Něco ke korespondenci

26.01.2013 | Žádné komentáře

Na začátek bych rád upozornil na jednu, pro mne, dosti důležitou věc. Souvisí s internetem a s jeho velmi neprůhledným zákulisím. Kdo mi již na toto téma psal, tak jistě ví, že internetový obchod neprovozuji a nikdy jsem neprovozoval. Nevím, kdo a kdy se postaral o to, že mne uvedl do vyhledavače i pod touto službou, ale moje iniciativa to rozhodně nebyla. Budete-li tedy shánět cokoliv ze sortimentu akvaristiky, obraťte se na skutečně fungující internetový obchod, nebo ještě lépe, na svoji nejbližší kamennou akvaristiku. Na toto upozorňuji z důvodu čím dál častějších dotazů ohledně zaslání toho či onoho druhu zboží.

Během posledního týdnu jsem reagoval na dotazy a dopisy, které dokazují, že se s akvaristikou stále počítá, a že mnozí rozhodně ještě nezahodili pověstnou flintu do žita. To asi navzdory všeobecnému mínění, že akvaristika je na ústupu. Na tomto tvrzení je sice dost pravdy, ale rozhodně ne až tak pravdy absolutní. Za čas mého působení v tomto krásném oboru jsem takové „vlny“ zažil již několikrát. Pravda je, že v době dnešní má akvaristika téměř nedostihnutelnou konkurenci a tou jsou počítače. Je tedy jasné, že mnoho mladých a potenciálních akvaristů je vlastně zakleto do nekonečných kasemat počítačové říše.

A přece se najdou mnozí, co cele nepodlehnou pouze technice a vydají se na jistě užitečnou, dobrodružnou a krásnou cestu poznávání přírodních zákonitostí. V posledním článku na našich stránkách, který se zabýval touto problematikou (16.12.2012), jsem psal o nejčastějších důvodech, kdy i ti nejskalnější akvaristé zanechávají své činnosti. Toto se ale až tak netýká těch, kteří začínají a v případě jednoho či několika málo akvárií většina těchto důvodů vlastně neplatí.

Z nejčastějších dotazů

Tedy, výtěry ryb a jejich příprava na chov je problematika z nejčastějších a velmi rád se jí zabývám. Dotazy na toto téma jsou začasto opatrné a pisatelé začátečníci, jako by se ostýchali uhodit hřebíček přímo na hlavičku. Mimochodem, je to jedna z nejobtížnějších disciplin našeho oboru. Tedy, asi nikoliv nejobtížnějších, ale než se dopracujeme k alespoň nějakým výsledkům, musíme se hodně naučit a to jak praktickým dovednostem, tak i teoretickým znalostem. Je to proto, že právě při výtěrech potřebujeme znát veškeré dovednosti akvaristiky. Co je ale nanejvýš potřebné, jsou a vždy byly znalosti těch starších, či správněji, zkušenějších kolegů. Není proto důvodu se ostýchat otevřít problém a napsat rovnou, že je právě tato problematika pro Vás zcela neznámá. Vždy je pak snadnější a jistě i více platnější odpovídat.

Jedním z mnoha dotazů je problematika přípravy výtěrů. Tedy, abych byl přesnější, jde o to, že právě ony přípravy na tuto činnost jsou všeobecně u začínajících velmi podceňované. Kdybych měl psát o svých zkušenostech, tak je jisté, že než jsem si tuto důležitou skutečnost kdysi uvědomil, měl jsem neustále přetrvávající ty samé problémy. Důkladná příprava a to prosím nejen pouze techniky, ryb a prostředí, ale i psychiky akvaristy, je při výtěrech ryb velmi důležitá. Jde o jednotlivé úkony, které mají být postupné a výtěr od výtěru dokonalejší, než dosáhneme jakéhosi pořádku, který nám bude nadále vyhovovat.

O přípravě samotných ryb na jejich reprodukci jsem psal již také vícekrát, ale jisté je, že vhodnost vytíraných ryb spočívá již v jejich rodičích, to při výběru chovných ryb, a dále pak od začátku jejich života. Ona technická příprava spočívá v několika základních ukazatelích a to v odpovídajícím prostředí, ve velikosti nádrže, ve vodě a její teplotě, odpovídajícím chemickým hodnotám, správném osvětlení a velmi důležitá je též podávaná potrava u toho kterého druhu. V neposlední řadě jde též o „oko“ akvaristy. Tím myslím získané i vrozené vlohy k tomu, aby byl schopen tuto činnost lépe či hůře vykonávat.

Na výtěry se těším a vždy, a když jsem připraven, snažím se na vše kolem zapomenout a věnovat se pouze této činnosti. Soustředění je jedním z nejdůležitějších ukazatelů úspěchu při vytírání ryb. Bez řádného soustředění zcela jistě zapomeneme na nějakou maličkost, která může podstatně ovlivnit výsledek celého snažení. A tak nepodceňujte jak praktickou tak i psychickou přípravu na výtěry ryb a věnujte se jim cele. Jen tak dosáhnete fortelu, který je jedinou cestou k úspěšným reprodukcím.

Biotopní akvárium

To je téma! Kontroverznější spojení jsem ještě snad neviděl. Biotopní akvárium je pojem, který nelze stvořit. Muselo by se jednat snad o napodobeninu biotopu toho kterého místa na Zemi, ale i to je velmi složité a drahé. Vzpomeňte na fytotrony, tedy zařízení, která modelují přírodní klima a je možné je všelijak, to podle potřeby, simulovat. Tato zařízení jsou ovládána pomocí počítačů a hlavně, jejich pořízení i provoz je velmi ekonomicky náročný.
Napodobeninu biotop
u některé přírodní lokality je možné v akváriu zařídit snad pro účely výuky, nebo jako výstavní zajímavost na striktně omezenou dobu, ale rozhodně ne jako vážně myšlené úsilí o jakési dokonalé ztvárnění přírodní lokality z důvodu chovu ryb či jiných živočichů. Vezmete-li v úvahu, jaké množství ukazatelů by takové akvárium muselo splňovat… a vůbec, mnohé z nich by nebylo možné vůbec vytvořit.

Podobné návody najdete ještě dnes v nejrůznějších knihách i poučkách a hlavně pak v knihách starších, kde to mysleli ještě skutečně vážně. Je to jako s těmi granáty! S jakými? No znáte to, ještě dnes vybuchují granáty z války, i když jejich původci jsou již dávno mrtví.

K tomuto bych ještě rád dodal, že více potřebné pro chov ryb je vytvořit pro ně odpovídající prostředí v duchu jejich domoviny. V tomto případě myslím alespoň přibližně odpovídající hodnoty vody, teplotu a tak dále. To ale není rozhodně biotopní nádrž v tom pravém slova smyslu, protože takovou skutečně nelze vytvořit!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2013
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...