Známé téma a jedno z nejstarších

24.03.2012 | Žádné komentáře

Po delší době se dnes vrátím k závojnatkám. Jednak proto, že si naši pozornost zasluhují a z neméně důležitého důvodu i proto, že se mi v poště nahromadily na toto téma dotazy a je tedy potřeba vyjasnit a pokusit se upřesnit některé otázky. Další podněty jsem četl i na internetu. Je asi pochopitelné, že se v bludišti internetu nachází reakce na všechna možná vyjádření a množství podnětů a tak se najdou i reakce na články z Dajany. V těch je též možné najít množství otázek a nejrůznějších dohadů. Zkrátka, když jsem si to vše dal dohromady, řekl jsem si, že je už čas některá témata z tohoto „šuplíku“ upřesnit a třeba i podrobněji objasnit.

Hned na začátku musím napsat zdrcující zprávu pro ty, kteří se v závojnatkách zhlédli, a kteří se chystají na odchov těchto pozoruhodných obratlovců původem z dálného východu. Bez jakýchkoliv pochyb musím upozornit na to, že odchovat byť jediný běžný výtěr závojnatek v akváriích je v amatérských podmínkách bez speciálních úprav téměř nemožné. Všimněte si slůvka „akváriích“. Při několika tisících ryb, které se vylíhnou z jiker po jednom výtěru, zkrátka není možné odchovat v akváriích do solidní prodejní velikosti ani desetinu. Tedy je, ale jak jsem již napsal, při speciálních úpravách chovu. Tím myslím nejen objemná akvária, ale například nepřetržitý průtok vody, nebo zajištění její pravidelné a časté obměny za čerstvou. I tak se dooost „nalítáte“! A když při tom všem vezmu v úvahu ekonomickou náročnost, protože cena vody i el. energie jde stále výš a výš…, no posuďte sami.

Závojnatky totiž v akváriích slušně rostou do doby, kdy jim velikost nádrže a množství a kvalita vody v závislosti na jejich množství vyhovuje. Tedy tehdy, když mají dostatek prostoru a hlavně, cirkulace a výměna vody zabraňuje zvýšenému obsahu dusíkatých látek. Jakmile se obsah dusíkatých látek ve vodě zvýší, růst se zastavuje a začíná kritický stav, kdy je začasto otázka několika hodin, než dojde k maléru. Tato situace nastává při přerybnění akvárií závojnatkami velmi často a to z toho důvodu, že jejich životní projevy jsou jaksi svérázné. No zkrátka, hooodně papají a zároveň hooodně „kakají“! A ještě ke všemu mají exkrementy tzv. rychle rozpustné. Pro vodu v malém uzavřeném prostoru v akváriu to znamená jasnou pohromu.

Dovolte malé odbočení, ale k věci. Kdybyste si chtěli udělat malý experiment a potvrdit si výše uvedená slova, nabídnu řešení. Ještě musím uvést, že pro stručnost bude tento test popisován velmi rámcově, leč z demonstrativních důvodů srozumitelně. Kdo chováte běžné druhy živorodek, pořiďte tři shodná akvária s podobným vybavením včetně techniky. Do akvárií vpusťte přiměřený počet ryb stejného druhu a dále již potřebujete pouze trpělivost. Označme si pro úplnost tato akvária čísly…dejme tomu 1,2,3. A ještě jednou dejme tomu, že tato akvária budou padesátilitrová a znovu dejme tomu, že bude v každém dvacet robustních Xiphophorus helleri.

Dále tento experiment počítá s tím, že nádrž č.1 nebude, krom trvale zapnuté techniky včetně filtru, nijak externě udržována. Nádrž č.2 bude odkalována pravidelně a to jednou týdně a nádrž č.3 bude odkalována a doplňována čerstvou vodou denně. Ještě je nutné podávat po celou dobu testu shodnou stravu a to jak ve frekvenci podávání, druhu, tak v jejím množství.

Ve třech akváriích tedy máme při shodné teplotě, shodném množství vody, shodném osvětlení a filtračním vybavení i dekorace po dvaceti robustních živorodkách. Co dále, co budeme sledovat? V akváriu č.1, tedy bez údržby, po nějakém čase zjistíte, že udržitelnost čirosti vody je nemožná a projevy ryb budou nevýrazné. Dále, počet jejich potomků se bude zmenšovat a vitalita ryb se všeobecně zhorší. Nerad bych nabádal kohokoliv k pokračování chovu v nádrži č.1, protože další projevy jsou již projevy infekcí a velmi ošklivého a nechovatelského konce ryb a zároveň celého akvária. V nádrži č.2 budou tyto projevy odlišné a při dobré péči udržíte skupinu ryb v přiměřené kondici a dokonce i jejich reprodukční aktivitu. Počet zbylého potěru v akváriích se bude držet sice na minimální úrovni, ale celá populace bude žít svým obvyklým a nezhoubným životem. V nádrži č.3 se ale budou dít věci. Ryby budou při trvalém zdraví vitální, počet potomků bude podstatně větší než v nádrži č.2 a všechny ryby budou větší, aktivní a čilé. Zároveň i jejich náklonnost k infekcím bude menší, než v ostatních nádržích.

Na první pohled je zřejmé, že pravidelná obměna vody v akváriu je velmi důležitá a rybám všeobecně prospívá. Je proto mnoho důvodů, ale ten hlavní, který nás dnes zajímá, je obsah dusíkatých látek v malém prostředí akvária a jejich dopad na chování ryb v něm. Ryby velmi dobře umí regulovat své chování a počet potomstva v závislosti na kvalitě vody a to jak fyzikální, tak i chemické. Jestliže se obsah dusíkatých látek v akváriu bude postupně zvyšovat, tak jako v akváriu č.1, ryby budou reagovat nejen svým nepřirozeným chováním, ale například i podstatně menšími výtěry. Při zvyšování hranice dusíkatých látek v uzavřeném prostředí akvária je též známá zvýšená agresivita u mnoha druhů ryb. Znamená to třeba i otevřené rány a při ztrátě imunity to v konečném dopadu znamená jediné…

O reakcích života v akváriu na zvyšování obsahu dusíkatých látek ve vodě by se dala napsat samotná publikace a je to vlastně důsledek mnoha problémů jak v akváriích začátečníků, tak i u pokročilých akvaristů. Vše je způsobováno i napravováno bakteriemi, které jakožto živé organismy jsou také závislé na určitém prostředí a jejich schopnost jak tvorby dusíkatých látek, tak i jejich odbourávání je též závislá na prostředí, v kterém žijí. Důsledky zvyšování obsahu dusíkatých látek v akváriu jsou o to závažnější, že ve svém prvopočátku jsou prakticky nespatřitelné. Postupná otrava trvá někdy dosti dlouhou dobu, a když se projeví, bývá začasto pozdě. To záleží na „dobrém oku“ a znalostech akvaristy. Toto vše je ještě doprovázeno ostatními biologickými projevy, které vše ještě více komplikují. Je třeba ale dodat, že dnes je snadné zjistit obsah například dusičnanů ve vodě a to nenákladnými a snadno použitelnými testy.

Ale vrátím se k závojnatkám. Jejich velikost a životní projev je pro akvárium velmi, velmi nepraktický a z důvodu výše napsaných řádků bych se nebál uvést, že přímo zničující. Je tedy nutné k jejich chovu i tak přistupovat. Ano, závojnatky jsou krásné, zajímavé, společenské, vnímavé a v akváriích velmi ozdobné, ale pouze za určitých a to dosti striktních předpokladů.

Dále je nutné brát v úvahu velikost samotných závojnatek a jejich variet. Existují takové, které vyrostou do doslova obřích rozměrů (půl kg i více), ale na druhou stranu znám některé, jež se dají počítat i v dospělosti do kategorie středně velkých akvarijních ryb. Jejich poměr je tedy velmi odlišný. Budeme-li uvažovat, kolik závojnatek do kolika litrů vody, musíme znát další podrobnosti o tom, kterou varietu si vlastně v akvaristice kupujeme. To se ale v 99% nedovíme. Vidíte tedy, že počítat s univerzálním návodem zkrátka nelze.

Tedy, pro závojnatky nikoliv kulatá malá akvária, nikoliv akvária běžně zařízená s jemnolistými rostlinami a nesmyslnými filtry, které také najdeme na trhu. Vždy co možná největší nádrže s výkonnou filtrací!!!, přičemž „výkonná“ vždy nemusí znamenat množství přečerpané vody! Důležitá je filtrační hmota a její objem a použití. Častá výměna vody je též důležitá, jakož i odkalování detritu. A počet jedinců v závislosti na litrech? Malé variety závojnatek v běžných domácích akváriích maximálně čtyři do sta litrů při výše uvedených technických vybaveních.

A moje představa okrasného akvária se závojnatkami? Minimálně 500 l dobře nasvícené akvárium s hrubým kamenným dnem a okrasnými keramickými nádobami na živé tuholisté rostliny, jinak rostliny plastové. Výkonné filtrační zařízení s možností časté obměny vody za čerstvou. Ideální je tzv. průkap! Tím myslím trvalý přítok vody kapkovým způsobem. Voda v akváriu se tímto způsobem vlastně stále obměňuje. Sice pomalu a nenásilně, ale o to účinněji a kladně působí na chemizmus vody. Je též dobré zajistit přijatelnou teplotu vody. Omyl je ten, že závojnatky nepotřebují temperovat vodu v akváriu. Opět záleží na typu a původu ryb. No a potom si už jen vybrat deset krásných a zdravých závojnatek. Myslete vždy na to, že chov závojnatek v zahradních rybníčcích, nebo v akváriích, není rozhodně to samé!
Při výběru přeji šťastnou ruku!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2012
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...