Konečně teplo!!!

21.04.2013 | Žádné komentáře

Rád a s úsměvem dnes píšu optimistický titulek. Jasně, že se všeobecně jaro těší velké oblibě a je jasné proč. Jaro je ale také velkým pomocníkem nás akvaristů, tedy, pokud víme co s ním, a zkušenější jistě vytuší, co naznačuji. Těm začínajícím pouze napovím, aby pozorněji sledovali dění v akváriu a poznají to jistě sami. Aktivita ryb a zvláště pak třecí, je u mnoha druhů v jarních měsících o poznání intenzivnější než v měsících zimních, i když chováme ryby z tropů, kde jsou roční období tak, jak je známe tady u nás, nahrazena třeba dobou dešťů, kdy se teplota a doba světelné intenzity na rozdíl od našich zeměpisných šířek téměř nemění.

Zkrátka, příroda je mocná čarodějka. A mimochodem, o akvarijních rostlinách a jaru je možné napsat to samé. Jejich ochota růst je zrovna tak v jarním období podstatně vyšší. Ale to souvisí většinou se zvyšováním teploty a hlavně pak intenzity denního osvětlení. Upozorňuji ale na to, že nelze toto brát všeobecně a rozhodně to neplatí u všech druhů ryb ani rostlin. Vesměs se ale jarní aktivita v akváriu projeví.

Velmi zajímavé je sledovat též výskyt a množství mikrobiologického života v akváriu. Kdo máte ve výbavě dobrý mikroskop, zkuste si porovnat výskyt nálevníků či jiných nepatrných živočichů, například červů, v jarních měsících a v měsících zimních. Je jasné, že vše souvisí se vším a tak i růst vyšších rostlin i řas ovlivňuje zároveň i projevy růstu ostatních obyvatel akvária a zvláště pak těch, které nevidíme pouhým okem. Asi by se mnozí „pokojoví“(1) akvaristé divili, kdyby si pod mikroskopem prohlédli například vzorek staršího dna svého akvária. To vše ale k akvaristice patří. Bez tzv. neviditelného (mikrobiologického) života by akvária neexistovala, nebo by jejich údržba byla velmi složitá a pracná.

Důležitost filtru v akváriu

Toto téma by vydalo na samostatnou knihu, ale dovolte přece jen několik postřehů. Je to zároveň reakce na některé z dopisů a též na některé ze zavádějících internetových diskusí.

Výkon čerpadla není zdaleka pro funkci filtru nejdůležitější. Tedy, výhradně nerozhoduje o jeho účinnosti. Vždy je důležité odhadnout a instalovat takový výkon čerpadla, který je odpovídající druhu filtrační hmoty, její mocnosti, velikosti a také účelu nádrže. Čerpadlo, které přečerpá objem celého akvária za jednu hodinu, nebude nic platné, když bude napojené k nevhodné velikosti filtrační hmoty. A bude-li nakrásně filtrační hmota svojí mocností odpovídat velikosti akvária a výkonu čerpadla, nebude toto zase platné, když dostatečně „nenakrmíte“ kolonii bakterií ve filtračním systému.

Jinými slovy a zcela konkrétně. V zarostlém akváriu velikosti dvou set litrů, kde bude umístěno deset neonek, bude zcela zbytečné a dokonce nevhodné použít filtraci pro podobné akvárium, které bude plné ryb. Na první pohled to zní logicky a dokonce je to holá pravda, ale bohužel se jí mnoho, a zvláště pak začínajících, akvaristů neřídí. Bohužel je to stále o výkonnosti čerpadla, což není správné. A ještě bych rád upozornil na to, že se právě tam, kde by měla být osvěta zvláště důležitá, tedy v mnoha odborných obchodech, prodávají filtry podle šablony: „Jak velké máte akvárium, tak výkonné dáme čerpadlo?“. Pamatujte na to, že vhodná volba filtru je velmi důležitá pro další a zdárný provoz a život akvária.

Dovolte osobní zkušenost. V akváriu, které zařizuji pro dlouhodobý provoz, tedy akvárium pohledové, dekorační, instaluji filtr s malým průtokem, osazuji co možná největší množství rostlin, to podle typu nádrže a hlavně, volím rybí obsádku s maximálním citem. Bude-li akvárium určeno pro stálý provoz, je možné dosáhnout toho, že nebude třeba téměř žádné údržby. Ideální je, když akvárium bude žít svým vlastním životem, bez našeho zásahu. Pravda, k tomuto je nutné mít již nějaké ty znalosti a cit pro věc, ale je možné toho dosáhnout. U typu takového akvária je zvláště nutné zvládnout odpovídající a velmi opatrné podávání potravy.

Přístup k filtru je též důležitý a proto nemám rád filtry složité, tedy z mnoha dílů. Jsou to takové filtry, které se musí při pravidelné údržbě pracně rozebírat a následně dávat dohromady. Po krátké době jejich životnosti se některý z mnoha dílů tak jako tak buďto poškodí, nebo ztratí… Co se týče praktičnosti filtrů, jsou nejvhodnější takové, kdy velmi snadno odpojíme filtrační hmotu od čerpadla a odneseme ji k očištění. Následně ji potom na čerpadlo nasuneme, aniž bychom museli jakkoli sestavu filtru demontovat. Zrovna tak je to s filtry vzduchovými, tedy takovými, kdy nepoužíváme k pohybu vody skrz filtrační hmotu čerpadlo, ale vzduchový kompresorek.

Vnější filtry, tedy ony velmi lákavé a začasto dobře konstrukčně vymyšlené sestavy, jsou vhodné tam, kde počítáme s trvalou expozicí pohledového akvária. Konstrukcí jsou stavěny na trvalejší provoz. Tedy, není vhodné je rozebírat a čistit několikrát v týdnu. Tyto filtry jsou konstruovány tak, že mají několikanásobnou filtrační vrstvu. Povětšinou se jedná o dvě různě hrubé filtrační bio hmoty a například keramické či plastové „ubikace“ pro bakterie. Asi je všichni znáte v podobě keramických válečků či plastových kuliček. Tyto různorodé segmenty jsou vyráběny podle nejrůznějších konstrukcí a materiálů a to podle těch kterých firem.
V poslední době se díky
novým poznatkům a potřebám vyrábějí tzv. recyklační komory pro vodu. Jejich funkce je založena na velkém množství pohybujících se bakterisegmentů ve vodní lázni. Voda, která zvolna protéká touto komorou je recyklovaná právě funkcí velkého množství usazených bakteriálních kolonií.

1. Pod pojmem „pokojový akvarista“ není myšleno cokoliv špatného. V akvaristickém slangu to znamená, že onen pokojový akvarista je člověk, který má rád akvaristiku a z nějakého důvodu vlastní pouze jedno akvárium doma v pokoji. Tedy „akvárium pokojové“. Tato akvária většinou žijí vlastním životem a není jim věnována až tak velká péče, jako u akvaristů zcela pomatených, ke kterým se s dovolením sám počítám.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2013
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...