Akvaristické periody a nekonečné otázky

4.09.2011 | Žádné komentáře

Babí léto je krásné a zvláště tady u nás na horách. Tak jsem se zrovna zamyslel nad tímto pojmenováním krásného období na konci léta. I když mohu s tímto názvem v klidu nesouhlasit, přeju jim to upřímně! Komu a co? No přece babám. Jak již někdo poznamenal, dědkovské léto neexistuje a tak se musíme podřídit a spokojit s tím babím. Zkrátka, není dostatek času na to, abychom ještě někam vmáčkli dědky a tak to babám tedy alespoň přejme.

Úvod dnešního článku zdá se býti tak trochu nadneseným zamyšlením nad běžným termínem pozdního léta, ale upřímně, nikdo z nás nemládne, právě naopak a tak mi přišlo, jak se periodicky mění během času akvaristům „chutě“. Málokterý chovatel totiž vystačí celý život s jedním či několika málo druhy, s kterými začíná svoji akvaristickou kariéru. A tak po dobu vývoje své specializace postupně obměňuje všechny možné druhy ryb, aby se nakonec sám, po nějakém čase již dědkovitý a zkušený akvarista vrátil k druhům původním, tedy těm, které má již dávno profesně jaksi „za sebou“.

Mně se to přihodilo za léta akvaristické praxe mnohokrát a naposledy snad s kardinálkou čínskou, tedy s krásnou rybkou z Kantonu, Tanichthys albonubes. Mimochodem, nestalo se mi to s touto rybkou poprvé, ale je jasné, že jak léta jdou, přístup k chovu ryb v akváriích se u každého z nás mění. Toto mě ale na celé věci nezaujalo tak, jako věc jiná. Když jsem si ještě jako vzorný akvarista v začátcích vedl poznámky, zapisoval jsem si snad každý údaj o chovu ryb, jejich průběžném chování, potravě, teplotě a vůbec všechno, co s chovem souviselo. Zvláště pak co se týkalo odchovů ryb. A po nějakém čase ahátě! A najednou máte v celé koncepci a jasném pohledu na chov určitého druhu ryb, jak se lidově říká, binec. Co se stane tak zvláštního, že o tom stojí napsat článek? No, je toho dost!

Mám-li zůstat právě u této rybky, musím poznamenat, že mě překvapila za můj život hned několikrát, ale nejpodstatnější odchylka od mých tehdejších záznamů byla v reprodukční fázi, přesněji ve fázi samotného výtěru. Je všeobecně známo, že kardinálky se ochotně vytírají i ve společné nádrži, která je alespoň částečně zarostlá a její potěr, na rozdíl od podobných druhů ryb, zůstává i ve společnosti dospělých ryb živý. Je pravda, že rozhodně ne všechen, ale část se ho jistě vždy zachová a za čas tvoří v akváriu s původními rybami toho druhu společnou rodinku, tedy hejno. Kanibalismus se tedy u tohoto druhu projevuje pouze částečný. Je zřejmé, že i z tohoto důvodu jsou tyto rybky tak oblíbené i u začínajících akvaristů.

Co mě ale nejvíce překvapilo byl fakt, že výtěry probíhají odlišně, i když jde o ryby stejného druhu. O co jde? Všeobecně se uvádí, že výtěr těchto ryb probíhá postupně, tedy, že se tyto rybky vytírají v cyklech. Zkrátka, samička nevypudí jikry najednou, ale cyklus výtěru může trvat i několik dnů. Toto je u mnoha druhů ryb normální a známé a důvodů je hned několik. To se mi kdysi potvrdilo a neshledal jsem na tom nic zvláštního. Mimochodem, tento fakt bývá u začínajících akvaristů tím problémem, že si stěžují na málo jiker z výtěru. Z vytíračky samičku přeloví a ona druhý den rodí další jikry ve společném akváriu.

Při nedávném periodickém návratu k tomuto druhu jsem ale zakoupil Tanichthysky, které se vytíraly v jedné periodě. Tedy, celý výtěr proběhl během jedné hodiny a jiker bylo z jednoho tření velké množství. Samička se tedy vyprázdnila najednou. Co to způsobilo? Nebo ryby, chované dlouhou dobu v alternativních podmínkách ztrácejí přirozené chování? Je tu ještě další možnost a to taková, že jde o různé variety stejného druhu, tedy o územní odchylky. V tom případě by se dalo uvažovat o tom, že se po akváriích celého světa potulují potomci ryb z různých lokalit a ty se potom pochopitelně mohou chovat odlišně. Fakt je takový, že jejich kříženci mohou tyto projevy ještě více zkomplikovat.

Nové druhy ryb, které se dostanou po létech do našich akvárií, mají ale v každém případě začasto tak jako tak rozdílné chování. Stačí vzpomenout na skaláry, které odchovávali již naši dědové. Kolik párů skalár druhu Pterophyllum scalare se dnes tak chová? Kolik párů těchto skalár „vodí“ své potomstvo?

Zkrátka, v x té generaci se obvyklé chování mnoha druhů akvarijních ryb mění. Tato hypotéza by potřebovala mnoho úsilí a času, aby byla odpovědně a znale zmapována. Pravdou ale je, že za mnohá léta mé praxe jsem podobné změny v chování některých druhů ryb v akváriích pozoroval. Vzpomenu například na pár skalár, které byly velmi plodné a spolehlivě se vytíraly až na jednu zvláštnost. Jikry, které samička nakladla a sameček zdárně oplodnil, do druhého dne spadaly z podkladu na dno akvária. Nic ale nebránilo v jejich vývoji a v normální periodě se potěr rozplaval a začal přijímat potravu. Bylo pouze zapotřebí spadané jikry odsát a připravit jim náhradní elementku s odpovídajícími podmínkami. Otázka je, zda odchované páry z tohoto výtěru budou mít ve větším procentu podobné odchylky. Co to ale znamená z chovatelského hlediska si každý může domyslet sám. Kolik nádrží, času, administrativy… Pokud by se nakrásně tato teorie potvrdila, znamenalo by to, že přirozené chování ryb se v akváriu postupem času mění.

A co odchylky chování u některých druhů sumců? Specialisté na tuto velmi početnou skupinu akvarijních ryb by mohli jistě vyprávět. Rozdílné výtěry u dnes již nejběžnějších druhů sumců jsou toho dokladem. Všichni, kdo se zabýváte intenzivnějším chovem Ancistrusů mi dáte jistě zapravdu. Jde o přirozené chování samců při ochraně trdliště a jiker samotných. Pozor, nemám teď na mysli cílevědomé šlechtění tvarů a barev všech možných ryb. Velmi zajímavé by bylo zjišťování změny chování ryb právě u šlechtěných druhů. Všichni víme, že vyšlechtěné variety všech možných druhů ryb mají zároveň větší nároky na chov, zvláště pak na teplotu vody. Změní se při změně přirozeného zbarvení potažmo i přirozené chování ryb? V jaké generaci u kterých druhů se původní projev mění? Ustálí se v trvalých podmínkách? Jaké odchylky můžeme očekávat?

Podobných otázek by bylo asi mnoho, je ale pravda, že projevy ryb se časem v akváriu mění a pouze u některých druhů zůstávají zachovalé. Přesné údaje ale nejsou známé a snad je objasní budoucnost. Zajímavé jsou též projevy při odchovu některých druhů ryb dovezených z původních oblastí výskytu. Některé druhy se třou hned po importu a časem se jejich aktivita utlumuje až do ztráty plodnosti. U jiných druhů je tomu právě naopak. Trvá mnoho let, než se podaří zjistit, jak ke zdárnému tření tyto druhy přivést. Další generace jsou již ochotnější ke tření a v několikáté generaci se v akváriích již třou bez problémů. Zajímavé je uvažovat tímto směrem v souvislosti s evolucí. Je možné, že zrovna u ryb je toto přizpůsobení tak rychlé, vždyť podobné změny se dějí v našich akváriích ještě za života jedné lidské generace, tedy z hlediska vývoje druhů příliš překotně.

Je ale jasné, že změna, která je způsobena náhlou změnou prostředí je obrovská. Akvaristé již dokážou změřit a přizpůsobit základní chemické i fyzické hodnoty vody původním lokalitám ryb, ale zdaleka nedokážeme napodobit zcela původní prostředí, tedy včetně biologického, potravního a kdo ví, co ještě ti naši miláčci ve vodě cítí. Vždyť dokážou vnímat chuť vody dokonce na úrovni molekul. Ještě se máme zkrátka co učit a myslím, že nikdy konec nebude!

Teď mi tak napadá, už jsem dlouho neměl v nádrži skvostné korálové platy! To je krása. Musím se po nich poohlédnout!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Září 2011
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...