Vzkazy 2012/12

2.06.2012 | Žádné komentáře

Do internetové korespondence si mi sem tam dostanou všelijaké dotazy a vzkazy. Některé jsou psány zcela jasně a je možné na ně i přiměřeně reagovat, jiné jsou naopak značně (a to je ještě mírné slovo) nejasné a až po několika výměnách korespondence se vlastně dovím, co bylo předmětem dotazu či sdělení.

No považte… „Moje rybičky mají najednou barevné ploutvičky…“, nebo: „Rybička plave hlavou dolů“…, a podobné, bez dalšího vysvětlení. A to je pouze „odvar“ toho, co občas vyřizuji. Někdy nevím, zda mi pisatel pouze něco oznamuje, nebo se ptá. Z podobných dotazů lze jasně vyčíst, že se jedná o vzkazy od začínajících akvaristů, nebo od úplných laiků, kteří se ptají podobným způsobem na věci, kterým zcela nerozumí. Dokonce se mi v minulosti stalo, že jsem již několikrát pomyslel na to, že si ze mne utahují moji přátelé. Vždy se ale snažím na všechny i zcela nesrozumitelné dotazy odpovědět a s autorem komunikovat. Jen někdy se stane, že moje odpověď nepřijde hned a to tehdy, když jsem zrovna delší dobu nepřítomen.

Do dnešního článku jsem shrnul několik témat najednou a plním tím tak můj slib těm, kteří na odpověď ještě čekají. Tímto tedy své prodlení napravuji.

Ryby plavou hlavou dolů

To je poměrně frekventovaný dotaz od těch, kteří si zakoupí do svého akvária rybu Capoeta tetrazona. Je to jedna z nejznámějších akvarijních parmiček a dnes je známá v mnoha varietách, z nichž nejznámější je zřejmě forma „mechová“. Tato velmi zdařilá forma má být správně celoplošně zabarvena zeleně, ale její odstín se začasto liší. Povětšinou jde ale o zabarvení sametově tmavé, tedy podobné barvě tmavého mechu. Této formě chybí typické pruhy.

Parmička čtyřpruhá, jak se jí česky všeobecně říká, je velmi živá hejnová ryba, které přímo miluje čistou proudící vodu a má ráda prostor. Vynikne ve slunečním svitu, a když se hejno těchto parmiček prohání v prostorné nádrži, kam dopadá sluneční záření, zažijete opravdu skvělou podívanou. Parmičky všeobecně mají rády čirou vodu s nízkým obsahem dusíkatých látek, což docílíme poměrně snadno pravidelnou hygienou akvária spojenou s obměnou části vody za čerstvou a hlavně nepřekrmováním.

Střídmé krmení má u parmiček ještě jeden důležitý důvod a tím je udržování jejich dobré vitality a ochotu k reprodukci. Toto se u nich dodržuje velmi nesnadno, protože všichni, kdo tyto parmičky kdy chovali potvrdí, že jsou neustále při chuti a v literatuře se začasto naturalisticky uvádí, že jsou velmi žravé. Což je asi tak nejpřesnější výraz pro jejich neutuchající apetit. Vydržet nenakrmit tyto loudily je zvláště pak obtížné u začínajících.

A právě tyto parmičky mají ten přirozený projev, že se doslova staví hlavou dolů a tak zřejmě odpočívají. Choval jsem během mé praxe již několikrát tyto nádherné skvosty a vždy se mi jejich chov líbil i dařil. Patří zkrátka do té kategorie ryb, ke kterým se akvaristé rádi vracejí. Jejich typický projev je právě onen „stoj na hlavě“ a projevují se tak téměř vždy, když se nažerou a potom v klidu odpočívají. Mají zkrátka rozum! A mimochodem, tento typický projev je znám u několika dalších druhů ryb, například u ryb z rodu Chilodus či jiných šikmostojek. Ještě bych rád upozornil na to, že ryby tohoto druhu by se neměly kombinovat v akváriu s dlouhoploutvými druhy ryb, protože rády jejich ploutve okusují!!!

Musím se ale ještě zmínit o tom, že podobný projev může být též projevem infekce a to u téměř všech druhů akvarijních ryb. Bude-li se některý druh ryb ve Vašem akváriu takto chovat, je možné, že se jedná o ztučnění jater, tzv.steatozu jater, nebo při virovém napadení plynového měchýře, všeobecně jeho nastydnutí. Může se takto projevovat i porucha některých částí mozku, kde jsou centra koordinace pohybu. Vypozoroval jsem u některých druhů ryb, že se podobně projevují i při náhlém ochlazení vody.
Tyto projevy u ryb v akváriu je vždy dobře sledovat a hlavně u těch druhů ryb, u kterých toto chování není typické. Pravda je ale taková, že je skutečně velmi obtížné přesnou příčinu diagnostikovat a následně léčit. A musím bohužel napsat, že v běžných domácích podmínkách je to téměř nemožné. Ještě upozorním na to, že k častému onemocnění steatozy jater dochází u závojnatek v důsledku překrmování tučnými krmivy. Proto je třeba používat ke krmení závojnatek potravy k tomu od výrobce určené.

Alenka má v akváriu „bílou vodu“

Alenko, ihned přestaň krmit své rybičky a vyper filtr. Nevyměňuj vodu a po týdnu bude klid, uvidíš. Ostatní si můžeš přečíst v minulých článcích, je to snad nejčastější zákal, který se běžně vytvoří tam, kde se zakládá nové akvárium a ještě se nevytvořily potřebné kolonie bakterií. Tvé krmivo je dobré, ale neboj, rybičky několikadenní dietu bez úhony jistě vydrží.

A opět ta krupice!!!

Karle, jedná se o klasickou „krupici“. Zvyšte teplotu v akváriu na alespoň 28°C a vyndejte z filtru filtrační hmotu. Tu properte a ošetřete roztokem sava a dále nějaký čas nepoužívejte – možnost opětovné infekce. Po vyléčení ryb v akváriu použijte novou filtrační náplň a hlavně velmi omezeně podávejte rybám potravu, než se nový filtr infikuje bakteriemi. To v zařízeném akváriu trvá cca tři týdny. Je to zcela běžná infekce, která vznikne po přinesení nových druhů ryb do akvária a to odkudkoliv. Pokud si akvaristé nezvyknou na nutnou karanténu, bude se tato infekce do akvárií vracet stále. Jedině karanténou a znalou prevencí si ulehčíme práci s chovem a hlavně umenšíme utrpení našim rybám.

Podle fotek, které jste mi poslal je zřejmé, že Vám pomůže „FMC“ a dávkujte podle návodu výrobce. „FMC“ od Dajany mohu směle doporučit, nemá chybu! Aplikujte do celé nádrže, Vaše ryby jsou totálně napadené, infekce je v ohromné míře. Ostatní Info. opět v minulých článcích. Přečtěte si zvláště články a statě o karanténě!

Poznámka autora: Někdy mě, při čtení nekonečných internetových stránek napadá, že by se ti, co hlavně píší, měli snažit alespoň občas též nějakou tu čudlu odchovat a na druhou stranu ti, co odchovávají ryby ve velkém, že by měli občas sednout a pokusit se napsat něco ze svých zkušeností.

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (3)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červen 2012
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...