V čem spočívá úspěch reprodukce akvarijních ryb?

23.07.2011 | Žádné komentáře

Nebudu a ani nemůžu z pochopitelných důvodů odkrýt v jednom článku problematiku reprodukce ryb, ale rád bych zde popsal pohled akvaristy na tuto oblast chovatelství a svěřil se s několika málo poznatky, k nimž jsem za dobu své praxe dospěl.
Asi bych měl začít známým učit se, učit se, učit se, ale to je již v mých článcích velmi opakované heslo a tak bych rád dnes upozornil na některé aspekty důležité právě pro tuto vrcholnou disciplínu akvaristiky.

Je jasné, že k teoretickým poznatkům je zapotřebí, a to nejen v akvaristice, i mnoha praktických zkušeností. Chovat akvarijní ryby s úmyslem jejich pozdější reprodukce je jasný záměr a z dlouholeté zkušenosti vím, že toto předsevzetí není až tak snadné dodržet, jak by se na první pohled zdálo. Copak předsevzetí, to se udělá snadno a zvláště pak při pohledu na některou z krásných nádrží u známých, na výstavě či kdekoliv jinde. Ale nestačí pouze chtít s tím, že se nám akvárium zalíbilo. Ten popud musí vycházet opravdu zevnitř, tedy z povahového založení člověka. Bez vnitřního a vrozeného zájmu se záměr neuskuteční, nebo pouze částečně a to je prakticky začátek konce.

Odchovat si do akvária „vlastní“, třeba sto i vícehlavé hejno neonek či jiných ryb je zkrátka paráda a pouze skutečný akvarista ví, o čem vlastně píši. Jasně, majetný člověk si ryby koupí a má vše třeba během jednoho dne. To je ale velmi slabý odvar toho, co prožívá opravdový chovatel při reprodukci svých miláčků a potom, když si může své odchovy sám dochovat do dospělosti a třeba dále reprodukovat.

Co tomu ale předchází? Při vybudování prvního akvária je naše povědomí o tomto velmi malé a hlavně zkreslené na základě nejrůznějších a mnohdy i protichůdných rad z knih i internetu, nebo dokonce i z úst chovatelů na burzách či všelijakých setkáních. Naše rozpaky rostou každým dnem a netrpělivost se hlásí čím dál více. Po měsíci jsme již povětšinou dosti zklamáni a máme za sebou první problémy s bělavými zákaly a třeba i nedej Bůh se zdravotními problémy ryb. To je období, kdy končí mnoho předsevzetí a také akvaristů začátečníků. To je ale chyba! Právě toto období je první zkušenost a to dosti důležitá. Proděláme tím vlastně akvaristickou rýmu, která trvá v humánní podobě týden, ať jdeme k lékaři či ne. Toto období ale brzy končí a po tak šesti až osmi týdnech se začne blýskat na lepší časy. Pomyslná fazolka začne pomalinku klíčit a první lísteček úspěchu je na světě! A to je právě ten okamžik, kdy se v nás ozve to zachvění, ten skvělý pocit z akvaristiky a začne naše cesta, která trvá po celý život.

Tak se naše domácnost začne velmi zlehka a hlavně nenápadně zaplňovat všemožnými nádobami a hlavně akvárii všech možných rozměrů a jeden den to přijde jako blesk z nebe. Zcela náhodou objevíme v akváriu malinkatou rybičku. Je to potomek od nějaké živorodky, jež náhodně přežil ve spleti rostlin. Srdce začne bít v nadmutém hrudníku a na nejbližší burze rozvineme první debatu o množení živorodek ve velkém. No a to je právě ta doba, kdy začne to neskutečné trýznění naší duše a bezesné noci.

Povzbuzeni prvním, leč náhodným úspěchem si začneme plánovat, jak s tolika mladými naložíme a v čem je vlastně budeme odchovávat. Poté se v onom akváriu objeví další mimino a jsme zcela lapeni do sítě akvaristiky a zachváceni dalšími plány. Přijdou další a další neúspěchy a my zcela utýráni pipláním, zdlouhavým čekáním a zkoušením všemožných variant a kombinací, konečně dospějeme k nějakému tomu výsledku a uvědomíme si, co je to vlastně ona tolik vzývaná, nekompromisní a potřebná akvaristická trpělivost. Začneme teprve tušit a později i částečně chápat důležitost biologických vztahů a chvílemi se nám zatočí hlava nad všemi těmi potřebnými informacemi, jež musíme vstřebat.

Co je to ale vše proti okamžiku, kdy nás napadne kdesi při pohledu do prodejního akvária zakoupit nějakou tu tetřičku či náročnější parmu či cichlidku. Jednoho dne se zkrátka objeví v našem akváriu a je to. Ona krasotinka se bude prohánět v akváriu s již známějšími druhy a jednoho dne…? Cože se to děje v tom rohu za tím Echinodorem? Proč ty ryby spolu neustále bojují? A bude nějakou tu chvíli trvat, než buďto sami či s přispěním nějakého kolegy přijdete na to, že se ty skvělé nové druhy v akváriu vytírají, a že vlastně civíte na tu neskutečnou událost, o které se Vám již několikrát zdálo, a na kterou s napětím již delší dobu čekáte!

Opět srdeční kolaps, opět plány, opět začátek, jako už mnohokrát. Ani nás při té další euforii nenapadne, že to prožijete ještě tisíckrát a vlastně budete znovu a znovu prožívat až do konce svých akvaristických dnů. Co teď? Než ryby odlovíte a připravíte zbrkle výtěr, akvárium bude vypadat jako kalná voda po bouři a vyděšené ryby se v provizorní vytíračce budou tvářit, jako by se nikdá před tím ještě neviděly. A začne to vše nanovo. Shánění informací, rad a potřebných údajů o výtěrech právě těch druhů ryb. Dozvíte se, že ony první výtěry jsou tak jako tak „hluché“ a že je to pouze dobře, že k tomu již došlo. Ryby oddělíte a počkáte nějaký ten den, to podle druhu, a začnete s další kapitolou Vaší akvaristické cesty.

Přijde na řadu ta chvíle, kdy si uvědomíte, že snadná pouť ta sice krásná, ale někdy i krutá akvaristika rozhodně nebude, a že buď jak buď vás čeká vstřebávání nových a nových vědomostí a tentokrát už nejen kdejaké povídání náhodně odposlechnuté, ale skutečný zájem o chemii a biologii, který je klíčem a bez kterého se zkrátka dál nepohnete. Poznáte, že „namíchat“ tu správnou vodu, tedy hodnoty, potřebné pro vývoj jiker té či oné ryby není žádný lehký čajíček a hlavně, že tím věc zdaleka nekončí. Přijdete na to, že i při dodržení všech důležitých pravidel se nedaří a nedaří a čeká vás další poznání a to z oblasti mikrobiologie. Přečkáte-li i tuto kapitolu, budete již na dosti dobré úrovni a bude Vám již o nějakých těch pár roků více. Budete čím dále šťastnější, ale přijde nový pocit a to ten, že vlastně do konce svého života, i když ještě zdaleka nic nebalíte, nemůžete na vše přijít a vše poznat. Začnete se propadat do množství poznatků, které ale provokují a vyvolávají další podněty pro bádání a učení.

Přijdou na řadu další druhy ryb, teď už opravdu ty složité a budete prožívat další a další zklamání a euforické stavy sebeuspokojení nad zdařilými výtěry a přijde doba, kdy se vrátíte k té první, nebo k nějaké z těch prvních, které to vlastně všechno odstartovaly. Přijde zkrátka ta doba, kdy se začnete vracet k základům a zjistíte, že Váš pohled na onu akvaristiku, kterou jste kdysi začali provozovat je tak nějak jiný, takový…, no takový, jako když si jako rodiče po nějakém čase uvědomíte, že Vaše děti už nejsou vlastně děti, ale vy si ten krásný pocit prostě nechcete nechat vzít.

Tak tedy zkoušejte a civěte do akvária, až Vás budou bolet oči. Sledujte každý pohyb ryb, sledujte vše co se v akváriu pozmění, vše co Vás upozorní na něco…, na cokoliv co probudí Vaši zvědavost. Hledejte, ptejte se, vrtejte a obtěžujte ty zkušenější. Však se nebojte, oni také vrtali a obtěžovali. Bez toho by žádný akvarista totiž nepostoupil ani o píď. A víte, co mi před několika dny řekl jeden letitý akvarista a kámoš, doktor vystudovaný v oboru ichtyologie, který pracoval hned po škole jako vědec ve výzkumném ústavu? „Ty víš, mně tehdy taky několik let trvalo, než jsem do „toho“ pronikl a to jsem se to tolik let učil!“ Jo jo, akvaristika je právě proto tak krásná…

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2011
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...