Vzkazy 2012/3

4.02.2012 | Žádné komentáře

Nevím, zda je to náhoda, ale slovy – tři žádosti o radu v oblasti řízených výtěrů akvarijních ryb za pomocí aplikace hormonů v posledních čtrnácti dnech…, to tu ještě nebylo! Co se to děje? Chápu, že mnozí akvaristé si tak hodlají vylepšit skóre svých úspěšných odchovů, nebo že by snad snaha o vylepšení rodinného rozpočtu? Tak pozor! Tato disciplína není rozhodně snadná a nepatří do běžných dovedností akvaristiky.
Důležité je ale zdůraznit, že přímá injekční aplikace hormonů, bez skutečně erudovaných rad a získání praktické dovednosti ohrožuje život ryb, nebo způsobuje jejich týrání!!!

Tato metoda se snad zdá být někomu jako velmi produktivní a běžná součást akvaristiky, ale není tomu tak a už pouze příprava ryb podléhá přísným pravidlům. Nejde o to, vybrat jakékoliv ryby z akvária, aplikovat hormony a je to… Celý proces má svá poměrně přísná a přesná pravidla a tak ho také musíme brát!

Již v minulých článcích jsem se zmiňoval o tom, že v tomto směru a hlavně touto cestou žádné informace podávat nebudu a jediná možnost je, dohodnout se s některou z rybářských škol, kde tuto metodu vyučují a absolvovat například seminář či přímo výuku na pracovišti za vedení zkušených odborníků. Je tu ještě jedna možnost a to: přemluvit některého ochotného a hlavně zkušeného akvaristu v této oblasti a dohodnout se s ním na praktické ukázce. Předem ale upozorňuji, že takového bude asi těžké najít, nehledě na to, že ona „ukázka“ by zabrala poměrně dost času…

Sám jsem se tuto dovednost učil ještě před rokem 1989 a dnes ji už nepoužívám. Jednak jsem zjistil, že některé druhy ryb se dají reprodukovat přirozenou cestou, jen je potřeba v daleko větší míře trpělivosti a jednak mi je čím dál protivnější zasahovat takto do těl živých organismů. Na druhou stranu ale musím napsat, že skutečně odborná aplikace spojená s anestezií je poměrně šetrná a potažmo šetří ryby, které by se jinak lovily v jejich domovině. Mimochodem, myslím, že v poměrně blízké budoucnosti budeme tak jako tak odkázáni na ryby odchované v líhních po celém světě. Přírodní loviště jsou již v mnoha lokalitách chráněna a další přijdou jistě na řadu. A ještě něco, některé druhy ryb se již v přírodě téměř nevyskytují, ale v akváriích ještě žijí.

I to je účel a důvod k podobným úkonům, ale pro většinu chovaných druhů ryb je aplikace hormonů z důvodu reprodukce zbytečná. Úspěšné reprodukce lze též dosáhnout znalostí etologie jednotlivých druhů ryb, trpělivostí a hlavně, profesionální přípravou odpovídajícího prostředí. Hormonální aplikace doporučuji pouze odpovědným profesionálům.

Myšlenky – pane Milane, to patří také k obchodu

Jde o odbornost, léta praxe a učení, zapálení pro věc a v neposlední řadě i o srdce na tom správném místě. Ale jeden den to najednou přijde. Začíná to dobrým úmyslem a většinou je za tím hromada práce. Co? Mám na mysli zhmotnění nápadu a otevření akvaristiky, tedy obchodu s akvarijními rybami. K akvaristickému sortimentu se přidá po krátkém čase i ostatní, z ekonomického důvodu je to zcela pochopitelné, a najednou máme specializovaný obchod pro chovatele zvířat určených do zájmových chovů. Naučíme se první zákony, dozvíme se o tom, co smíme a co ne a pokud to vše bereme s opravdovým elánem a srdcem a jsme-li skutečnými odborníky, dobrá věc se téměř jistě podaří!

Po krátké době získáme první stálé zákazníky, kteří do našeho obchodu budou chodit rádi a jistě ho i pochválí a to ještě více utvrdí naše zapálení pro věc. Jako odborník a praktik v oboru budu schopen poradit a mnohým pomoci vyřešit problémy s chovem, doporučit řešení, nabídnout pomoc. Naše role v novém obchodě bude jistě potřebná a budeme se cítit jako ten, co něco dokázal a je pro ostatní něco platný. Mezi ostatními odborníky v oboru stoupneme v ceně a rozšíří se o nás dobrá pověst. Ta negativní pochopitelně také, ale to je právě začasto měřítko úspěchu. Čím více na nás budou škarohlídi útočit, tím úspěšnější v našem počínání jsme.

Tak to půjde dál a nám se bude po nějakém čase zdát, že není co vylepšovat. Obchod pokvete a najednou budeme vše zvládat s neuvěřitelnou lehkostí a přijdou myšlenky. Ty myšlenky přicházejí pravidelně a jsou v této věci téměř normativem. Jde o to, zda bych, tedy když mi to tak skvěle jde, nezvládl otevřít ještě jednu prodejnu s tím samým sortimentem. Je to zcela logický postup a podobné myšlenky jsou obchodně dokonce velmi užitečné. Jeden sortiment, jedna starost.

Pominu teď na okamžik scénář úspěšného chovatele a budu se věnovat podstatě celé věci. Pokud budu takto uvažovat jako obchodník, například s ponožkami či jiným nenáročným sortimentem, žádná chyba! Pozor ale, chovatelství je velmi citlivý obor a vydáte-li se cestou skutečně odborného obchodu spojeného s fundovaným poradenstvím, začnete tvořit něco odlišného, než pouze obchod, který umožní zákazníkům nakoupit, co potřebují. Staneme se odpovědni za zvířata a jejich osudy, staneme se rádci těch, kteří si kupují své první chovance, staneme se těmi, na které se mnoho lidí obrátí, když budou potřebovat pomoc se svými miláčky. Ti se na nás budou obracet se všemi možnými dotazy a tak nás budou nutit se neustále zdokonalovat ve svém oboru a snažit se prostě vyhovět.

Z řady chovatelů od narození zvířete až po dobu prodeje budeme ti poslední, kteří ovlivní jeho další osud a poneseme za něj i díl odpovědnosti. Budeme tedy odpovědni nejenom za sebe a případně za svoji rodinu po stránce ekonomické, ale pozor!, ve své podstatě se bude naše činnost týkat i naší zodpovědnosti za zvířata a jejich další osud. Převezmeme tedy odpovědnost i duchovní. To je podstatný rozdíl od běžně vznikajících obchodů, které mají povětšinou účel pouze ekonomický.

Vraťme se ale k podstatě tohoto článku. Po čase tedy otevřeme nový obchod, tedy druhý a začnou starosti, o kterých jsme sice slyšeli, které se nám v hlavě omílaly, když jsme na nový obchod po nocích přemýšleli, ale budou tu a budou reálné. Totiž, bude-li onen nový obchod mít alespoň částečný úspěch toho prvního, bude muset logicky plnit podobný účel… A to je právě první kámen úrazu celé věci. Kdo zajistí v tak poctivém a odborném duchu v novém obchodu tuto službu? Kdo ponese tu obrovskou odpovědnost za prodávaná zvířata, za poradenství, za duši prodejny? Ano, mám na mysli zaměstnance, který si celý ten nový obchod vezme na starost. A nejen toho zaměstnance vedoucího, ale i ostatní, tedy ty, kteří budou za pultem, a kteří se budou zákazníkům věnovat.

Kde je vzít? Existují takoví lidé, kteří si vezmou za své to, co vlastně jejich není a ještě ke všemu musí být odborně na výši. Odbornost v takovém obchodě není pouze znalost zvířat a jejich etologie. Takový zaměstnanec musí splňovat další dovednosti, například z oblasti slušnosti obsluhy a psychologie zákazníka. Neříkám, že se nedají zaměstnanci postupně vyškolit a všechny možné dovednosti jim vštípit, ale bude to vůbec možné ekonomicky?

Po chvíli dalších a podobných úvah bych se jistě dostal na velmi tenký led a do oblasti spíše odborného školení zaměstnanců, pro to ale tyto stránky rozhodně nejsou určeny. Chtěl jsem pouze poukázat na tu skutečnost, že pokud se byť dobrý a uznávaný odborník v oboru rozhodne pro cestu byť nevelkého řetězce prodejen, nebude mít rozhodně na růžích ustláno a dokonce se bude muset smířit se skutečností, že bude muset slevit z míry odbornosti v jeho podniku. A to je špatně!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Únor 2012
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...