Vzkazy 17/2011

15.10.2011 | Žádné komentáře

Hned v úvodu se musím zmínit o dopisu, kterých je v tom poměrně velkém množství jako šafránu, a které jsou pro mne velmi důležité, neboť mi naznačí, jakým směrem se ubírat dál v článcích. A nejen to, z povahy textu je cítit opravdovost a tak dokážou i dojmout. Podle stylu a chyb v textu jsem usoudil, že Jana je ještě malá školačka a pravidelná čtenářka našich článků.

V dopisu jde prakticky o to, že se začasto zmiňuji o potřebě sebevzdělávání a zvláště pak při úvahách na zřizování akvária, což je konec konců v této rubrice pochopitelné. Tyto naléhavé výzvy se objevují v článcích často a tak se malá Jana ptá, jak dlouho se musí ještě učit a co všechno musí znát, aby si mohla zařídit akvárium. Zkrátka, Jana to vzala za správný konec! K tomu musím ještě dodat, že naše korespondence povede jistě ke krásnému akváriu, jak jsem ostatně Janě slíbil.

Mražená krmiva

Pavle, podobné téma je jistě již v Článcích několikrát probráno a tak si vyhledejte ve vyhledavači příslušný text. Přece jen se ale alespoň zmíním, protože je to téma důležité a jistě aktuální, neboť zmrazené přírodní krmivo je stále ve větší oblibě a to je správné. Specielně o jednotlivých druzích pojednávají již minulé články, ale zásadně důležitý je též původ a styl krmení s tímto krmivem. Mám-li to zkrátit – nejsou patentky, jako patentky!

Zprvu je NUTNÉ najít dobrého výrobce, lépe řečeno zpracovatele. Jde totiž nejen o samotné zamražení, které by mělo proběhnout velmi rychle (tzv.šokové zamrazení3), ale také o kvalitu a čistotu samotných přírodních krmiv. Tento aspekt se všeobecně velmi podceňuje a ve svém důsledku to vede k neúspěchům v chovu. Tak jako i v jiných oborech, tak i v tomto sortimentu existují levné i dražší výrobky. Netvrdím, že levnější musí být zrovna horší, ale to je již pouze na Vás. Je tedy nutné si nejprve vybrat toho správného výrobce a používat kvalitní a čistá krmiva. K tomuto poznání vede poměrně jednoduchý test.

Část ze zamražené tabulky krmení odlomíme a vložíme do skleničky s čistou vodou. Za několik minut nám bude jasno. Po rozpuštění ledu se krmivo rozdělí na jednotlivá těla larev hmyzu či jiné přírodní potravy. Voda ve skleničce by měla zůstat jemně zakalená a krom krmiva by ve skleničce nemělo být nic jiného. Pozor, zůstanou-li na dně skleničky ještě jiné nečistoty, například zbytky listí, nebo dokonce zbytky bahna, krmivo nekrmte a zakupte jiný výrobek od jiného dodavatele. Touto metodou se dopracujete k solidnímu zpracovateli přírodních krmiv. Věřte, že výsledky se v chovu jistě objeví!

Samotné zkrmování je potom už rutinou. Před každým krmením se MUSÍ tento postup dodržet z toho důvodu, že za jedno, máte neustálou kontrolu čím krmíte a za druhé, rozmraženou potravu následně přes čajové sítko přelijete a propláchnete pod studenou či vlažnou tekoucí vodou ještě jednou. Pak teprve můžete krmit přímo do akvária. Takový postup je správný a zbavíte se tak i druhotných jevů způsobených mraženým krmením, jako jsou například zákaly vody v akváriu. Vyvarujte se podávání této potravy vhozením ledové kostky krmiva přímo do akvária tak, jak je to bohužel běžné. A nakonec bych rád upozornil na to, že takto nesprávně se krmí i v mnoha obchodech. Bohužel za přítomnosti zákazníků, kteří to pochopitelně doma napodobují, a to je špatně!

A ještě bych se rád vyjádřil v krátkosti k hovězímu srdci. Strouhané hovězí srdce bylo již před mnoha lety hitem a krmí se s ním dodnes. Krmení touto potravou je velmi oblíbené a používá se v nejrůznějších kombinacích. Lze zakoupit již nastrouhané i ve specializovaných obchodech, kde se prodává v zamražené formě tak, jako přírodní potrava. Toto krmení je vhodné pro mnoho druhů ryb a ony ho též rády přijímají. Až potud tedy vše v pořádku, ale…

Srdce, a nemusí jít pouze o srdce hovězí, používá se též srdce krůtí a v některých případech i srdce kuřecí i vepřové. Zkrátka srdce je všeobecně sval a jako takový je pouze součást celého organismu. Samotné srdce je pro ryby poměrně těžce stravitelné a způsobuje v chovu takzvaná tajemná onemocnění, tedy problémy zdánlivě „bez příčiny“. Ale ty příčiny jsou právě z jednostranného a pohodlného krmení srdcem a u mnoha druhů ryb se dopouštíme tímto krmením mnohdy nevratného prohřešku. Důležitá je též teplota. Čím větší teplota vody, tím stravitelnější srdce je. Je velký rozdíl krmit srdcem ve vodě teplé například 29°C a ve vodě s teplotou 20°C a menší. Ještě větší zádrhel může nastat u ryb ve studených vodách.

Pozor tedy na tuto zkušenost a mějte na paměti, že srdce je všeobecně potrava dobrá a vhodná, jen je nutné vědět, jak často ten který rybí druh můžeme krmit. Sám používám hovězí srdce ke krmení krom mnoha jiných druhů potravy dvakrát v týdnu a ryby nemají problémy. Velmi vhodné je kombinovat srdce s dafnií. Chitinová schránka dafnií je velmi dobrá balastní látka a dokáže velmi nenásilně udržovat trávící soustavu, konkrétně střeva. Dafnie jsou dobré živé i mražené, ale dají se velmi dobře zkrmovat i v sušeném stavu.

Ještě se zmíním o následku neustálého krmení srdcem, který nám signalizuje nebezpečí a již problémový stav ryb. Pozor tedy na tmavnutí rybího těla. Jsou to velmi často příznaky střevních potíží i zácpy. Když se ryba začíná nadýmat a její břišní partie se nepřirozeně zaoblují, je již pozdě! To je též bohužel začasto smutný případ, kdy si nezkušený akvarista myslí, že jeho miláček bude rodit, zatímco on chudák vlastně hyne.

Dražší – lepší?

Na toto téma se debatuje sice všeobecně a je pravda, že v akvaristice to platí též a tak se také rozhodujeme. Vyloučím-li výrobní chyby a náhodnou kazovost u jednotlivých výrobků, je pravda, že i v akvaristickém sortimentu existují výrobci, kteří mají větší důvěru a naopak ti, kteří jsou v pomyslném žebříčku na konci této řady. Musím se též zmínit, že dnes se dají nakoupit technická vybavení za ceny, o kterých se nám v minulých dobách socialismu ani nesnilo a to bylo vše podstatně levnější, ovšem nikoliv však přijatelnější. Tedy pokud se podobné výrobky vůbec daly na našem trhu sehnat. Pamatuji, jak jsem asi tak před třiceti lety kupoval svoji první WISU ve Spálené ulici. Stála tehdy 2000,- Kč a to byl docela slušný měsíční příjem.

Dnes je možné zakoupit vzduchovací kompresorek podobného výkonu za zlomek výplaty. Ale pozor, ona WISA fungovala ještě po dvaceti letech používání, pouze s výměnou membrány! Přibližně v té době jsem koupil tamtéž topení do akvária od francouzské firmy, které mám již více než třicet let a funguje téměř nepřetržitě dodnes. Je to až neskutečné, jak jsou některé technické výrobky kvalitní a dokážou tak dlouhou dobu fungovat.

Minulý měsíc jsem zakoupil náhradní vzduchovací motorek od firmy z východu naší Země, a co myslíte? Dnes má již poloviční výkon. Pravda, zaplatil jsem za něj zhruba desetinu toho, co stála ona WISA, ale v akvaristice spíše oceňuji trvanlivost a hlavně spolehlivost, protože jsou na ní naši vzácní chovanci zcela závislí. Nic nikomu nechci vnucovat a nechám rozhodnutí na každém z Vás. Asi jsem si potřeboval tak trochu ulevit. No co, taky mám nárok ne?
Zdravím všechny a s úsměvem posílám pozdrav.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2011
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...