Vzkazy 2012/1

7.01.2012 | Žádné komentáře

Tak je tu rok 2012 a s ním i pokračování všemožných návodů, vzkazů i článků z oboru chovatelství, specielně pak z veškeré problematiky akvaristické. V roce letošním tomu tedy nebude jinak a tak týden co týden, pokud to režim dne dovolí, bude každou neděli vycházet nový článek. Souběžně je však otevřena rubrika Poradna, která funguje denně, a kde Vám Ing. Slávek Filip odpovídá též na nejrůznější problematiku z oboru akvaristika. Tak jako doposud však můžete i telefonovat na uvedená telefonní čísla, na kterých jsme v případě potřeby dostupní a připraveni pomoci.

Jen na jednu citlivou věc musím upozornit a tou jsou Vaše žádosti o návštěvu přímo u Vás doma a posouzení například stavu akvária či pochybného zdravotního stavu ryb. To je sice v nejzávažnějších případech možné, ale je nutné brát v úvahu vzdálenost a hlavně časovou náročnost celé akce. Je to ale pouze dobrá vůle každého z nás a tak se nesmíte zlobit, když zrovna tento požadavek nebudeme schopni hlavně z výše uvedených důvodů splnit.

Dnes tedy odpovím na některé dotazy, jež přišly ještě koncem minulého roku a v tomto týdnu, a na které jsem nestačil odpovědět osobním mailem.

Je přesně ta doba, kdy se v nově zařizovaných akváriích začne dělat šedavý zákal. Začíná to jako nenápadný mlhový opar tady u nás v Lužických horách. Ta mlha ovšem rychle „houstne“ a za den či dva se stane voda v akváriu téměř neprůhledná. To je asi nečastější problém vždy začátkem roku, v akváriích zařízených koncem roku minulého. Je to zároveň nejdiskutovanější problém tohoto období. Jedná se povětšinou o tzv. akvarijní rýmu, která, tak jako ta lidská, je sice nepříjemná, ale ne nebezpečná a končí maximálně do týdne. Tedy, pokud ji totálně nezanedbáme.

Musím ale napsat, že jsem na podobné dotazy odpovídal již mnohokrát, ale nikdy neopomenu se k nim vrátit, protože jsou to problémy hlavně začínajících akvaristů a těm je bez diskuse nutné pomoci. Prosím tedy všechny, kterých se podobné pohromy a pohromičky se zákaly týkají, aby napsali do vyhledávače nad články „zákaly vody“ a jistě najdete přesně ten článek s problémem, který se Vás týká. Jen bych rád upozornil, než se do čehokoliv pustíte, ihned přestaňte krmit ryby ve Vašem novém akváriu a hlavně neměňte vodu za čerstvou…!!! Další podrobnosti se dozvíte v již doporučených článcích.

Mám tady ale jeden z dotazů, který si zaslouží pozornost podrobnější a hlavně, týká se i mne samotného…tedy spíše ryb, které chovám též.

Panaque nigrolineatus – obch.označení L 027

Tento impozantní krunýřovec je, a asi ještě nějakou tu dobu bude, poměrně tvrdým oříškem k rozlousknutí hlavně i z toho důvodu, že je poměrně málo známá jeho etologie a hlavně potom jeho reprodukce ve své domovině. Tou je řeka Amazonka a její přítoky. Bylo by snadné místa výskytu opsat z knih a z některých článků z internetu, ale myslím, že tuto informaci si každý snadno nalezne sám. Jen mohu dodat, že výskyt, tak jak je všeobecně uváděn, je poměrně široký a tento druh krunýřovce se nachází na poměrně rozsáhlém území v povodí řeky Amazonky. Mimochodem, myslím, že kdybychom skutečně znali celé pásmo výskytu, byli bychom asi značně překvapeni, ostatně, bylo by tomu tak i u mnoha jiných, dnes již ortodoxně známých druhů ryb. Nicméně, druh Panaque nigrolineatus byl popsán již v roce 1877 a je tedy znám poměrně dlouhou dobu.

Musím na tomto místě napsat, že od té doby byly objeveny a popsány i jiné druhy tohoto rodu, ale z důvodu zastřenosti jejich etologie a neznalosti reprodukce je možné, že některé z nich mohou být pouze územní varietou Panaque nigrolineatus. Doba života se dá u těchto sumců odečíst z různých článků i z odborných pramenů na 10 – 14 let, ale můj osobní odhad doby života těchto ryb by byl o poznání delší.

Měl bych se přiznat, že tyto ryby jsem choval již v minulosti, ale z důvodu poměrně hektického stěhování před téměř dvaceti léty, jsem již dosti velké exempláře těchto sumců přenechal známému akvaristovi. Dnes mám v chovu osm jedinců, velkých cca 12 cm. Tyto ryby jsem si nechal přivézt ze zahraničního velkoobchodu a pochopitelně byly z přímého odchytu. Vlastním je téměř jeden rok a již jsem překlenul kritickou dobu, kdy většina těchto nádherných ryb v akváriích po celém světě uhyne z důvodu velmi nesnadné aklimatizace v alternativních podmínkách. Ryby nepřivyklé na akvarijní prostředí rozhodně nepatří do rukou začátečníků!!!

Sumci mi byli přivezeni ve velikosti 6-7 cm a bylo jich původně deset. Po podrobné prohlídce jsem zjistil, že dva z nich jsou již za zenitem svého života. Propadlá bříška a rachitický tvar těla jednoznačně naznačoval jejich špatný zdravotní stav a dosavadní zacházení. Po týdnu oba uhynuli a nešlo s tím již nic dělat. Ostatních osm sumců bylo umístěno ve čtyřsetlitrové nádrži s množstvím kořenů a dvěma čerpadly, z nichž jedno bylo napojeno na mocný komplet filtrační hmoty v podobě bioakvacitu a druhé, umístěné u dna, tvořilo mocný proud, ve kterém se s chutí sumci zdržovali.

V průběhu prvních deseti týdnů jsem nezaznamenal jakoukoliv chuť k pojídání čehokoliv. Jediné, co tito krasavci důsledně ohlodávali, byly kořeny. I když jsem do akvária s až neskutečnou trpělivostí vkládal denně vše možné, nic „nezabralo“. Cukety, mrkev, kedlubny, okurky a další zeleninu, velké množství nejrůznějších krmiv od Dajany a dokonce ani své vlastní a nejosvědčenější druhy potravy, vyráběné z agaru, špenátu a ostatních používaných dobrot. Zkrátka, byli to poplatní jedinci svého rodu, přivezeni přímo z řeky, odkudsi z daleké Amazonie a jako takoví zřejmě prodělávali dlouhou a nelehkou cestu aklimatizace.

Každý den ráno jsem trpělivě odstraňoval zbytky rozmáčené a netknuté potravy, měnil velkou část vody za odstátou čerstvou a vkládal opět další druhy potravy jiné i znovu té samé. Ze dna nádrže jsem ale zároveň denně musel odkalit doslova hromadu nadrobených kořenů na malé granulky podobné nastrouhané čokoládě. Teplotu jsem postupně zvyšoval až na 28°C. Bylo zajímavé, že ač sumci nic jiného nepozřeli než dřevní hmotu z kořenů, jejich vitalita se nesnižovala a po dvou měsících jsem dokonce zaznamenal nárůst jejich hmotnosti. Sice nevelký, ale byla to rozhodně dobrá zpráva. Všeobecně se má za to, že tito sumci potřebují segmenty dřevní hmoty jako balastní látku, která přispívá ke správnému trávení. Z dosavadních zkušeností si ale dovolím tvrdit, že segmenty dřevní hmoty umí tito sumci trávit. Pomáhají jim k tomu úspěšně odpovídající druhy bakterií.

Zlom nastal po dvou měsících, kdy jako první začaly mizet ze dna tablety se spirulinou. Později se postupně sumci nechali přemluvit na jednotlivé druhy zeleniny, z čehož je dobře použitelný špenát. Dnes, takřka po roce, baští snad všechna předkládaná krmiva, ale přednost dávají jednoznačně potravě rostlinné, i když ne výhradně.
Nakonec bych ještě rád uvedl, že bude asi velmi obtížné přivést jednou tyto milášky k reprodukci a myslím, že by bylo dobré vytvořit na zahradě prostorný bazén s odpovídající podobou, simulující prostředí staré řeky s břehem. To mě ale čeká až za několik let a tak si zatím můžu dát po svátečním obědě kafe!

Do roku 2012 tedy hoooodně zdraví a úspěšných výtěrů přeje za kolektiv DAJANA PET

Foto: aklimatizované Panaque nigrolineatus po roce ve 400 l akváriu

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2012
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...