Vzkazy 22/12

25.11.2012 | Žádné komentáře

Do pošty mi v posledním týdnu přišlo více otázek a námětů a tak se dnes budu věnovat jim a smažu tím tak i resty z poslední doby.

V první řadě bych rád upozornil na to, že jakékoliv použití léčebných či preventivních prostředků bez řádné identifikace či diagnosy infekce chcete-li, je k ničemu!!! Veškeré podobnosti či náhodné určení toho, co chceme v akváriu potlačit či dokonce léčit, nestačí.

Ono se to ale snadno řekne. Jak se tedy orientovat? Není to skutečně snadné a věřte mi, že opravdu odpovědná a pravdivě určující diagnosa nemocí živočichů v akváriích všeobecně téměř neexistuje. Je možné napsat, že zkušené oko znalého akvaristy začasto rozpozná již povšechně známé infekce, ale co jsou to vlastně povšechně známé infekce? Některé jsou si velmi podobné a bez skutečně profesionálního rozboru je nelze přesně diagnostikovat. Mám-li být konkrétní, zmíním se rozhodně o bakteriálních infekcích, vnitřních parazitech, viremiích, mykózách a mohl bych pokračovat. Pro drtivou většinu jak začínajících, tak i pokročilých chovatelů jsou nemoci ryb veliké bludiště. Mám-li se zmínit v jediném článku o této „disciplíně“ chovu ryb v akváriích, věřte, že to není možné.

Infekce ryb rozdělujeme všeobecně na nenakažlivé, nakažlivé a parazitární. Pro všechny případy onemocnění či nezvyklého chování ryb jsou, dá se říci, přesná pravidla. Správná diagnosa spočívá již u zjištění nemoci. K tomuto účelu existují zásady a doporučení zrovna tak, jako existují daná pravidla pro průběh a ukončení onemocnění. Téměř vše je pojmenováno a zmapováno…, takže by vlastně neměl být v této oblasti žádný problém. Ale on je a velký. Všechna tato známá pravidla a vědomosti jsou poměrně obsáhlé a jejich studie je dlouhodobá. Je nutné si uvědomit, že teorie se v tomto případě neobejde bez dobré a dlouhodobé praxe.

Není problém zalistovat na internetu a podívat se na dotazy od akvaristů, většinou od začínajících, na nejrůznějších stránkách. Po chvíli zjistíte, že dotazující nepozná ani základní skutečnosti o problému, nedokáže je určit, ani správně pojmenovat. Není výjimkou, když pisatel uvádí, že se mu v akváriu objevila buďto plíseň, nebo řasa…, že rybě upadla ploutvička, že ryba plave divně na hladině, že… Těch že je nepočítaně a pochybuji, že by na základě těchto informací v této problematice dokázal kdokoliv správně a hlavně účelně odpovědět. Bylo by to možné pouze v případě, kdyby jak pisatel, tak odpovídající znali oba dobře teorii i praxi a s tím spojené náležitosti. Jinak to prostě nefunguje.

Jsou velmi často uváděné případy, kdy pisatel uvádí, co všechno již k léčbě použil a co vše mu v odborných obchodech poradili a prodali a ono stále nic. Jen se divím, že ony chudery léčené touto metodou ještě vůbec žijí. Léčba ryb odhadem, nebo snad intuicí, jak mnozí uvádějí, je velmi riskantní a je možná snad pouze u velmi zkušených chovatelů.
Sám mohu uvést ze své praxe, že pokud si nejsem zcela jist, postupuji nejprve poradou s některým kolegou či s více kolegy, a když se skutečně ocitnu ve slepé uličce, postupuji nezávadnými metodami, které mám již mnohé roky odzkoušené. Jednou z mnohých je například řízené zvýšení teploty až ke krajním hranicím. Mnohdy postačí i dlouhodobější, mírné zvýšení teploty o několik stupňů. Asi se budete někteří divit, ale i zcela obyčejné propláchnutí ryb proudem vody je začasto velmi účinné. Pochopitelně se musí dodržet přesná pravidla z důvodu dodržení odpovídajících životních funkcí ryb, v tomto případě pacientů. K podobným praktikám ale musíme být vybaveni potřebnou technikou. A ještě něco, bohudík, v mém chovu k těmto událostem dochází velmi vzácně!

Nerad bych tímto ale zavrhl snahu těch zkušenějších o nápravu věcí a snahu pomoci začínajícím. Z vlastní zkušenosti dobře vím, že porada s kolegou či naopak, rada začínajícím, je velmi potřebná a začasto vlastně jediná možná praxe. Věřte tedy, že na toto téma, tedy nemoci akvarijních ryb, prakticky neexistuje žádná zázračná rada či všeobecná poučka. Vše je v nás a v tom, jakým způsobem dokážeme vstřebávat a filtrovat to, co čteme. Bez potřebných informací, ale tak jako tak nebudeme zpočátku byť velmi fundovaným radám schopni porozumět. Může se lehce stát, že budete číst zrovna to, co potřebujete, ale ani Vás nenapadne, že jde právě o to… Zkrátka, jde to pomalu, ale věřte, že časem se Vám začnou spojovat i zdánlivě nesouvisející informace a Vy si uvědomíte, že to je vlastně ono. Je to učení jako každé jiné.

Někdy je to snadnější, než se na první pohled zdá

Tvorba řas, zákaly vody a nesprávně fungující filtr spolu souvisí. Paní Jana, a nejen ta, se ptá na to, jakým způsobem, nebo jakým přípravkem lze bojovat v akváriu proti řasám. Je to asi ta nejčastěji se objevující otázka. Asi bych tuto otázku poopravil a napsal bych, co dělat, aby se řasy v akváriu netvořily. Nesprávné pochopení života v akváriu vede právě k podobným trablům a tak si pojďme o tomto problému něco říci.
Základ akvária a to, proč vlastně akvárium „funguje“, i když je to výtvor člověka a velmi špatná napodobenina přírodní lokality tkví v tom, co vlastně nevidíme. Akvárium si pořizujeme pro potěchu oka i duše, ale to, co je v něm pro jeho zdárný chod nejdůležitější, nejsou právě ony ryby, ale to, co nevidíme. Jde o správnou funkci bakterií a biologického života v akváriu vůbec. To vše je striktně závislé na nás, na tom, jaké podmínky v akváriu vytvoříme. A pokud nejsme o tomto správně a dostatečně informováni, i přes naši veškerou snahu se akvárium nebude ubírat tou správnou cestou. No a tvorba řas a zákalů jsou toho většinou první známkou.

V první řadě jde o to, že se všeobecně zařizují akvária ve špatném a hrubě neodpovídajícím režimu. Rady podávané v odborných obchodech nejsou vždy odpovídající, a když vidím, jak si z prodejny nový majitel nese akvárium a v něm sáček s rybami, jde mi z toho hlava kolem. Založení akvária a postupné jeho „nabíhání“ je poměrně dlouhodobý proces a měla by se dodržovat jasná pravidla. Každé akvárium si po nějaké době vytvoří svoje nenapodobitelné prostředí, které bychom měli respektovat, ale v jeho počátcích je nutné věnovat mu odpovídající pozornost.

Založení akvária jsem věnoval již mnoho článků a tak doporučuji jejich „průzkum“, ale v zásadě jde o čas, množství ryb a množství podávané potravy. Hned zpočátku do akvária vpouštíme pouze několik málo ryb a několik týdnů čekáme na vytvoření dostatečného bakteriálního života. Po šesti až osmi týdnech doplňujeme ryby podle velikosti akvária. Upozorňuji důrazně na nevhodné podávání nadměrného množství potravy. Tím zaviníme právě nadbytek živin v akváriu a později i nadbytek dusíkatých látek ve vodě, což je začátek jeho konce a důvod k tvorbě právě zákalů a řas.

Založíme-li akvárium a po týdnu či dvou se vytvoří šedavý zákal, už jsme na špatné cestě. Znamená to, že jsme neodhadli první skupinu ryb a do akvária jsme jich pustili více, než je zdrávo. Další problém je krmení a jeho nadměrné podávání. Všeobecně se má za to, že přidáme-li do akvária nové ryby, musíme více krmit. To je chyba a je tomu právě naopak.

Pane Sedláku, odpověď máte v poště, ale vsadím se, že se ještě ozvete…

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Listopad 2012
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...