A je to tu zas, svátky klidu a míru…

11.12.2011 | Žádné komentáře

A jsme opět u konce roku a s ním se blíží i začátek toho nastávajícího. Konec roku bývá obdařen blahosklonnou náladou a náklonností jak ke svátkům vánočním, tak i k oslavám uvítání roku nového. A právě onen svátek vánoční je každoročně předmětem našeho zájmu z důvodu profesního a mohu napsat, že hlavně z důvodu ochrany těch, kteří nám po celý rok přinášejí tolik radosti v našich akváriích. Je bohužel na místě upozornit na to, že pro zábavu lidí každoročně na Vánoce uhyne zbytečně velké množství zvířat určených do zájmových chovů.

Bylo by asi snadné a tak i trochu logické napsat, abyste si otevřeli některý z článků zveřejněných před minulými Vánocemi, v těch jde totiž o to samé. Přesto ale využiju každoroční příležitost a upozorním na stále se opakující nešťastné a zásadní chyby, které dělá mnoho lidí, toužících po obdarování svých bližních živým zvířetem právě pod stromečkem. V našem případě jde o akvarijní živočichy.

Tak tedy v krátkosti: Akvárium pod stromeček ano, knihu, techniku a potravu též, dekoraci, jakož i technické zázemí pro akvárium také, ale ryby NE!!! Já jen doufám, že drtivá většina z Vás, kteří čtete tento článek již dobře ví, oč se na těchto stránkách každoročně v tuto dobu snažím a oč mi jde. Je ale skutečností, že právě po Vánocích mi přijde každoročně nejvíce dopisů, jež popisují přesně ten problém, na který pravidelně upozorňuji v tuto dobu a na těchto stránkách. Jde zkrátka o ty, kteří si myslí, že se jich to tak docela netýká a jasně i o ty, kteří se začnou zajímat o nápravu, až když je pozdě, tedy většinou hned po Novém roce.

Zcela nové akvárium napuštěné vodou, byť s tou nejskvělejší technikou i všemožnými chemickými přípravky, není zkrátka připraveno v tu chvíli přijmout živá zvířata!!! Tato věta není pouhým varováním či jistou možností, je to fakt, a pokud nejste skuteční akvaristé s dlouholetou praxí a znalí své profese, nemáte šanci a hlavně ani ti nešťastní tvorečkové, co je do takového akvária zbrkle vpustíte. Vsadím se, že do týdne po uvedení akvária do provozu, začnete svého byť dobře míněného pokusu o skvělý dárek litovat. Jenže to už bývá poměrně pozdě cokoliv kloudného vymyslet, zvláště pak, připočtete-li si k této době ještě mnoho dní, než se vůbec nějakých potřebných a hlavně těch správných informací dobudete.

Samozřejmě, že lze napravit ještě mnoho, ale zkrátka si s tím nebudete jako začínající chovatelé vědět rady. V těchto případech, kdy se člověk ukvapí s rozhodnutím a touží rychle po úspěchu či zážitku, dojde záhy k pocitům zklamání a k ukončení ještě ani nezačatých pokusů s akvaristikou. A přitom to vše lze provést s jednoduchou a velmi nadějnou a nenásilnou lehkostí, vedoucí ke kýženému a zdařilému konci.

Mám-li být upřímný, ideální je případného zájemce o akvaristiku ponejprv obdařit vhodnou knihou. A až po nějakém čase přistoupit ke konkrétnímu rozhodnutí co vlastně nakoupit, s čím začít. To se ale týká především rodičů, kteří se chystají obdarovat svá dítka, a musím napsat, že právě o tyto případy jde před Vánocemi především.
Když už obdarujete své bližní a hlavně děti vším možným co se akvaristiky týká, do umístěného akvária napusťte vodu, zapojte případné vytápění, osvětlení a odpovídající filtr a nechte to vše nejméně dva sváteční dny bez povšimnutí. Hned po svátku můžete zakoupit rostliny a umístit je v akváriu. Když vydržíte ještě další týden, nic se nestane a akváriu uděláte jenom dobře. No a potom můžete zakoupit první ryby, ale pozor!!!, nekupujte jich pro začátek větší množství! Stačí několik málo ryb, aby se v akváriu začaly tvořit bakterie a další velmi potřebný biologický život.

Po dalším měsíci můžete postupně ryby dokupovat, až se postupně dostanete na úroveň obsazení celého akvária. To z toho důvodu, aby se během prvních dvou měsíců v akváriu vytvořil základ pro potřebný biologický život. Je nutné přijmout tu informaci, že akvárium je zcela umělé prostředí vytvořené člověkem a tak je nutné se na něj i koukat a pracovat s ním. Zařízené a fungující akvárium je jeden organismus, který je velmi křehký a jehož setrvačnost, jak fyzická tak i biologická, je přímo úměrná jeho velikosti a to vše je ještě závislé na počtu ryb v něm a biologického života vůbec. Je tedy lépe volit nádrže většího objemu, než akvária malá. Abych byl zcela konkrétní, menší nádrž než padesát litrů pro začátek není vhodná. Mohu-li doporučit, lépe je pro začátek zvolit nádrž alespoň stolitrovou.

Vzkaz pro Pavlu – výtěry plat

Zdravím Pavlu u nás v Dajaně. Jsem rád, že se Vám podařilo tyto stránky na internetu vyhledat a hned odpovím i na dotaz. Váš problém není až tak problémem Vaším, ale ryb, které chováte jako začátečník. Vyhledejte si ve starších článcích na toto téma již psané odpovědi, myslím, že jich je tam dost, ale přesto alespoň několik základních rad.
Xiphophorus maculatus var. Coral je velmi vděčná akvarijní varieta zcela běžně chovaných druhů ryb. Má snad všechny přednosti ryb, které se v akváriích chovají. Jen jedna věc je problematická a to, že ve větším množství velmi rychle dokážou tyto rybky vodu znečistit. A to jak fyzicky, tak i chemicky… logicky potažmo i biologicky. Slůvko znečistit je velmi důležité. Tedy je nutné si dát pozor na množství těchto ryb v akváriu v závislosti na jeho velikosti a filtrační schopnosti filtru. To vše je důležité i z toho důvodu, že tyto rybky se rády a hojně rozmnožují. Jejich poměrně malá velikost může vést k názoru, že těchto milých ryb je možné do akvária umístit větší množství, ale to je právě omyl.

Platy jsou živorodky a jako takové jsou poměrně velkými znečisťovači vody. Je tedy zcela logické, že se v nádržích s nimi tvoří často zákaly a ty posléze zaviní zdravotní problémy ryb. Je tedy nutné s tímto počítat a v nádržích, kde odchováváte plůdek plat buďto častěji měnit vodu za čerstvou, nebo zvětšit kapacitu filtru. Mohu-li poradit, mám radši pravidelnou výměnu vody.

Tedy, dvě stě plat v padesátilitrovém akváriu je rozhodně mnoho, zvláště pak, používáte-li malý filtr určený pro běžný provoz tak velkého akvária. Nahraďte Váš filtr výkonnějším a denně vyměňte alespoň pět cm vody v akváriu za čerstvou a dále, krmte přiměřeně!!! Zvláště pak, používáte-li umělou potravu. A ještě něco, je logické, že zpočátku, tedy když byly platy ještě malé, se akvárium tak nekalilo…, větší ryba, větší prostor! A tato zásada platí i u plat. Nemůžete-li dorůstající ryby přendat do většího akvária, jak se to běžně dělá, musíte ho nahradit právě pravidelným přísunem čerstvé vody a výkonnějším filtrem. Držím tedy palce a ozvěte se, jak to dopadlo!

Omlouvám se dnes všem pokročilým za každoroční opakování, ale právě i Vy jistě chápete…

Foto: JIkry Brochis splendens

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Prosinec 2011
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...