Jikry, acriflavin a vývojová voda

16.09.2012 | Žádné komentáře

Vlaštovky tady u nás v Lužických horách už obsazují dráty vysokého napětí a to je neklamná známka toho, že se chystají na svoji dlouhou pouť za teplem. No a pro nás je to neklamný signál blížícího se podzimu. Tedy všem nám, kteří máme rádi teplo a mírnou zimu přeji, aby tomu tak v nastávajícím období bylo, i když si myslím, že letošní zima neproběhne v tomto smyslu tak zcela hladce. Lyžaři a ostatní polárníci nechť prominou…

Acriflavin (akrinidové barvivo)

Zpočátku bych se rád zmínil o některých „maličkostech“, jež se na první pohled pro většinu akvaristů zdají býti běžnými, leč to pouze na první pohled. Jednou z těchto běžných praktik je používání acriflavinu v souvislosti s plesnivějícími jikrami.
Jednoduše lze napsat, že acriflavin používáme všude tam, kde v akvarijní praxi potřebujeme potlačit bujení plísní a doporučuje se též pro eliminaci některých druhů parazitických infekcí. Dávkování by se vždy mělo řídit pokyny výrobce na obalu, neboť důležitá je koncentrace produktu.

Pro pořádek musím napsat, že akvaristé, kteří již dávno prošli touto praktikou, si obstarávají acriflavin ze všech možných a „zaručených“zdrojů, protože při odchovu některých druhů ryb je v jisté fázi velmi potřebný. Jeho kvalita a zaručená funkčnost je tedy velmi důležitá. Účinek acriflavinu je závislý na vysoké kvalitě použitých komponentů při jeho výrobě, což v minulosti nebylo výrobci až tak zcela dodržováno a to i z toho důvodu, že takové komponenty jsou ekonomicky náročné. Ze strany akvaristů jde tedy o důvěru k výrobku a k výrobci samotnému. Je ale na místě se zmínit i o tom, že v poslední době se kvalita přípravků pro léčbu akvarijních živočichů všeobecně velmi zlepšila. Ve vlastní praxi používám k ošetření jiker běžně na trh dodávaný acriflavin od Dajany a nemohu si na jeho kvalitu stěžovat.

V nedávné době jsem ale dostal do pošty dopis, který mě inspiroval k tomuto článku. Vašek, jak se on sám prezentuje, napsal o tom, že přidává skalárům k jikrám do elementky acriflavin a přesto mu jikry bělají! Zkušený akvarista z tohoto sdělení jistě vyčte mnohé a hlavně též, co je v té větě špatně. Ano, jikry, pokud nejsou oplozené, zbělají v každém případě a posléze právě na těch bílých začne „hospodařit“ plíseň. Acriflavin se do vývojové vody přidává z toho důvodu, aby se plíseň, která se tak jako tak začne projevovat na neoplozených jikrách, nerozšířila na ty zdravé a zcela je nezachvátila. Tento proces může trvat při dobrých podmínkách několik málo hodin a snůška jiker je nadobro ztracená. Kdyby akvarista dokázal včas bez velkých ztrát oddělit od sebe zdravé jikry od těch napadených, o což se všici již léta s nevelkými úspěchy pokoušíme, nepotřeboval by acriflavin.

Dovolte, abych se u tohoto problému na chvíli zastavil. Bez jakýchkoliv pochyb je nejdůležitější voda!!! Dobrá vývojová voda je poklad akvaristy. Z minulých článků jistě víte, že vývojová voda je ona voda, při které se odehrává proces vzniku života z rybí jikry, tedy z vajíčka. Vývojová voda je sice poklad, ale i černou noční můrou akvaristů a tatáž voda je začasto příčinou tragédií i rodinných rozvratů. Ale na druhé straně, to při dosažení těch odpovídajících hodnot, je taková voda příčinou velkých euforií i opulentních oslav. Vývojová voda se neředí, ale ladí. To je to správné slovo a chcete-li – i přirovnání. Totiž, když správně naladíte strunu na hudebním nástroji, je to to pravé. A zrovna tak je to i s vývojovou vodou.

Strunu na hudebním nástroji můžete naladit za pomoci dobrého sluchu, nebo ladičky. Vývojovou vodu je nutné naladit za pomoci několika „ladiček“ v podobě buďto dobrých elektronických přístrojů či titračních „vodiček“. Důležitá je znalost toho, čeho chceme vlastně dosáhnout, tedy podle nároků toho kterého rybího druhu. Máme-li toto již za léta praxe vychytané, většinou se jedná o rutinní práci. Začátečníci potom při této činnosti prodělávají nejrůznější tortury, až dlouhodobé psychické poruchy spánku a podobně. Jednoho dne ale… Poznáte to na něm zajisté hned od první chvíle. To když se mu v jeho naladěné vodě vylíhne právě to a zrovna tak, jak by se mělo vylíhnout.

Ale nepředbíhejme. Když už máme „naladěnou“ tu správnou hodnotu vývojové vody, vkládáme do ní odebrané jikry od páru, který se nám většinou ve společné nádrži vytře. A začíná boj s časem… Většinou ve druhém dni, ale někdy již dříve, se na zbělaných, tedy neoplodněných jikrách začne tvořit nepatrný obláček či chomáček, jak chcete, plísně. Mávnete rukou, protože jste se dočetli, že druhý či třetí den se jikry začnou líhnout. A prásk! Přijdete z práce a jikry jsou jako pod závojem šedi a při podrobné prohlídce zjistíte, že jsou kompletně potažené lehounkým závojem plísně. A to už je pozdě na jakoukoliv nápravu! Pamatujte, že v teplé vodě tento proces probíhá velmi rychle a zásah je nutný prakticky v ten okamžik, když zjistíte první náznaky plísně na jikrách. A nebo…!

V tu chvíli se opět propadáte do zoufalosti a vracíte se prakticky na start, ale to už jako pokročilí závodníci. Čekáte tedy na další úspěšný výtěr a zkusíte to znovu. Co teď? A přijde na řadu acriflavin, zázrak to akvaristův! Do správně naladěné vývojové vody tedy přidáte nejprve acriflavin, tedy tu správnou koncentraci, a v tom dobrém případě je vlastně vyhráno. No, vidím, jak se mnozí zkušení usmívají pod fousy, ale to slovo vyhráno je myšleno právě a pouze pro tuto chvíli. O tom, jaké nástrahy nás při vývoji rybího mimina čekají v dalších fázích vývoje rybího embrya, zase někdy příště.

Tím, že vývojovou vodu spojíme s acriflavinem, získáme roztok, ve kterém zpomalíme buněčné bujení plísní, ale pozor, nejen plísní. Při předávkování způsobíme i zpomalení vývoje rybího embrya a dokonce jej můžeme i usmrtit. Zkrátka, každý rybí druh vyžaduje odlišnou koncentraci acriflavinu a tu je nutné znát! Je to tzv. citlivost na chemické látky. Tímto zdánlivě jednoduchým trikem můžeme v dobrém slova smyslu ovlivnit vývoj jikry a eliminovat tak její zmar.

A kdo přidává rybám při výtěru acriflavin v přírodě? Zeptáte se možná… No právě, a jsme opět u toho, akvárium není příroda!!! Rčení, že akvárium je výsek živé přírody si kdysi někdo vymyslel a autoři mnoha pojednání a knih ho dokola opakují. Ale…, akvárium je bohužel pouze určitá napodobenina přírodních lokalit, kde naopak akvarista neustále s přírodou bojuje a říká: „Takhle ne, takhle to já nechci“. To v tu chvíli, kdy právě příroda začne vytvářet v akváriu nejrůznější zákaly, porosty řas a podobně.
V této fázi vývoje jikry je důležitých ještě mnoho ostatních faktorů, jako je čistota vody jak fyzická, tak i biologická, teplota, osvětlení či ne, proudění vody, nebo její případná filtrace.

Velký rozdíl je také v tom, na jakém podkladu jsou jikry nakladeny. Jedná-li se například o právě připravený a čistý květináč, je to dobré. Ne až tak, přendáváme-li jikry, které jsou nalepeny například na kořen. S kořenem či s jinou přírodninou přeneseme do elementky, kde uchováváme vzácnou vývojovou vodu, i mnoho jiných organismů a nečistot. I to hraje velmi důležitou roli při vývoji rybího embrya.

A nebo, vše jinak… Jednoho dne Vám někdo znalý poradí, kam jít za zázračnou vodou do přírody. Přitom slovo zázračná je myšleno v tom pravém slova smyslu. A najednou, po několika měsících či létech praxe a trápení s úpravou vodovodní vody zjistíte, že podobná voda, ale s ještě daleko lepšími účinky na vývoj jiker existuje již hotová, že se o ni postarala matka Příroda. I to je možné, ale těchto skvělých pramenů ubývá a musím napsat, že i povědomost akvaristů je o těchto nalezištích čím dál menší. Ono je totiž daleko pohodlnější si vodu natočit rovnou z vodovodu, než tahat metráky do patra. Ale kdo se skutečně s takovou přírodní vodou setkal a měl tu čest s ní pracovat, dá mi za pravdu, že není nad ni!

Foto: cobalt ramirezky (14 dní)

Ohodnoťe, prosím, článek

4.67/5 (6)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Září 2012
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...