Poděkování

19.02.2012 | Žádné komentáře

V dnešním článku se rád zmíním o jedné akci, která patří sice k těm nevelikým, ale o to je sympatičtější a hlavně velmi, velmi potřebná. Jde o již tradiční výstavu akvarijních ryb v Hradci Králové. Jezdím tam v posledních létech každý rok a nejen proto, že je to má pracovní náplň, ale pochopitelně i z důvodu vlastního profesionálního zájmu. Nebudu jmenovat všechny obětavé organizátory a aktéry, jistě bych na někoho zapomněl a to bych skutečně nerad. Jen bych rád vzdal hold a přidal ještě akcent… a to, jen houšť! Výstavy podobného ražení nemají význam pouze jako demonstrace zařízených akvárií, ale podle mne je tím nejdůležitějším ta skutečnost, že se na nich mohou začínající akvaristé setkat se zkušenými matadory z tohoto oboru a dovědět se tolik potřebné informace. Ale i zkušení akvaristé si při pozorném hledání najdou své a vždy je možné něco zajímavého objevit.

První dojem z takové výstavy bývá téměř shodný jako na výstavách podobného ražení a návštěvník, který není přímo z branže, ale přesto doma opečovává několik „čudel“ v nevelkém akváriu si může říci, že se vlastně neděje nic nového. Přesto se rád vrací a bere s sebou začasto i své potomky. Takoví hosté jsou ti nejvítanější. Je asi jasné proč. Každá taková akce, a mohlo by jich být klidně stokrát víc, je velmi důležitá a pomáhá našemu cechu z mnoha důvodů. Ten nejdůležitější ale je, že přivádí do našich řad nové zájemce. Je jedno v jakém věku, musím ale s čistým svědomým napsat, že si při těchto příležitostech skutečně cením každého zájmu, každého návštěvníka a pochopitelně zvláště pak těch nejmenších. Je jen dobré doufat, že v jejich srdci zanechá výstava alespoň malou stopu, aby se začas v nich probudil faktický zájem. V této souvislosti by se dalo též použít již dávno ztrouchnivělé podobenství o tom, že ona pomyslná jiskřička se po nějakém čase snad rozhoří.

Málokdo si dokáže představit, co ale taková byť poměrně nevelká výstava potřebuje péče a hlavně zkušeností a obětavosti při její organizaci. Starosti se vším začínají nikoliv u akvárií, jak by si mohl kdokoliv nezasvěcený myslet, ale již u nejrůznějších administrativních povinností a také zajištěním veškerého komfortu pro vystavovaná zvířata. U akvaristiky je to o to složitější, že se jedná o tvory z vodní říše a tedy nutnost zajištění přítoku i odpadu poměrně velkého množství vody. Tedy, ne každý prostor je k pořádání akvaristické výstavy vhodný.

Dále je nutné vyhovět zákonům a vyhláškám, které s tím vším souvisejí a nakonec vše dobře dohodnout s chovateli a třeba i některé přemlouvat a ujišťovat o tom, že se jejich miláčkům a hlavně začasto i vzácným exemplářům z vodní říše nic zlého během výstavy nepřihodí. A co propagace, pojištění a zajištění financování celé akce? Zkrátka, starostí hodně! Jen si myslím, že vděčnosti není mnoho a tak alespoň touto cestou rád poděkuji za to vše, co nám organizátoři v Hradci pravidelně připravují.

Výstava sice v neděli, tedy dnes 19.2.2012 končí, ale doufejme, že se v příštím roce v těch samým prostorách s podobným počinkem opět setkáme. Díky kluci!

Pocity

I v souvislosti s výstavou akvarijních ryb se mi vždy vybaví něco, co sice s akvaristikou úzce souvisí, ale co přesto nemají možnost prožít všichni, kdo se akvaristikou zabývají. Jsou to pocity, které se akvaristického života bezprostředně týkají. Začnu prožitkem, který znají všichni, kdo mají to štěstí a mohou si postavit vlastní líheň, chcete-li rybárnu. Když jsem kdysi začínal, akvária jsem měl umístěná snad všude, kde to domácnost dovolila. Neskladně, ale byla! Tu jedno na poličce nad knihovnou, další na botníku, pak na stole… Vždy, když jsem potřeboval nové akvárium, místo se našlo, ale běda! Přijde chvíle, kdy i ten největší otrlík uzná, že spát na lehátku v napuštěném akváriu je přece jen příliš a konec konců, každý zkušenější akvarista jistě bude souhlasit s tím, že starost o mnoho akvárií rozházených jak to jen jde, není to pravé česnekové.

To je ta chvíle v životě akvaristy, kdy se rozhodne pro nevratný, leč náročný krok. Líheň! Teď bych se mohl rozepsat kolik, a kde všude jsem podobná zařízení budoval, ale to je již jiný příběh. Dnes se rád zaměřím na pocity, které nás čekají v již zaběhnuté líhni na rozdíl od chovu v domácnosti. Jde o to, že akvária v domácím prostředí, je-li jich skutečně větší množství, je nutné neustále kontrolovat po stránce odpařování vody a hlídat jejich krycí skla. To z prostého důvodu. Zdivočíte-li a obsadíte domov několika desítkami náhodně umístěných nádrží, zcela jistě se po krátkém čase dočkáte nejrůznějších plísní a to hlavně té černé, vznikající téměř vždy jako první tam, kde je nadměrná vlhkost. Zdi Vašeho bytu se tak po nějakém čase začnou podobat abstraktnímu obrazu ze záhrobí.

Pravda, dnes jsou na trhu nejrůznější odvlhčovače vzduchu a jsou skutečně velmi účinné, ale podobná zařízení ještě nedávno k mání nebyla a tak se větralo. Na rozdíl od speciálně vyčleněné místnosti, kde si můžete dovolit o něco vyšší vlhkost vzduchu, v obývané domácnosti rodinou větrat musíte a tím se vlastně připravujete o tu velkou nádheru spojenou s akvaristikou. Jde mi o tu známou podmanivou vůni, kterou si v líhni doslova pěstuji a uchovávám jako velký poklad. Stačí jen, když otevřete dveře a ovane Vás teplý a vlhký vzduch, spojený právě s tou nádhernou a nenapodobitelnou vůní. Je to podobné jako ve skleníku po zalévání, ale hezčí!

K tomuto efektu přidejte ještě vše, co s chovem ryb souvisí a máte svůj vlastní svět, který je zcela neopakovatelný. Jsou to maličkosti, které znáte a používáte pouze Vy a nikdo jiný by jistě některé originální postupy neuhádl a hlavně, ani nechápal. K tomu všemu jsem si zavedl oblíbenou rozhlasovou stanici a nikdy ji nevypínám, ani v noci. Při vstupu do líhně tak vcházím do zcela samostatného světa a venku nechávám všechny nepříjemné starosti. Ono to má svoji výhodu, protože soustředění též patří k chovatelské práci a mám vyzkoušeno, že několik úkonů najednou je akvaristova smrt a mnohdy nejen jeho.

Je pak velmi zajímavé, jak se tento svět dokáže prezentovat vzhledem k našemu vnímání. Nejen, že v takovém zařízení cítíte něco velmi osobního a umíte se velmi dobře orientovat v celém chovu, ale dokážete též rozpoznat velmi nepatrné odchylky od normálu a hlavně využít toho jako varování. Je až neskutečné, jak v těch mnoha nejrůznějších zvucích i vůních je možné se orientovat. Stačí potom, aby se v jednom z mnoha akvárií ucpalo vzduchování a hned je to možné sluchem zaznamenat. Jsou to sice nepatrné odchylky, ale naše mysl je tak citlivě nastavena, že jsou rozpoznatelné a dokážou velmi dobře varovat před poruchou.

Těch pocitů a zajímavostí by bylo mnoho a je na každém, jak se svojí líhní zachází a jak si jí váží, ale chtěl jsem pouze připomenout, že nejde v tomto smyslu o samotný chov ryb. Je tu právě ještě něco, co zkrátka nedovolí, aby se s „tím“ akvarista rozloučil. Je jen jedna velká starost, o které se z pochopitelných důvodů velmi málo hovoří a to je až neskutečná časová náročnost a téměř nenahraditelnost samotného chovatele. Co kdybych nemohl? Co kdybych třeba dlouhodobě onemocněl…

Vše má zkrátka své a myslím, že přes všechny ty nároky na čas a prostor je tento druh chovatelství jeden z nejkrásnějších. Zdravím tedy všechny příznivce našeho cechu a hlavně VYDRŽTE!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Únor 2012
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...