Více času na kochání

25.09.2011 | Žádné komentáře

Máte doma jedno, dvě, nebo tři akvária? Máte jich padesát či sto? I to je možné, ale všechna tato akvária vyžadují péči a jakou, to záleží pouze na tom, proč jsou zřizována. Jasně, budu-li mít sto akvárií a nebudou ani napuštěna vodou, mohu odjet klidně na dovolenou. To ale není pochopitelně případ, o kterém se chci v dnešním článku zmínit. O co tedy jde? Jde o jakoukoliv zajímavou aktivitu našich chovanců v akváriích a náš pohled na ni.

Vzpomenu-li si na své začátky, musím napsat, že jsem byl a dosud jsem potrefený prostředím v akváriu a ryby tomu všemu dodávají ještě tu pomyslnou třešničku na dortu. Jasně, že ryby byly téměř vždy cílem při zařizování nových a nových akvárií, ale úchvatné je svým způsobem i celé prostředí, které v akváriu stvoříme. Mnozí si libují v čistotě a perfektnosti akvária při jeho zařízení, kdy ještě není porostlé všemožnými řasami a zdánlivě znečištěné samotným životem. Druzí si libují, a to je i můj případ, v pozvolném průběhu tvorby života v akváriu a záměrně do něho, až na výjimky, co nejméně zasahují. A není to pouze samotné akvárium a pohled do něj. Vždy jsem měl velmi rád i zdravou vůni celého akvária, pohybující se hladinu a zvláště pak, odrážel-li se pohyb hladiny na stropě místnosti. To dodávalo nejen akváriu zvláště osobitý a tak trochu i tajemný nádech.

Co je ale skutečnou hnací silou snad každého akvaristy, jsou okamžiky objevování. Nemám teď na mysli ono klasické učení a sbírání informací všeobecně, ale objevování každodenního života a jeho přeměn přímo při pohledu do akvária. Jsou to právě ty okamžiky, kdy se akvarista kochá. Tam se otevřel nový lístek krásné rostliny, samičce xif se začíná zvětšovat bříško, v rohu u kořenu se něco pohnulo…ale vždyť to je mladý Ancistrus a tam je další… S tím vším souvisí též technika, která nám pomáhá v naší činnosti, a ke které získáváme během chovu zvláštní vztah. Totiž, jak se do akvaristiky více a více noříme, více si uvědomujeme, jak důležitá jsou některá technická vybavení a zvláště pak, jak striktně na nich závisí život v akváriu. A tak bychom mohli pokračovat snad do nekonečna, ale jistě již víte, o čem je dnes řeč.

To jsou všeobecně známé chvíle při pohledu do pokojových akvárií, která jsou umístěna snad kdekoliv na této Zemi. Je to ono koření, které velmi ovlivňuje i naše další kroky při úvahách na zvětšení akvária či na vybudování dalších nádrží. Pochopitelně k tomu všemu patří i noční vstávání a zvědavé nahlížení s baterkou do akvária, kde už už by se měly ty neonky vytřít… K těmto povětšinou příjemným chvilkám patří ale i prožitky nemilé a mnohdy skličující, kdy objevíme známky končícího života našich oblíbených chovanců. I to ale k akvaristice a k chovatelství obecně patří.

Jeden můj kolega akvarista, který měl už svoji životní cestu pěkně a dlouho prošlapanou, se mi kdysi svěřil s tím, že má starost, kam se ti jeho sumci po jeho odchodu z tohoto světa vlastně dostanou. V jakém akváriu se budou prohánět. Věděl totiž, že jeho sumci jsou dlouhověcí a on má snad ještě pár let a vždy poznamenal, že ho jistě přežijí. Tehdy ještě mladý adept na skutečného akvaristu jsem si uvědomil, že to může být též naopak a že nejen my, tedy z pohledu chovatele, zažíváme změny při odchodu z tohoto světa, ale vlastně i naši chovanci. A tak ovlivňuje akvaristika náš život. Je to velmi nenásilné a příjemné i méně příjemné prožívání něčeho, co k životu rozhodně patří a co rozhodně nehodláme měnit. Ale jako snad v každém oboru lidské činnosti existuje i u akvaristů zvláštní sorta, která svou vzácnou „potrefností“ převyšuje běžný průměr a vydává se dál. Jsou to právě ti, kteří se nikdá nespokojili s jedním či dvěma akvárii.

V podobných případech se zážitky z chovu množí a prožíváme je prakticky denně. Ve dne v noci neustále projíždíme svá akvária bystrým zrakem a kontrolujeme výtěry i odrostlý plůdek, jakož i ostatní dění v celém království. Akvária ve větším množství již ale nejsou zdaleka tak nenáročný společník pro volné chvíle, jako je tomu u jednoho či dvou akvárií v našem pokoji. Je to naopak neustálá starost a odpovědnost. Po těchto slovech se mnozí ze čtenářů oklepou a přestanou mít chuť na budování, ale věřte, že ten, kdo to myslí s akvaristikou opravdu vážně a narodil se s chovatelským srdíčkem, ten tomu prostě neunikne, i kdyby se bránil sebevíc.

Existují dokonce takoví šťastlivci, kteří mají prostor na to, aby si vytvořili svoje království, tedy líheň, rybárnu, odchovnu…, zkrátka místnost stvořenou jen a pouze pro tyto skvostné účely. V takovém případě je jasno a sbohem volné dny, sbohem dovolená a klidné noci. To se vše děje ale v rámci dobrovolnosti a hlavně z radostných a čistých pohnutek akvaristovy dušičky. Takový člověk se rád odsuzuje a týrá. A vrcholem blaha je pak, když se nějaký ten nový a vzácný druh začne chystat ke tření a ono se to skutečně povede. Ano, v tomto případě čeká takového človíčka pár bezesných nocí a případně i několik dnů strávených na JIPce. To v případě následného neúspěchu, třeba když ze snůšky nezbude nakonec nic, což se u prvovýtěrů začasto stává! To je pane mazec! To je potýrání dušičky jen co je pravda.

Na druhou stranu ale musím též uznat, že naopak úspěšné završení některého ze záměrů akvaristy je odměněno neskutečnou euforií a pochopitelně i zvýšením chovatelského sebevědomí. To vše ale probíhá jaksi utajeně. Je to skrýváno uvnitř těla akvaristy, tam někde v nitru jeho duše a rodina či blízcí to poznají pouze na určitých změnách v chování toho podivína, co je neustále zalezlý u těch čudel. To když je třeba mnohem více svolný s některými rodinnými záležitostmi, které jsou mu jindy proti srsti. Například s uskutečněním některých již dávno odkládaných nákupů potřeb pro domácnost, nebo výletem s dětmi do některého zábavního střediska či rodinným výšlapem do blízkého okolí. I to je ale záhy spojeno se sice nenápadným, ale zdánlivě podivínským chováním této osoby. To když jeho zrak neustále pokukuje po kdejaké louži a sleduje výskyt larev všelijakého hmyzu, nebo kape cosi do vody a třepe s lahvičkou jak pominutý a podobně.

Zkrátka, čím více zařízených nádrží doma máme, tím více radosti nám to vše přináší. Potažmo ale taky starosti a s tím musíme počítat ve svých plánech. Je dobré se soustředit na rozvrh práce a zamyslet se nad tím, budu-li mít čas na to vše, co plánuji. Porovnat časovou náročnost vlastní práce s časovou náročností líhně. Ono se totiž docela dobře může stát, že sice vysněná místnost vznikne, ale nebude čas pro samý chov a odchov na ono kochání a to je móc a móc důležité!

Nezařizujte si najednou z ekonomických důvodů veliké „plantáže“ akvárií, v drtivé většině případů to končí neúspěchem a zklamáním. Lépe je vždy zařizovat postupně a zjistit tak svoji časovou i pracovní kapacitu. Akvaristika jako záliba by neměla nikdy skončit pouze nejnutnějším ošetřováním akvárií bez možnosti se u nich pozastavit a pokochat se dobrými výsledky. Tedy více se kochat a méně vyšilovat, spěch a netrpělivost je pro akvárium zmar!!!

Jinak je to u profesionálních líhní, kde je tato starost a práce zároveň naším zaměstnáním. I v těchto provozech je ale nutné dbát akvaristických zásad a neohrožovat z nedostatku času živá zvířata v naší péči. Vždy pamatujete na to, že v akváriích jsou živí tvorové odkázáni pouze a pouze na Vaši péči!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Září 2011
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...