Je to v nás, jako v koze

27.07.2012 | Žádné komentáře

Vracím se dnes k tématu, který asi z prostředí akvaristiky nikdy nevymizí, přesto je dobré se k němu vracet a upozorňovat na jeho důležitost. Začátky s akvaristikou jsou, jak všichni zasvěcení víme, bolestivé, bohužel zvláště pro chované tvory, a upřímně, je to záležitost pro vytrvalé povahy a první a snad nejzákeřnější blud v tomto počínání je právě ten, že je dobré začít s malou nádrží.

Co je to ona malá nádrž, přesněji spíše akvárium, je skutečně obtížné určit. Snad ponejvíce je to patrné z více debat, vzkazů a článků na internetu. V nekonečných debatách je možné se dovědět o tom, že pro začátek postačí akvárium velikosti 15 – 20 litrů. A ještě více scestný je názor, že v případě neúspěchu s rybičkami se do akvária nechá dát třeba křeček. Další blud!!! Pozor, akvárium jako takové je pro malé savce nevhodné. A nejen v internetovém bludišti jsou tyto návody a doporučení patrné. Podobné reference lze bohužel slyšet i z úst mnoha odborných pracovníků v prodejnách, tedy v akvaristikách. Dovolte mi jednu parafrázi tohoto rčení: „Pořídíme si pro začátek malé akvárium a až v něm všechno chcípne, dáme tam křečka“. Zní to děsivě co? A přesto je to v devadesáti procentech skutečnost.

Nedobře se mi píše to, co je v akvaristických kruzích veřejné tajemství. U začínajících akvaristů se stává, že v drtivé většině obsádka prvního akvária zanikne. Čím menší akvárium je, tím složitější je udržet ho jako chovné prostředí pro živá zvířata a přesto se stále dokola blud o vhodnosti malého akvária pro začínající opakuje.

Je na místě se zmínit v této souvislosti i o tom, že obchody jsou komerční zařízení, a že pokud hodlají alespoň nějaký ten čas zůstat ve výdělečném stavu, musejí prodávat. To je bez debat a rozhodně nic proti tomu. Jen bych rád upozornil, že je to pro nás všechny zároveň zdvižený prst. Blahoslaveni budiž ti, kteří umí skloubit odbornost s kladnou ekonomickou aktivitou. Jsou na trhu takoví a je to jenom dobře, ale myslím, že v tomto místě a v zájmu objektivity se musím též zmínit o tom, že jich je bohužel menšina. A jsme opět u trvalé problematiky…, jak tedy poznat, kdo mi radí dobře a kdo ne? Z pohledu začínajícího to poznat nelze a o to je to závažnější.

Jen pro pořádek a v zájmu věci se zmíním o tom, že „kariéra“ akvaristy by měla, až na výjimky, odstartovat alespoň s padesátilitrovým akváriem. Prosím, sám používám i mnohem menší nádrže pro speciální účely a pro určité druhy ryb. Již jsem se ale o tom zmiňoval, že čím menší akvárium, tím více by měl akvarista znát a umět, zvláště pak, hodláme-li takto malé akvárium zařídit na delší dobu.

Při získávání informací je dobré nejen „biflovat“ již známou literaturu, ale sledovat jisté ukazatele například v rozhovoru s prodejci. Jsou určité body, které by měly varovat, a při kterých by měl zákazník v rozhovoru s prodejcem být ostražitý. Toto rozhodně není štvaní proti obchodníkům, ale právě pomoc při zakládání nových akvárií začátečníky z důvodu ochrany chovanců samotných. Je docela dobře možné zaslechnout při rozhovoru v obchodě (vlastní zkušenost) prodavače při nabízení nejrůznějších potřeb při zakládání akvária…, ne vše co je doporučováno skutečně potřebujeme! Vyvarujte se též v začátku jakékoliv chemii, i když Vám bude doporučena. Do vodovodní pitné vody krom dekorace, techniky a případně několika druhů rostlin zpočátku nic nepatří!!! Ani ryby ne.

Je nejen dobré, ale i nutné si uvědomit, že akvárium jako výsek živé přírody nefunguje! Tento slogan kdysi kdosi napsal do knihy a dodnes se opakuje s podobnými stále dokola opakovanými bludy. Akvárium je zcela umělé prostředí vytvořené člověkem z důvodu jeho potřeb. Jedno je, zda si akvárium zařizujete jako dekoraci do bytu, nebo jako potřebu ze zcela jiného důvodu, ale jisté je, že právě ono akvárium Vámi budované bude a také musí být nadále Vámi spravované. Nebude-li tomu tak, akvárium se po nějakém čase stane právě tím výsekem živé přírody, ale takovou přírodu by jistě nikdo z nás nerad ve svém obýváku viděl. Skončí to celé tím, že nádrž vyschne. No a to je právě ten výsek živé přírody.

Je skutečností, že v akváriu s přírodou neustále bojujeme a odmyslím-li si, že i my jsme vlastně součástí přírody…, měli bychom bojovat s rozmyslem. Jakže s přírodou v akváriu bojujeme? No dosti často. Nelíbí se nám zákaly, protože chceme mít v akváriu stále křišťálovou vodu, která se v přírodě vyskytuje zřídka, nelíbí se nám řasy a porosty rozsivek, tolik běžné v přírodních lokalitách, nelíbí se nám z pochopitelných důvodů nemoci ryb, odehnívající rostliny, podoba dekorace, osvětlení a neustále cosi upravujeme a opravujeme. Je to zkrátka trvalý souboj s přírodou, při kterém doufáme, že vyhrajeme. A jsme opět u podstaty věci, vyhrát nelze! Lze pouze s přírodou spolupracovat a to je myslím dnes již jasné téměř každému a nejen v akvaristice, jen málokdo ví, jak se to vlastně dělá.

Zapomeňte na tzv. biotopní akvária! Také již mnohokrát zmiňovaná a popisovaná. Zaprvé byste z takové nádrže z estetického hlediska nic neměli a za druhé, nejsou možná vytvořit. Shlédl jsem mnoho filmů z biotopů akvarijních ryb a nepamatuji, že by se ryby proháněly křišťálovou vodou. Spíše žijí ve více či mírně zakalených biotopech s bahnitým, kamenným či písčitým dnem. V tomto prostředí je povětšinou mnoho padlých kmenů či celých stromů v nejrůznějším stadiu rozkladu. Jasně, že by se našly idylické krajinky pod vodou i v přírodě, ale i kdyby, nevytvoříte je. Už z toho důvodu, že si domů do akvária přinesete ryby z Amazonie, rostliny z Asie, štěrk na dno z Polabí a dekorační rašelinové kořeny z Hory Sv. Sebestiána. A i kdybyste jakkoli nákladně přivezli vše z jedné přírodní lokality odkudkoliv ze světa, trvalý biotop neudržíte vzhledem k ostatním důležitým procesům, jako jsou podnebí, mikrobiologické vztahy a zákonitosti, fyzika, chemie a tak bych mohl jmenovat snad veškeré přírodní vlivy.

Opusťte jakékoliv experimenty a při zakládání nového akvária se věnujte pouze několika nezbytným radám. Velikost akvária vzhledem k záměru a jeho umístění, technické vybavení, biologické vybavení a dekorace a hlavně, TRPĚLIVOST!!! Zpočátku budete mít tak jako tak tisíce otázek, na které budete žádat ty nejpřesnější a všeobjímající odpovědi, které ale vlastně neexistují, protože každé akvárium je tak trochu originál a tak se připravte na určité obtíže, ty jsou běžné. Ale konec konců, v jakém oboru nejsou že? Jen bych rád upozornil na to, že dodržíte-li skutečně postup a doporučení od zkušeného akvaristy, drtivá většina problémů se Vám, ale hlavně Vašim chovancům vyhne a to je to nejdůležitější, o co by nám všem mělo jít.

Nevíte-li si rady se zakládáním nového akvária, prolistujte si na těchto stránkách o této problematice zpětně starší články. Je v nich o tomto tématu snad již vše. Pamatujte, že další pojmenování pro akvaristiku je trpělivost! A ještě něco, nenajdete-li na svou otázku u nás odpověď, s klidem napište či zavolejte, vyřídíme individuálně, ostatně, komunikace s mnohými z Vás je čilá již od počátku otevření těchto stránek pro veřejnost a tomu je právě již šest let.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2012
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...