Kolik ryb do akvária?

4.03.2012 | 2 komentáře(ů)

Ať se v jakémkoliv věku rozhodneme pro akvárium, udělá nám téměř vždy radost. Žijeme v době, kdy není žádný problém při trochu té solventnosti akvárium a vše co k němu patří zakoupit a poskládat dohromady podle návodů a všelijakých doporučení. Lze koupit i dekorace včetně nejrůznějších druhů a barev kamenů nebo kusů dřeva z celého světa, případně mnoho druhů speciálních štěrků pro tvorbu dna. Po jeho založení, napuštění vodou a zapojení veškeré techniky se najednou ale ocitáme před problémem, který se zdá zpočátku nepatrný, a kdy si myslíme, že záleží pouze na tom, kolik těch korunek do „toho“(míněné ryby) chceme vrazit. Vždyť máme přece tu moderní techniku, která to za nás vyřeší. Ano, jde o druhy a počet ryb, které si hodláme do nového akvária pořídit.

Neustále dokola se řeší tento problém již snad od začátku chovu ryb vůbec. I když je ve světě akvaristiky tato problematika jedna ze zásadních, názory na ní se liší a mnohdy podstatně. Je možné připustit, že odlišnosti tvrzení mají svá opodstatnění, a že jednotný náhled na tento problém vlastně neexistuje. Musím ale hned na začátku uvést, že je to problém hlavně začínajících akvaristů a tak je to také správné zadání pro tyto stránky. Jak to tedy vlastně je?

Budeme-li listovat v literatuře, na stránkách internetu a podobně, zjistíme, že vhodný počet ryb v akváriu byl v minulosti uváděn v počtu litrů na jeden cm ryby. Někteří autoři údaj opisují od ostatních, někteří přidají své. Zkušenější ale se mnou budou souhlasit když napíšu, že takto uvádět zásadní a důležitý údaj o chovu akvarijních ryb pro začínající akvaristy je nesmysl a dokonce hrubá chyba. Nejde ale pouze o literaturu populární, takto podobně se bohužel prezentují ukazatele umístění ryb v akváriích ve vyhláškách určených pro obchody v mnoha státech světa. Jde rozhodně o bohulibou snahu, jak jednoduše přenést letité znalosti do tvaru, který bude začínajícím alespoň naznačovat, co s tím. V tomto případě je ale taková snaha hrubě zavádějící a dokonce škodlivá. No posuďte, lze jednoduše v několika větách předat letité zkušenosti? Lze pochopitelně naznačit – či lépe, pootevřít oči začínajícím, ale k holým údajům je nutné uvést vysvětlení a hlavně, neuvádět podobné údaje jako neměnné „berné mince“. A právě ta vysvětlení k těmto základním údajům začasto chybí a přitom jsou tak důležitá.

Vezměme v úvahu základní údaj uváděný snad ve všech poučkách. Jde o jeden centimetr neonky. Tento údaj by se snad dal již nazvat konstantou. Přitom zrovna neonka je z pohledu chovu v akváriu něco jako křišťál, tedy v souvislosti s jejím životním projevem a čistotou její chovatelské stopy. Je zkrátka na samém okraji pomyslné stupnice biologického znečišťování akvária a to na okraji kladném. Zkrátka, pět cm neonky není jako pět centimetrů živorodky a už vůbec ne jako pět centimetrů závojnatky.
V akváriu, kde vévodí rostliny, a které je dostatečně objemné, si můžeme dovolit početnější rybí osazenstvo. Tam, kde preferujeme tvorbu kamenného dna bez rostlin či s rostlinami umělými, říční biotop, africká jezera apod., tam je nutné dát dobrý pozor na počet ryb vzhledem k objemu akvária. Jinak tomu ale může být, když přidáme potřebnou a tu správnou techniku. Myslím tím především filtr se správným výkonem a hlavně odpovídající filtrační hmotou. K tomuto musíme též přidat odpovídající osvětlení, neboť i to hraje velmi důležitou roli.

Dále musíme vzít v úvahu, zda je akvárium teprve ve zrodu, tedy v počátcích své biologické historie, nebo zda je již delší dobu zařízené a aktivní. Přičemž slovo aktivní je velmi důležité a je jím myšlena ponejprv aktivita biologická. To samé platí i o filtrační hmotě. Ta má také svoji historii a představme si pod ní dobu, po kterou je v provozu a dále, její biologické a fyzikální zatížení a též pravidelnou a správnou údržbu. V tomto výčtu nesmíme zapomenout na teplotu vody v akváriu a na množství její obměny při pravidelné údržbě. Připomeňme si na tomto místě, že teplota vody má velký vliv na rozkládání organické hmoty a uvolňování dusíkatých látek. Jak jsem již ale mnohokrát napsal, vše závisí na tom správném poměru činnosti bakterií v akváriu.

Je velký omyl si myslet, že právě napuštěná voda z vodovodu je ta správná jen proto, že je průhledně čistá. Tato voda, pokud pochází z organizovaných vodovodů, je v podstatě téměř mrtvá a jako taková je velmi zranitelná! Správnou funkci veškeré techniky a celého společenství v akváriu poznáte až za dobu několika měsíců po kompletním dokončení akvária a po jeho uvedení do provozu. Pokud je něco špatně, a to bývá u začínajících akvaristů velmi často, poznáme to záhy, již po několika málo dnech. To velmi dobře indikují první šedavé zákaly, které nás varují – POZOR, něco s tím udělej!!!
Až po zvážení všech těchto poměrně náročných ukazatelů mohu teprve posoudit správnost počínání při úvahách na počet ryb v akváriu. Tedy, nikoliv počet ryb v závislosti na délkových centimetrech ryb a počtu vody, ale v závislosti na všech výše uvedených veličinách.

Jedno je ale jisté, to vše je v podstatě nemožné zvážit, pokud s akvaristikou začínám. Bez jakýchkoliv pochyb budu začínat téměř vždy s deficitem mnoha znalostí a zkušeností až na ty, které si mohu přečíst či jinak bez praxe obstarat. To je ale málo a tak se začátky téměř nikdy neobejdou bez problémů. Je jen nutné v maximální míře zamezit zbytečným úhynům zvířat.

Jak tedy mám postupovat při deficitu výše popsaných zkušeností při zakládání akvária a při volbě počtu a druhů ryb? Je to na úvaze a myslím, že jak téměř každá, tak i tato věc má svá pravidla. Volby velikosti a typu akvária jsou téměř vždy na naší představě. Budu-li zařizovat akvárium pro konkrétní druhy ryb, je to asi ta nejlepší cesta a v tom případě je možné postupovat podle známých pravidel, respektujících potřeby těchto druhů ryb.

Budu-li ale zařizovat společenské akvárium, kde nebudou dominantní žádné druhy ryb a akvárium bude sloužit prostě jako nádrž, ve které budou průběžně druhy a počty ryb obměňovány podle mých nálad, bohužel běžně a nejčastěji zařizovaná rodinná akvária začátečníků, setkám se s mnoha problémy a nebudu-li mít odborného poradce v podobě zkušeného akvaristy, budu začínat, vydržím-li to, mnohokrát.

Jedno je ale jisté, ať tak či tak, vždy se připravte na zkoušku trpělivosti a pokud jí máte dostatek, nemám o váš vstup do akvaristiky žádnou obavu. Akvárium zařizujte s velkým množstvím trpělivosti a jednotlivé kroky protahujte, co to jen jde. Tedy, po založení dna a uvedení do provozu veškeré techniky nechte napuštěné akvárium alespoň týden fungovat bez čehokoliv živého. Akvárium si tzv. „sedne“. Poté osázejte interiér vodními rostlinami a opět týden počkejte. Po týdnu použijte živé bakterie, podporující biologický život v akváriu a tedy i jeho samočisticí funkce. Ty ale již musíte přiživovat a tak můžete do akvária vpustit první ryby. Pozor!!!, pouze několik. Ty potom velmi, ale velmi opatrně zakrmujte a tím začnete v akváriu postupně tvořit biologický systém, který je ale v tak malém prostoru nadále velmi zranitelný a je nutné být neustále ve střehu.

Dokončení obsádky běžného pokojového akvária bych doporučoval za dva až tři měsíce, někdy i déle. Mějte na paměti, že běžné pokojové akvárium není a nemůže být plnohodnotným biologickým systémem tak, jak je tomu v přírodě, ale znalým přístupem k němu si můžeme, a hlavně tvorům v něm, vytvořit sice křehký, ale zato krásný a fungující organismus.

Ohodnoťe, prosím, článek

4.72/5 (25)

2 Komentáře

    • Jiří Růžička

      Zdravím, to Vaše akvárium je skutečně malé a takovou „sestavu“ bych rozhodně do něj nedával. Ale, nevím čím filtrujete, jakou má hodnotu voda v akváriu, atd…
      Neonky, razbory ano, ale do tak malého akvária skaláry? To není vhodná volba. Spíše bych preferoval několik malých sumečků na dno z rodu Corydoras.

      Pokud budete potřebovat další doporučení, napište raději na ruzicka.jirka@tiscali.cz
      Přeji hodněúspěchů, J.Růžička

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2012
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...