Podzim, doba výstav a burz

20.11.2011 | Žádné komentáře

Kolik z nás si při pohledu na vkusně zařízené akvárium přeje mít doma také takovou krásu. Kolik z nás si ji již pořídilo a kolik z nás vydrželo…? Nebudu asi tak moc vedle, když si povzdechnu, že s tou výdrží to asi slavné nebude. A přitom není vždy chyba pouze v nás! Vše má svá pravidla a tak je dobré se zajímat. Paradoxně se nad nevydařenými začátky mnohých akvaristů podepisují též profesionální firmy a začasto bohužel i znalí jednotlivci. Dnes bych rád upozornil na fakt, který se opakuje stále dokola, a který je také právě tím ne vždy kladným vzkazem pro začátečníky.

Akvária na výstavách jsou téměř vždy dokonale vybavena jak technikou, tak dekorací, rostlinami a hlavně také výstavními rybami. Vše je načančané, vzorně upravené a také zaručené! Myslím tím doporučení, která nám přes svá zařízená akvária vzkazují jednotlivé firmy či spolky. Je tedy jasné, že mnohé z nás napadne, že si podobnou nádrž také pořídíme domů. Pozor ale, tato akvária jsou doslova načasovaná na určitý počet dnů a v podobném provedení by nevydržela o moc déle. Mám tím na mysli napodobení těchto akvárií pro trvalý provoz například v domácnosti. Akvárium nikdy tak vypadat nebude a ani nemůže! Nechci rozhodně předjímat, že akvárium, které si doma zařídíme, bude snad horší či lepší, než právě to na výstavišti. Jasně, že můžeme leccos napodobit, ale po nějaké době se zařízený biotop začne podstatně rozcházet s tím, co jsme vlastně zpočátku budovali, a jaký jsme chtěli docílit výsledek.

Na jedné z nedávných výstav jsem viděl poměrně prostornou nádrž, ve které se proháněly krásné závojnatky. Ono akvárium bylo velikosti tak 700-800 l a osázené Vallisneriemi, které sahaly až na hladinu. Rostlin bylo poměrně dost a tak tvořily po celé ploše akvária nádherný, zelený dekorační porost. Nutno ještě dodat, že ony závojnatky byly již dospělé a bylo jich tak na dvacet kusů. Celkový dojem byl fascinující i proto, že voda v akváriu byla křišťálově čistá. Vzrostlé Vallisnerie byly zasazeny v dostatečně mocné vrstvě poměrně jemného a světlého vodárenského štěrku. Vybavení bylo tedy velmi jednoduché, leč nepostrádalo na zajímavosti.

Celá scenérie byla hned u vchodu do výstavních prostor a tvořila tak dominantu. Před akváriem postávalo neustále mnoho návštěvníků, kteří akvárium jistě obdivovali a v duchu si přáli něco takového vlastnit.

Je ale nutné se na takový exponát podívat též kritickým okem. Pokud by kdokoliv ze začínajících akvaristů takové akvárium doma vytvořil a napodobil jeho interiér, již během několika prvních dnů by se asi nestačil divit. Čerstvě zasazené rostliny v jemném vodárenském písku v kombinaci se vzrostlými závojnatkami…, no jsem si jist, s nadsázkou napsáno, že by se takto zařízené akvárium stalo po několika málo dnech něčím, co spíše připomíná rybí polévku. Je tedy na místě se zmínit o tom, že mnohá vystavovaná akvária, i když se zdají na první pohled bez vady, jsou pouze a jen exponáty naaranžované pro ten jediný účel a tím to končí. Budete-li přesto toužit po podobném interiéru, jako je například v některé z výstavních nádrží, nekopírujte a raději se poraďte.

Narodilo se nám hodně miminek… (vzkaz pro pana Tomáše)

Každá taková událost je velmi potěšující, zvláště pak, jde-li o začínajícího akvaristu. Velké množství potomstva našich chovaných ryb ale znamená také starost a rozhodně bychom neměli opatření vymýšlet, až když taková událost nastane. Je nutné připravit již předem nejen umístění nových přírůstků, ale i potravu pro ně.

Dobře krmit NEZNAMENÁ hodně krmit a naopak. A abych to ještě vylepšil, musím napsat, že hodně krmit je kumšt, který vychází z letité praxe… Ono totiž, s úsměvem napsáno, hodně a dobře krmit začasto znamená krmit málo, nebo lépe řečeno – střídmě. Ale, chce-li akvarista skutečně krmit hodně a není-li zcela zkušený, urychlí sice o něco růst plůdku, ale hraje si tak na opilého provazochodce. Je to tak trochu sázka na jedno číslo. Není dobře ryby trápit hlady z důvodu čisté vody v akváriu, ale zrovna tak není dobré překrmovat. Je nutné krmit tou mírou, abychom plůdku v odchovné nádrži zajistili pravidelný a hlavně nutričně plnohodnotný režim a přitom nezavinili podstatné výkyvy chemických hodnot vody. Ideální je zajistit rybám v akváriu tzv. průtok, ale takový provoz je v současnosti ekonomicky velmi nákladný a tak se tento systém používá velmi výjimečně.

Při početném obsazení odchovného akvária je již tak voda zatížena velkým přísunem organické hmoty a to znamená ve svém konečném dopadu nadměrnou tvorbu dusíkatých látek. Všichni víme, jak velké je to nebezpečí pro odrůstající plůdek. Je tedy nadmíru dobré zvážit, jaký krmný režim zvolíme. Pochopitelně hraje též roli, čím krmíme. Pamatujte, že umělá strava vždy zatíží vodu v akváriu více, nežli strava živá (viz minulé články). Vždyť v přerybněných akváriích jde pouze o hodiny, kdy se nadměrné nahromadění dusičnanů může projevit v tom nejhorším slova smyslu a ryby se během krátké doby udusí.

Odkrm většího množství ryb v akváriu je tedy náročná akvaristická disciplína a závisí na mnoha ukazatelích. Důležitá je pochopitelně praxe a osobní zkušenost, ale než se k ní dopracujeme, musíme všechny maličkosti sbírat doslova po drobcích. Zkušenosti v akvaristice jsou mnohdy bohužel zaplaceny životy chovaných ryb a tak bychom měli být na jejich chov i odchov teoreticky dobře připraveni. Pan Tomáš se ptal konkrétně na to, zda je možné v padesátilitrovém akváriu odkrmit sedmdesát mečovek, tedy Xiphophorus helleri. Věřte či ne, mne tento dotaz potěšil právě z výše uvedeného důvodu.

Na takové množství potěru je padesátilitrové akvárium dostatečně velké. Jde o to, že ryby zpočátku nepatrné, kvapem porostou. Budete-li náhradní stravu střídat s vhodnou potravou živou, doslova za pár měsíců se Vám před očima promění tito pišišvoři v celkem robustní dospívající ryby. Budou vyžadovat čím dál víc čerstvé vody a čím dál víc krmení. Jejich vitalitu poznáte podle jejich projevu, který by měl být živý s neustálou chutí k přijímání potravy. Čím víc ryby porostou, tím víc neblahých „překvapení“ na Vás může číhat. Jakékoliv zákaly vody, mimochodem, velmi časté při odchovu většího množství ryb, jsou vždy prvním varováním před problémy a je nutné udělat ihned opatření k jejich odstranění (viz. starší články). Vzhledem k tomu, že Xiphophory jsou značnými znečišťovači vody, bude nutné často její kvalitu kontrolovat a pravidelně propírat filtrační náplň. Pozor ale, i když je voda křišťálově čistá, může dojít k otravě dusíkatými látkami. Tento problém se viditelně projevuje shlukováním ryb u hladiny a tzv. troubením. To když ryby vytrvale lapají po vzduchu. V tu chvíli je nutné ihned zakročit, protože tento projev je již pokročilé stadium otravy krve. Stačí několik minut navíc a otrava je již nevratná. Velmi dobré je měřit pravidelně pH. Zkušení akvaristé měří též vodivost vody a pochopitelně obsah dusíkatých látek.

Mějte tedy na paměti, že krásné akvárium plné zdravých ryb přináší nejen radost, ale vyžaduje i starost a odpovědnost. Toto je dobré mít vždy na paměti v chovu jakéhokoliv zvířete.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Listopad 2011
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...