Vzkazy 7/2013

30.03.2013 | Žádné komentáře

Potěr (nejen)živorodek a jeho odkrmení

Pavel se ptá na odkrm mimin Xiphophorus variatus a zvláště pak na to, proč se vyvíjejí nestejnoměrně. Chová formu Tuxedo a stále má problémy s tím, že mu potěry dorůstají nestejnoměrně, což je z pochopitelných důvodů potíž při dalším odkrmení. Rád zde popíšu svoji vlastní zkušenost, ale věřte, že to je zároveň zkušenost všech, kdo se odchovem ryb zabývají. Promiňte mi zprvu upřímnost, ale nestejnoměrný růst ryb je v převážné většině nezkušenost a chyba chovatele. Na první místo bych dal jistě nezkušenost, protože většina z nás, když zjistí oč vlastně jde, onu chybu již dále nedělá.

V tomto případě jde o odkrmení potěru a to zvláště v prvních dnech jeho života. Pavel píše, že bere v úvahu rady z knih i internetu. Všeobecně se totiž k odkrmení potěru, a to nejen u ryb živorodých (čl. ze 14.3.2009), doporučují nejrůznější suchá, nebo náhradní krmiva v podobě vaječného žloutku a všemožných jiných variací. Jistě, v zásadě jde o to, abychom nahradili alespoň přibližně přirozenou potravu něčím, co naše potěry, a nejedná se pouze o potěry, budou ochotně přijímat. Nejlépe však takovou, kterou máme na dosah, tedy přímo ji můžeme koupit, nebo jinak snadno obstarat.

Pozor ale, ne vždy to snadné a lehce dostupné je dobré. Jako první informaci bych k tomuto rád napsal, že veškerá výše uvedená potrava je sice dobrá a dokonce i nutričně vhodná, ale pouze jako varianta při dokrmování. Jako hlavní a nejdůležitější potravu musíme volit potravu živou a to v dostatečném množství. Přičemž musíme respektovat to, že termín „dostatečné množství“ není rozhodně překrmování. Překrmování má opačný efekt a potěr ryb nakonec umoříme. Dobře a vhodně zakrmit potěr ryb je velmi důležitá, odborná a zpočátku jistě nesnadná akvaristická disciplína. Osobně používám kopřivy, špenát i průmyslově vyráběná krmiva, ale bez živé potravy to nejde!

Názory se různí a jeden z hlavních je u živorodek ten, že ony v přírodě také požírají řasy. No jistě, ale krom toho ještě vše živé, nejsou to pouze rostlinožravé ryby, jsou to všežravci. Podobně je to například s africkými cichlidami a mnoha jinými druhy. Je nutné si uvědomit, že s rostlinnou potravou spolknou ryby i mnoho potravy živočišné. Trochu jinak je to s rybami úzce specializovanými, ale i tak zdaleka nevíme, co všechno potřebují. A co výtěry ryb? U mnohých druhů jsou nám zatím tajemstvím a pevně věřím tomu, že zrovna v potravě je začasto ten zakopaný pes. To z mnoha důvodů. Existuje mnoho druhů potravy, které evokuje ryby ke tření, ať samičky k zaplnění jikrami, či samce k třecí aktivitě. Vzpomeňte například na některé druhy teter, jejichž výtěry jsou závislé na podávání vhodné potravy, zvláště pak nejrůznějších stádií hmyzu.

K tomuto účelu se v akvaristice používá nejčastěji Artemie. Tedy krom několika druhů sumců i jiných druhů ryb, u kterých se používá z nejrůznějších důvodů pro odkrm plůdku jiná potrava. O Artemii si můžete přečíst několik článků na našich stránkách v Článcích. Jen bych rád dodal, že je Artemie v dnešní době nenahraditelná, protože přírodní loviště planktonu kvapem mizí, nebo jsou z mnoha důvodů nedostupná. My, již zkušenější a hlavně léty vyspělejší generace akvaristů, pamatujeme ještě „zlatá“ přírodní loviště snad ve všech možných loužích, rybnících a jiných nádržích, kde se nacházel prach pro odkrm potěrů ryb, zvláště pak velmi ceněný vířník.

Lov potravy pro odchovy akvarijních ryb, byl vždy tak trochu dobrodružstvím, a když se ve sklenici při zkoušce u rybníka objevilo to pravé, co akvarista zrovna potřeboval pro potěr, byla to též veliká radost. Musím dodat, že s tím souvisela i znalost okolí bydliště a okolních nádrží. To i z toho důvodu, že v každé z nich se v různých ročních obdobích vyskytoval jiný druh planktonu. Začasto jsme nachodili i pár kilometrů, než jsme objevili to pravé loviště. A co výpravy do vzdálených lokalit z důvodu lovu pakomářích larev. To už je dnes ale téměř zapomenutá disciplína. Podle výskytu planktonu a podle ročního období se dokonce vytíraly i různé druhy ryb. Dnes je to s Artemií snadnější, ale na druhou stranu, akvaristika ztratila díky tomu i tak trochu na romantice.

Vrátím se ale k odkrmu potěru. Živá potrava odpovídající velikosti i kvality je velmi důležitá i z důvodu pohybu. U ryb je, a zvláště u raných stádií potěru, velmi důležitý tzv. pohybový reflex. Je to důležitý moment, kdy se rané stadium plůdku začíná rozhlížet poprvé po potravě, tzv. exogenní. Je to první potrava, kterou ryby pozřou po strávení živného váčku. A zrovna Artemie má vše, co si můžeme pro odkrm plůdku přát. Její velikost je velmi odpovídající pro většinu druhů akvarijních ryb, její trhavé pohyby jsou pro potěr velmi provokativní a přitom nejsou rychlé, takže plůdek ji snadno polapí. Tělo samotné nauplie Artemie je poměrně křehké a tak i menší druhy potěrů dokážou nauplii roztrhnout a pozřít třeba i pouhou část, což bohatě stačí, protože již po několika málo dnech plůdek zesílí a snadno dokáže nauplii pozřít celou.

To jen pro představu, ale skutečností zůstává, že dostupnost nauplií (rané vývojové stadium) Artemie pro potěr je vskutku snadná a tak při rozumném podávání se potěr rovnoměrně nasytí a to je velmi důležité. I u ryb se projevují rozdílné povahové rysy v podobě větší žravosti některých jedinců a ti následně vyrůstají o poznání rychleji a dokonce jsou schopni za krátký čas vyrůst do té velikosti, že začnou ty nejslabší ze svého hejna požírat. To lze například velmi dobře pozorovat u závojnatek. Závojnatky mají velké množství potěru a tak má chovatel co dělat, aby stačil všechny dobře nakrmit a přitom ještě v čase brakovat (třídit) velikostně odlišné jedince.

Při takovém způsobu odkrmu je dobré po několika dnech začít přidávat postupně odpovídající potravu umělou, aby si na ni plůdek přivykal. V tu chvíli vždy začínáme přikrmovat umělou stravou a až poté přidáváme potravu živou. To je známá věc, že při zakrmení živou potravou se plůdku následně nechce potravu umělou přijímat. Po nějakém čase přestaneme postupně krmit živou potravou a podáváme odpovídající alternativní stravu či potravu mraženou. To i z toho důvodu, že odrostlé potěry by se samotnou Artemií nedokrmily. Zvláště pak u větších druhů ryb.

Rovnoměrný růst potěru je vždy známka umu akvaristy. Nezapomeňte na pravidelné, dostatečné a hlavně vhodné krmení odpovídající potravou. Zakrmení prvních vývojových stádií ryb je velmi důležité pro celý jejich další vývoj. Jde jak o druh potravy, tak o jeho množství. Nezapomeňte na odpovídající úpravu umělé potravy tak, aby ji byly schopné ryby pozřít. Jde většinou o vhodné homogenizování a strukturu. Do různých směsí je dobré přidávat profesionálně vyráběné druhy potravy podle jejich složení a nezapomínejte, že varem se spousta důležitých živin likviduje.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2013
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...