, jen si není jistý, jaký přípravek zakoupit a použít. Dále se přiznal, že ony ryby již léčit zkoušel, ale že jeho léčivo bylo již staré a nebylo tedy asi účinné. Podle popisu jsem si nebyl zcela jist, ale jiné indicie jsem v ruce neměl a tak jsem se přece jen s panem Havlem dohodl, aby poslal po internetu fotky. Fotky skutečně obratem přišly, byly dvě a docela slušné. Hned při prvním pohledu jsem měl jistotu, že se o bakteriální infekci nejedná, ale u podobných onemocnění je to tak jako tak jedno, protože bakterie se objeví téměř vždy, když z nějakého důvodu rybí organismus oslabí. Jedná se tedy o druhotné napadení, tedy takové, které přijde v reakci na prvotní infekci. Většinou je to otázka času.

Šlo tedy primárně o plíseň, která byla ale v již velmi pokročilém stadiu. Její okrsky byly růžově lemované a to je již velmi špatné znamení. V tomto stadiu je jasné, že k plísni se již dávno přidala i bakteriální infekce. Nebo snad naopak? Co dělat? Ryby byly v již tak špatném stavu, že by bylo asi i k jejich dobru provést milosrdné ukončení jejich života, protože případná léčba by nebyla asi už vůbec účinná. V tomto případě šlo o zanedbanou infekci, která byla zpočátku nevhodně léčena. A to je přesně ten případ, kdy chovatel zcela zbytečně zaviní již neléčitelné zdravotní stavy. Když jsem se pana Havla ptal, proč volal tak pozdě, odpověděl, že si byl „téměř“ jist svoji diagnosou, ale netušil, že přípravek nezabere. A zrovna v tomto případě by šlo něco dělat, ale čas hraje při onemocnění ryb velmi důležitou a nekompromisní roli.

Mimochodem, jak jsem již mnohokrát uvedl, bakteriální infekce jsou velmi zrádné, i když dnes máme k použití širokospektrální antibiotika a víme u mnoha infekcí jak na ně, přece jen není téměř nikdy jistota. Všeobecně používám větu: „Léčení ryb je velmi obtížná disciplína a u mnoha infekcí je velmi zatěžko určovat správnou diagnosu.“ To jasně souvisí i s určením léčiv.

Jaro a zahradní rybníček

Toto je stále živé téma a zvláště pak zjara. Rozkrmování ryb a příprava rybníčku na letní sezónu je popisováno v článcích poněkolikáté a tak alespoň telegraficky. Potravu bychom měli zjara začít podávat tehdy, když si o ni ryby samy řeknou. Pozná se to podle jejich aktivity a to tehdy, když roztaje led a na hladině se objevují sem tam barevná těla našich živých, zahradních perel. První slunečné dny je doslova provokují k vyhřívání na hladině a k intenzivnějšímu pohybu. Tehdy začneme opatrně přikrmovat a to jednou denně. Když se počasí vrátí do chladných dnů, přestaneme krmit. Ale to je i dobře patrné na rybách. Přestanou se vyhřívat a nejsou aktivní. Musíme brát v úvahu, že probírání ryb ze zimního spánku netrvá pouze několik jarních dní.

Pamatujte, že ryby v zahradním rybníčku mají poměrně dost potravy přirozené, zvláště pak, mluvíme-li o kaprech či o karáscích. V rybníčku se tvoří hned zjara mnoho řas a vyskytují se tam larvy hmyzu a zrovna tak zooplankton. Naše přikrmování v zahradním rybníčku je pouze dodatečné podávání potravy, a pokud není Váš rybníček zrovna půlhektarový, pozor na překrmení a nadměrnou tvorbu dusíkatých látek. S tím také souvisí podzimní příprava na jarní období, kdy z rybníčku odstraňujeme suché či zvadlé zahnívající rostliny a vůbec, v co možná největší míře zahnívající organickou hmotu. Ta by nám mohla právě zjara dělat v rybníčku pěknou „rotyku“!

Záleží také na tom, kolik ryb v jak velkém rybníčku máte a také, zda používáte pro rybníček filtrační zařízení. Pozor tedy na přerybnění vzhledem k objemu vody. To vše si ale můžete vyhledat jednoduchým způsobem v minulých článcích. A ještě jedno doporučení, když se ryby ve vašem rybníčku již zcela proberou, vylovte opatrně dvě až tři a prohlédněte. Je docela možné, že se během doby do rybníčku dostala nějaká infekce a vždy je dobré ji objevit včas. Není na místě si říkat, že zrovna Váš rybníček nemá s přírodními v okolí nic společného, i když nepoužíváte přinesenou přírodní potravu, nákazy se objeví třeba s přilétajícími ptáky. Vždy je lepší věnovat pozornost prevenci, než dohánět již rozvinuté infekce!

Kyslík a nové ryby v akváriu u paní Věry

Je pouze na nás, jak si zařídíme akvárium a jak s ním budeme hospodařit. Stylů a vzorů je nepočítaně, nejdůležitější je ale, pro jaké tvory akvárium pořizujeme. Vzhledem k tomu, že se akvaristika zabývá povětšinou chovem ryb, je jasné, že jim musíme připravit odpovídající prostředí. No a právě o tom píše paní Věra. Má doma akvárium, které bylo vždy poměrně dobře zarostlé rostlinami a hlavně, nebyl v něm žádný přídavný filtr. Akvárium si zkrátka léta žilo vlastním životem. V akváriu byly „nějaké“ živorodky, též paví očka, čichavci a několik šneků. To ve zkratce z dopisu paní Věry.

Paní Věra ale jednoho dne usoudila, že by bylo dobré po dlouhém čase akvárium oživit novými druhy ryb a vůbec, už do něj nebylo takřka vidět, tedy, uděláme změnu! To byla základní myšlenka celé akce a taky tak začala. Hrsti rostlin se ocitly v kýblu a záhy byly spláchnuty do odpadu. Akvárium prokouklo, leč něco chybělo. Paní Věře se zdálo, že je uvnitř málo života a tak se vydala do nejbližší akvaristiky pro nové ryby. Koupila deset nových čudel a světe div se, nic nebylo tak, jak očekávala. Tedy, bezproblémové soužití se nekonalo a dokonce některé z nových druhů ryb záhy uhynuly.

Paní Věře jsem odepsal a navrhl jí, aby raději zavolala. Tak se i stalo a po chvíli rozhovoru jsem byl „doma“. Akvárium po léta fungovalo s tím, že bylo zarostlé rostlinami a ty dokázaly spotřebovat z vody dostatek dusíkatých látek, tedy alespoň tolik, kolik bylo třeba pro udržení života v akváriu. Protože se o akvárium téměř nikdo nestaral a dolévala se do něj pouze odpařená voda, stačilo to k udržení života v něm. Po „rekonstrukci“ ale nastala změna a ještě k tomu ty nově zakoupené ryby… Ony ryby, bylo jich deset a polovina z nich parmičky, tedy ryby, které potřebují dostatek kyslíku, leč v akváriu bylo příliš tepla na to, aby se jim dařilo. Nové akvárium se po krátké době zhroutilo. Ty zbylé ryby vydržely, leč po krátké době „onemocněly“.

To vše bylo špatně a já vysvětloval a vysvětloval. Konec konců, téměř všici asi poznáte, o co v akváriu paní Věry šlo, co bylo špatně a co bylo nutné napravit. Když si uvědomím, kolik podobných akvárií se v našich domácnostech nachází, raději se nad tím příliš do hloubky nezamýšlím. A přitom by stačilo tak málo… Je pouze několik zásad pro to, aby pokojová akvária v klidu a k radosti majitelů fungovala a přece jsme v mnoha případech od, alespoň standardu, daleko. A i když se dopisy jako reakce na naše stránky množí, přesto prosím, napište či zavolejte, je nadmíru jasné, že si alespoň trochu té pozornosti naše akvária zaslouží.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2013
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...