Děláte si také radost?

4.12.2011 | Žádné komentáře

Při každodenní práci v tajemné komnatě každého akvaristy, tedy v líhni, se může občas stát, že si jeho citlivá dušička povzdychne z důvodu monotónní práce. Je jí dost a v podstatě se každý den opakují ty samé úkony stále dokola, rozohněný řečník by mohl říci, že do zblbnutí. Dnes je již sice možné za pomoci moderních technických vymožeností téměř všechnu tuto práci automatizovat a stále se opakující úkony všelijak vylepšit, ale na to by Vám snad každý ortodoxní akvarista odpověděl, že už by to asi nebylo ono! Upozorňuji, že dnes nepopisuji práci v profesionálních chovech, ale v zájmových místnostech chovatelů!

Pravda je ale taková, že ony práce, i když jsou monotónní, nejsou jednoúčelné, ale ani zoufale nudné. Viděl jsem již mnoho opravdu profesionálních odchoven akvarijních ryb s propracovaným technickým zázemím a musím říci, že ve mně zavrtal červíček pokušení. V těchto zařízeních jde hlavně o dobře vymyšlené průtoky, centrální filtraci, výměnu vody, samozřejmě i ovládání osvětlení, včetně stmívání i rozednívání, automatická krmítka a mnoho jiných vylepšení. Většina takových hejblátek, spořičů i ulehčovačů práce je spolehlivá a poměrně dobře vymyšlena. Z některých je možné si vzít poučení, některé si je možné poupravit pro svůj účel a třeba je i vylepšit, ale na druhou stranu je vždy dobré též zvážit, co nám vlastně přinesou a jaký to bude mít dopad na náš chov a styl práce.

My všichni, těžce postiženi některou z podobných profesních činností, bychom se dali rozdělit do dvou či snad i více kategorií, ale pro ulehčení a názorný pohled zvolím ony dvě protichůdné. Tzv. ortodoxní akvaristé jsou ti, kteří se rádi ve svých nádržích „pohrabou“, zkrátka, patláme se rádi se vším, co s akvaristikou souvisí a neradi se toho vzdáváme. Protipól k takto konvenčním chovatelům je člověk, který by měl nejraději vše automatizované a sledoval celý proces pouze jaksi z povzdálí. Pozor! Nikoho rozhodně tímto nechci obviňovat z čehokoliv, jen tyto dva rozdílné přístupy popisuji z důvodu objasnění situace. Konec konců, jediný a nejpodstatnější ukazatel pohledu na věc je dopad naší činnosti na zdraví ryb v našich akváriích.

Jen tak pro příklad uvedu jednu krátkou příhodu z dávné minulosti, kdy mě do své líhně vzal jeden známý člověk. Bylo to na Žižkově kousek od místa, kde jsem bydlel, tak proč ne. Ve sklepní místnosti bylo vše tak, jak jsem znal, jen s některými technickými vymoženostmi. Líheň byla mimo bydliště onoho známého a tak dojížděl. Bylo tedy logické, že si šetří čas všemi těmi úpravami. Po chvíli debaty nad odchovávanými rybami a všeličeho kolem, uzavřel své úvodní slovo tím, že vlastně přiletí do líhně, zmáčkne tam puntík, tady vypínač a to je vlastně vše, protože má málo času a musí zase do práce. Jako důkaz rychlosti a účelnosti svého počínání ještě vzal do ruky veliký kuchyňský cedník plný nejrůznějších vloček a nad všemi akvárii ve spěchu udělal kolečko. To byla názorná ukázka toho, jak krmí. To bylo vlastně vše a zase jsme odcházeli. Chápal jsem to a byl si jist, že tato místnost slouží téměř a pouze k výdělku a rozhodně mě ani v duchu nenapadlo kolegu pomlouvat, protože ryby byly v pořádku a zdálo se, že jsou samy docela rády, pomyslel jsem si ještě s úsměvem. Myslím, že jsem si sám sobě ale tehdy řekl, že takto nikdy!

Jen pro doplnění bych mohl uvést některá zařízení, která se mě v kladném slova smyslu dotkla. Mezi ty z dřívější doby patří rozhodně poloautomatický měnič vody, založen na jednoduchém principu spláchnutí záchodové mísy. Zkrátka, akvária vždy v jedné rovině na stojanech byla propojena trubicemi a to vše bylo napojeno do série se záchodovým splachovačem starší výroby. Stačilo pak jen spláchnout a voda z akvárií odtekla přesně to té míry, jak vysoko byl umístěn splachovač. V tu chvíli se sepnul ventil a vodu do akvárií opět do potřebné výšky doplnil. Jednoduché a hlavně spolehlivé. To vše bez elektroniky! Dnes jsou již daleko modernější a profesionálnější systémy, ale jako exponát do akvaristického muzea…no co říkáte, jednoduché a spolehlivé že?
Ohřívání studené přítokové vody vodou teplou, která při obměně odtéká z akvárií. To je jednoduché zařízení sloužící hlavně k ekonomické úspoře za teplou vodu a topení. Odtékající voda z nádrží je svedena do jednoho bazénu umístěného například v podlaze a přítoková voda prochází šnekem umístěným právě zde.

A co takhle průkopová automatická krmítka založená na principu mechanického hodinového strojku, například budíku. Na pomalu se otáčející klíček v zadní části budíku byla důmyslně napojena osička a na ní navinuta nit. Důsledkem nepatrného otáčení osičky se na ni nit navíjela a její druhý konec byl uvázán na jakémsi šoupátku nad akváriem, které postupně uvolňovalo nepatrné částky sušené potravy, a ta padala rovnou do akvária. Stačilo pak, aby akvarista jednou denně natáhl budík, doplnil krmení a znovu odvinul již navinutou nit. Dobré ne? Jen si myslím, že pouhou obsluhou tohoto důmyslného zařízení akvarista strávil více času, než kdyby krmil sám.

Těch vylepšení je více a jsou dnes již pochopitelně v daleko profesionálnějším provedení, ale pokusy s ulehčením práce se děly vždy a dít se budou, jen si myslím, že mechanické a důmyslné „mašinky“, budou čím dál víc nahrazovány moderními technologiemi. Ostatně tak, jak je tomu snad ve všech oborech.

K tomuto bych ještě rád dodal, že i ty každodenní, stále se opakující práce, mají svůj význam a dopad na chov. Můj den začíná zcela pravidelným odkalováním všech nádrží. Pravda, z důvodu časových jich v současné době nemám v provozu více než dvacet, ale hodinku to přece jen po ránu zabere, no a když máte odejít do práce zrovna kolem páté ranní… Rádi si ale přivstaneme, že? No a jak tak pravidelně odkaluji, musím při tom sledovat i dění v akváriích a to je velmi praktické. Mám neustále přehled o situaci v chovu a hlavně o zdraví ryb a celého systému vůbec. No a než se z práce vrátím, vím už přesně co dělat krom krmení odpoledne a večer!

Ale abych se dostal k avizovaným radostem při tom každodenním shonu. Ono to souvisí též s těšením, které je při očekávání příjemného vždy též důležité. Vytvářením nejrůznějších situací si lze obohatit a zpestřit chovatelský život tím, že navodím téměř neopakovatelné situace. Uvedu konkrétní příklad, jeden z mnoha. Při společném řízeném výtěru a znalosti konkrétního chovu a počtu samic Poecilia reticulata si snadno spočítáme, kolik potomstva asi tak dochováme. Konkrétně uvedu příklad. Očekávám například pět set kusů plůdku. Z toho bude dvě až tři sta samců. Samečci z tohoto chovu jsou si podobni jako vejce vejci a jsou překrásní… no a já se celou dobu, než se předvedou v celé své kráse, tedy 4-5 měsíců podle situace, těším na to, až je oddělím od samic, umístím ve zcela čisté nádrži s čerstvou odstátou vodou a nechám je se projevit. Žádné rostliny a žádné dekorace, jen ti samci v křišťálové vodě. Ty pak umístím v tak velkém akváriu, aby přes jejich těla nebylo téměř vidět na zadní stranu akvária. Pochopitelně budu připraven s foťákem a s příslušným osvětlením. Všichni, kdo máte zkušenosti s tím, co jsem popsal, se asi chápavě pousmějete. Jasně, rozhodně nejsem sám, kdo si připravuje radostné chvíle tímto způsobem, však je to naše nejvzácnější chovatelské koření.

Další typický příklad tentokrát z pěstování vodních rostlin. Mnohá léta se zabývám pěstováním vodní princezny se jménem Barclaya longifolia. Tato rostlina mi zpočátku dala zabrat, ale po mnohých zkušenostech s chovem ryb a pěstováním rostlin na Žižkově, jsem se přestěhoval do hor na sever Čech a bylo po problému! Měkká voda vše napravila a s Barclayami to po krátké chvíli zkoušek šlo jako po másle. Dále už šlo hlavně o trpělivost s vysazováním semen a jejich prvních měsíců, to když velmi křehké semenáčky napadají řasy. Když jsem toto vyřešil, bylo nutné se obrnit trpělivostí a krásné se už jen dívat na pomalu rostoucí semenáčky těchto nádherných rostlin.

Hned další rok mě napadlo, že si udělám radost a zakoupil jsem v zahradnictví veliký sadbovač. Šlo o jediný výlisek, kde bylo na 260 mini květináčků. Připravil jsem substrát a do každého jsem zasadil semínko. Semen má Barclaya vždy dostatek, nejvíce jsem sebral z jedné rostliny na 650 semen, a tak to nebyl problém. Akvárium bylo téměř shodné s půdorysem sadbovače a tak už pouze zbývalo upravenou vodou opatrně zalít sadbu. Po několika dnech se začaly klubat ze semen semenáčky. A co myslíte, za několik měsíců akvárium doslova hořelo! Kdo znáte tuto jednu z nejkrásnějších vodních rostlin, jistě si to dokážete představit. No a k tomu stačí přidat odpovídající osvětlení a od akvária se prostě nehnete!

Krása a pozoruhodnost akvaristiky roste s jejím poznáváním a také tím, že si dovedeme tuto nádheru zpestřit. Snad se mi tedy dnes podařilo některému z mladých kolegů napovědět a pootevřít zase o chloupek oči.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Prosinec 2011
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...