Dopřejte jim také trochu „bašty“, Artemii nejen potěru

16.06.2012 | Žádné komentáře

Však si to zkuste! Asi všichni, kdo se akvaristikou zabýváme alespoň o trochu více, než majitelé jednoho pokojového akvária, odchováme sem tam nějaké to rybí mimino, byť by to bylo pouze několik málo živorodek. A to bohatě postačí pro demonstraci stále zpochybňované a diskutované praktiky s živým krmením. To, že mnoho z nás preferuje krmení alternativní je pochopitelné a v mnoha případech je to dopad čím dál složitější možnosti živé krmení v přírodě nalovit. Musím se též zmínit o tom, že krmit výhradně potravou alternativní, tedy vyrobenou člověkem, se musí delší dobu zkoušet a je to kousek akvaristického umu.

Zdaleka ne každými vločkami se krmí shodně. Dokonce i univerzální vločky od různých výrobců se chovají ve vodě odlišně a tak pozor i při změně výrobce. Základ je ten, že jakoukoliv potravu vyrobenou průmyslově musíme vyzkoušet a potom podle zkušeností podávat. Jedná se jak o množství, tak o druh potravy. Nejprve tedy podáváme malé množství a postupně můžeme přidávat, až zjistíme, jak se vlastně potrava ve vodě chová. Mohu-li uvést moje zkušenosti, tedy uvedu několik poznatků o potravě vyráběné, jak jinak, než Dajanou, protože v posledních několika létech se snažím používat tuto potravu výhradně. Pochopitelně, že slyším z nejrůznějších stran na tato krmiva jak chválu, tak i kritiku. To je ale běžná reakce všech, kdo umělou potravu rybám podávají.

Musím s čistým svědomím napsat, že jsem odzkoušel téměř veškeré druhy potravy, které Dajana vyrábí a dokonce i jejich kombinace. To je při alternativním krmení důležité. Slyšel jsem během mé dlouholeté praxe začasto názor, že výrobci potravu vyrábějí ze stále stejných surovin, pouze forma se mění. To je zásadní omyl. Komponenty pro výrobu se obměňují podle druhu a povahy potravy. Jistě dobře víte, že dnes existuje několik druhů podob krmení od vloček, přes granule, pelety, tablety a nejrůznější jiné formy, ale právě jejich složení je důležité a to by mělo být při výběru to hlavní vodítko.

Tzv. rozkrmit ryby novým druhem potravy dá někdy práci a hlavně k tomu potřebujeme dosti trpělivosti. Stalo se mi mnohokrát, že jsem alternativní potravu přidával pravidelně k zavedenému krmení i několik měsíců, než si ryby přivykly. Ale potom s tím již nejsou potíže. Snad nejdelší „souboj“ jsem vedl s Pterophyllum altum z Orinoka. Jsou to ony překrásné a impozantní skaláry, které mají v našich akváriích již své místo. Trvalo téměř půl roku, než se první „odvážlivec“ z hejna odvážil alespoň „ožužlat“ první granulku. Trvalo ještě další měsíc, než jsem mohl přidat tuto potravu do pravidelného jídelníčku. Od té doby ale nemám sebemenší problém a „Alťáci“ jdou po granulích jako po živé potravě. Musím ještě dodat, že denně podávám těmto krasavcům potravu třikrát a dnes již střídám granule i s vločkami. Méně práce mi dalo odkrmit Panaque nigrolineatus dovezené přímo z povodí Amazonky. Zajímavé bylo, že na tuto stravu si velmi brzo přivykly Nannostomus mortenthaleri. Těm to trvalo týden a přitom byly importovány též z přírodní lokality.

Podávání potravy tohoto druhu ale nedělá problémy běžně chovaným rybám, jako jsou obvyklé živorodky, tetry, sumci, halančíci, parmy, mřenky, cichlidy a mohl bych jmenovat dále. Střídání umělé potravy má ale ještě význam jiný. Ryby ke svému zdárnému trávení potřebují též látky balastní, to jsou takové, které ryby téměř nestráví, ale které potřebují k tomu, jednoduše napsáno, aby se jejich trávící soustava dobře pročistila. Ostatně, mnoho druhů známých sumečků například z rodu Corydoras, si pomáhá pro dobré trávení pohybem a je tedy dobré zajistit v dolním patře akvária u těchto sumečků pohyb vody. To provedu jednoduše tak, že umístím ke dnu nádrže motorové čerpadlo, které generuje proud. Je zábavné pozorovat, s jakou chutí se sumečci, a zvláště po krmení, proti proudu prohánějí.

Přes všechna doporučení a kladná odzkoušení alternativních krmiv je přesto dobré našim chovancům předložit alespoň občas krmení přírodní. Je pochopitelné, že odpovídající potrava živá je vůbec to nejlepší, co jim můžete poskytnout, ale je možné si obstarat v obchodech i krmení přírodní zamražené. Je to téměř plnohodnotná potrava a prodává se v mnoha druzích od několika druhů planktonu přes komáří i pakomáří larvy. Všechna tato potrava je výborná a hlavně bez problémů dostupná, jen si zvolit v obchodě tu pravou.

Vraťme se ale k našemu „pokusu“, pro který nepotřebujete ani živé krmivo z přírody, postačí si pravidelně vylíhnout Artemii. Rozdělte právě narozený potěr do dvou shodných akvárií a v jednom odkrmte plůdek alternativní, tedy suchou, nebo jinou potravou vyrobenou například doma, jako jsou nejrůznější gely či zpracovaná hovězí nebo krůtí srdce, vaječný žloutek, špenát…, a v druhém akváriu preferujte krom této potravy ještě pravidelně živou Artemii.

Již po několika dnech je vidět rozdíl a po měsíci ho jistě zaregistruje i úplný laik. Nemáte-li možnost si takto ověřit toto tvrzení, je dobré mu alespoň uvěřit. Ostatně, potvrdí ho kdekterý zkušený akvarista. Půjdeme-li dál, zjistíme, že ryby, které dospějí při zkrmování živé potravy, a které se budou dále reprodukovat, budou vitálnější, barevnější a stoprocentně plodnější. Dále zjistíte, že i jejich potěr je početnější, silnější a hlavně v prvních dnech, na kterých velmi záleží, je plůdek životaschopnější, a tedy rychleji a stejnoměrněji roste.

Máte-li možnost a můžete si přinést z nějaké nádrže či rybníka nalovený plankton v podobě různých vývojových stádií buchanek či perlooček, dopadnete s chovem ryb ještě lépe a jejich kondice a vybarvení bude bez chyby. Pozor ale, již mnohokrát jsem upozorňoval na to, že potrava z přírody je sice nenahraditelná, ale také může v akváriu způsobit potíže v podobě nejrůznějších infekcí. Zkrátka, chce to i trochu toho akvaristického fortelu.

A tak, budete-li mít tu vůli a chtít rybám dopřát nějakou tu dobrotu, alespoň dvakrát v týdnu přidejte do akvária vylíhlou Artemii. Tedy, pokud nechováte zrovna vrubozubce či jiné obry. Pro ty je přece jenom Artemie velmi malá, i když ji dokážou též částečně „vyzobat“. Ideální ale je pro ryby klasické velikosti, jako jsou běžné druhy teter, živorodky, sumečci, parmičky a vůbec všechny druhy ryb do střední velikosti. Rozhodně nesouhlasím s tím názorem, že právě vylíhlá Artemie je vzhledem ke své malé velikosti vhodná pouze pro odkrmení potěru. A mimochodem, její nutriční hodnoty jsou přímo ideální. Vaše ryby tak budou vitálnější a jejich imunitní systém rozhodně odolnější.

A krom toho, krmení Artemií je poměrně pohodlné a nezabere téměř žádný čas, jen vědět jak na to. Stačí tedy nalistovat v článcích o Artemii a uvidíte, že líhnout a krmit Artemií je snadné. Ale co je nejdůležitější, rozhodně tím pomůžete chovaným živočichům ve Vašem akváriu, aby se cítili lépe a byli spokojenější a zdravější. A o to by mělo nám všem jít především!

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (3)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červen 2012
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...