I to je akvaristika (Ještě k zakládání akvárií)

10.11.2012 | Žádné komentáře

Prezentace na internetu je skvělá věc, a když se ubírá správnou cestou, může být i velmi potřebná. Pominu dnes nepravdivé informace, hrubosti a neslušnosti duševně slabších jedinců či skupin, a pokusím se komentovat jedno, v poslední době, poměrně rozšířené pojetí prezentace úspěšných akvaristických postupů.

Jde o skvělé ukázky toho, co všechno je možné vytvořit v akváriu za krásy. Náhled do světa fantastických podvodních scenérií nás začasto ohromí a zkoumáme, jak je ale tuto nádheru vůbec možné stvořit. Těm, kteří mají již několik málo desetiletí akvaristické praxe za sebou, je více jasné jak na to, a jak už to tak bývá, laik žasne. Ale i zkušenějším se někdy tají dech nad tím, co vidí a v první chvíli pochybují o tom, zda by něco takového vůbec dokázali vytvořit. V nejrůznějších ukázkách lze vidět dokonce i poměrně názorný postup práce k tomu, aby se stvořitel dopracoval k podobnému výsledku.

Ukázky těchto, jak se všeobecně píše, přírodních akvárií, jsou jak v těch menších formách, ale i v akváriích velikosti několika tisíců litrů. Najdeme je na stránkách z celého světa a zvláště pak na stránkách země mistrů tvorby alternativních přírodních scenérií v mini provedení, a to v Japonsku. Tento způsob tvorby života v akváriích bych spíše popsal jako činnost z oblasti umění. V každém případě je to zřejmě přijatelnější, než pojmenování akvaristika přírodní. To pojmenování se ale již stalo pojmem a tak nechme prostor těm, kteří se touto činností zabývají.

Musím se přiznat, že z některých ukázek mi jde z jejich krásy mráz po zádech. Pokouším se ale též odhadnout, jak jsou tyto projekty ekonomicky náročné. V těch větších nádržích jde již spíše o stavební práce, než o domácí modelování podvodních scenérií. Pro ty skutečně rozsáhlé záměry používají jejich tvůrci stavební techniku, například pro umístění těžkých součástí. Samotné množství materiálu je obrovské a zdaleka již nejde o několik sáčků substrátu či vybrané kameny pro tvorbu dekorace. Objem substrátu se počítá na kubíky a kameny, za které by se s přehledem schovalo dítě, nejsou výjimkou. Zrovna tak rozměry dřeva v podobě kořenů a větví nejsou zrovna malé. Nejsou výjimkou celé kořenové systémy stromů, kmeny a třeba i několikametrové robustní větve.

A co teprve rostliny. K tomu je třeba uvést, že podobné nádrže se tvoří i několik měsíců z důvodu zakládání tvaru a vyzrálosti podoby dna. Jde o nízké porosty (již jsem se k tomuto vyjadřoval v minulých článcích), které se tvoří pouze ve vlhkém prostředí, zastřihávají se nůžkami, aby rostliny vytvářely husté porosty, jako třeba travní porost na zahradě, a až po vyzrání celého porostu se napouští voda. K tomuto se postupně, tak jak napouštíme jednotlivé vrstvy vody, dosazují ostatní rostliny. Pro velké nádrže se používá mnoho rostlin a při jejich zařizování to vypadá, jako kdyby přišla zásilka rostlin do velkého obchodu.

Tyto nádrže se stávají ve své finální podobě skutečnými perlami a nejde pouze o momentální záměr, jako jsou například výstavy. Jsou to akvária určená pro trvalý provoz a zrovna tak se k nim musíme chovat. I když jde o velké prostory, do akvárií se pouští minimální počet ryb a pouze takové druhy, které jsou vhodné. Jedná se o hejna teter či jiných „čistotných“ druhů ryb. Mimochodem, dovedu si představit, co by s takovou nádrží provedly baculaté závojnatky…

A proč se o podobných skvostech zmiňuji? Jde o dosti významný moment při uvažování nad tím zda, a nebo proč si akvárium vůbec pořídit. Je zcela jasné, že tento příklad může být pro neznalého, začínajícího akvaristu impulsem k tomu, aby se rozhodl k akci. Musím důrazně upozornit na to, že akvária těchto kategorií jsou po ekonomické stránce velmi náročná a pohybují se ve stotisícových relacích. Myslí-li kdokoliv, že se do podobné akce bez zkušeností pustí sám, sice v první fázi ušetří, ale záhy pozná, že i tato, sice finančně méně náročná investice, se za krátký čas ukáže jako zcela zmařená.
K podobnému mistrovství se lze dopracovat pouze zkušenostmi a časem. Je to zrovna tak jako se vším a vezmu-li třeba sport či hudbu, nebo i ostatní obory, platí to jakbysmet. A dále je k této mistrovské akvaristické disciplíně nutné používat nejen rozum, ale ony stále zdůrazňované osobní vlohy či nadání.

Vzkaz pro pana Viléma

Šedavé zákaly jsou běžné a je to ve většině případů první příznak překrmení, nebo nefunkčního filtru. Pan Vilém úspěšně „zaběhl“ nové akvárium, ale po několika měsících se dočkal právě toho, čeho se vyvaroval v začátcích. Zákaly jsou téměř vždy důsledek nesprávné a hlavně nepravidelné údržby akvária či jak již jsem napsal, neodpovídajícího krmení. Mohou nastat i v již dávno založeném a prozatím bezproblémovém akváriu. Podobné zákaly nejsou nebezpečné, pokud je včas „neopravíme“.

Pomoc je jednoduchá a spočívá ve vyčištění filtrační hmoty a ve změně potravních návyků. Co je ale důležité a co je začasto důsledkem dlouhodobých zákalů, je výměna vody. Při šedavých zákalech se voda NEVYMĚŇUJE!!! Ponechá se tak, ihned přestaneme podávat potravu a zapojíme propranou filtrační hmotu. Pozor ale na to, aby byla ona filtrace aktivní, tedy, abyste ji nenahrazovali novou. To je velmi důležité, protože nová – vyměněná a neaktivovaná filtrační hmota, je v podstatě první týdny pro tento účel nefunkční.

Již druhý den pozorujeme většinou zlepšení a třetí až čtvrtý den zákal zmizí. Krmit začneme až teprve v tu chvíli. Doporučuji ani nepřikrmovat! Pokud máte v akváriu dorůstající či již dospělé ryby, nebudou nikterak strádat, právě naopak. Dospělé ryby nemusíte krmit po dobu celé, například čtrnáctidenní dovolené.

Tyto zákaly se logicky objevují vždy při trvalém překrmování, ale postačí jedinkrát překrmit více a zákal je na světě též. Krmení ryb v akváriu je konec konců jedna z velmi důležitých a citlivých akvaristických disciplín a bez pochopení akvária a života v něm jako celku v podstatě nelze pochopit ani správné dávky potravy. Lze ale ihned od začátku dbát rad zkušenějších a dodržovat minimální dávky z důvodu zachování odpovídajícího prostředí pro chov živočichů. Stálé překrmování vede k trvalým problémům, která začasto končí úhynem.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Listopad 2012
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...