Vzkazy 12/2011

17.07.2011 | Žádné komentáře

Léto je v plném proudu a na našich stránkách je to každoročně v tuto dobu znát. Je zajímavé, ale logické, jak se návštěvnost mění podle nálady počasí. Když je den zakaboněný, anebo dokonce prší, tak máme „plno“, ale stačí, aby zpod mraků vykouklo slunce, a hned je vše jinak. Ale ať je to jak chce, léto zkrátka patří vycházkám, koupání a venkovním aktivitám vůbec a hlavně to léto se sluncem a pěkným počasím.

Přesto se nám i v tomto období hromadí v poště dotazy a to zvláště na velmi aktuální téma, i když se mu každoročně v tuto dobu věnuji. Odjezdy na dovolenou a ryby v akváriích. Další dotazující poptává řešení problému s potravou v letním období v zahradním rybníčku a ještě je tu zajímavá zkušenost s lovením planktonu na neznámém rybníku.

Odjezd na dovolenou a chudinky – hladovějící rybičky!

Stalo se to v dávné době, tedy musím předem napsat, že jsem tento kratičký a takřka neuvěřitelný příběh zažil téměř na vlastní „triko“. Nastal letní čas a jedna pražská rodina se chystala odjet na letní byt a vzniknul letní problém. Ten problém byl s akváriem a pochopitelně s rybičkami. Stalo se to přímo v našem domě v Koněvově ulici v Praze na Žižkově a já byl ještě příliš malý potěr na to, abych celé té věci porozuměl. Zkrátka, akvárium se prostě stěhovalo z bytu do bytu a ještě dobře, že ony dva byty byly ve stejném patře. Dnes si matně vzpomínám, že se můj děda coby akvarista chytal za hlavu a snažil se celou věc ovlivnit, ale z nějakých důvodů se toto řešení, ať podstatně složitější, zdálo našim domovním spolubydlícím lepší.

Dnes si již nevzpomenu, jak asi to akvárium mohlo být veliké, ale odhaduji ho zpětně tak na stolitrovou nádrž, i když dětské oči mohou za ten dlouhý čas skutečnost podstatně pozměnit. Stál jsem na chodbě a sledoval, jak se několik lidiček, včetně našeho dědy, snaží celé akvárium i s vodou přenést i se stojanem do dveří sousedního bytu. V nádrži bylo tak do půlky vody a ta přesto šplouchala až ven, a protože se všelijak převalovala, vytvořila v akváriu kalnou břečku… Dnes si ještě vzpomínám, že po skončení celé akce s bábinkou doma tuto probíral a myslím, že ne zrovna v dobrém. Komu tam, tomu tam, myslím, že nakonec dodal něco v tomto smyslu.

Tolik ze vzpomínek, ale tato příhoda je téměř z dob akvaristického pravěku, kdy byl náhled na podobné akce zcela odlišný. Pravdou ale je, že se má dodnes všeobecně za to, že je nutné krmit rybičky za naší nepřítomnosti za každou cenu. Svolávají se příbuzní, sousedé a vymýšlí se kdejaká akce pro zajištění podávání potravy po dobu nepřítomnosti majitele akvária. A přitom je věc zcela prostá, leč některým náležitostem bychom měli přeci jen věnovat pozornost.

Nespletu se, když napíšu, že o krmení rybiček v akváriu po dobu dovolené jde až v poslední řadě, resp. vůbec ne! Je to zkrátka tak, že po dobu, dejme tomu čtrnáctidenní dovolené, se v akváriu nemusí ryby krmit vůbec a jenom jim to prospěje. Zkrátka a dobře, dopřejte jim malý půst alespoň jednou v roce. Vždy uvádím příklad, kdy nejlépe je akváriu u majitele, který odjíždí pravidelně na chalupu. Toto platí u dospělých ryb a zařízených akvárií. S potěrem je to ale jinak. Čím mladší potěr, dejme tomu několikadenní, tím větší důraz klademe právě na pravidelné krmení a to několikrát denně. Opustíte-li z jakéhokoliv důvodu takový potěr byť na dva tři dny, v brzké době uhyne. Však zařízené akvárium s dospělými rybami nemá z tohoto důvodu žádný problém.

Jde tu však o jinou věc a to velmi důležitou. Akvária mají, a zvláště v poslední době, mnoho druhů technického vybavení, které je závislé nejen na elektřině. Jde o vytápění, filtraci, vzduchování, osvětlení, generátory CO2 a například i automatická krmítka. A tam bych viděl ten podstatný a důležitý problém. Takže, nikoliv prosit souseda o nakrmení rybiček v akváriu, ale o průběžný dozor z důvodu dobře fungujícího technického vybavení akvária. Tam se totiž může stát ten podstatný problém, který může zavinit v akváriu bez naší přítomnosti katastrofu. Nemáte-li možnost dozoru ve Vaší nepřítomnosti, ponechte v provozu pouze nutná vybavení akvária. Tím můžete snížit pravděpodobnost poruchy systému. V některých případech to bude topení a důležitá je též filtrace. Tam, kde do akvária vniká alespoň část denního světla, nemusíte na onu krátkou dobu ani svítit.

Další dopis, od paní Mileny, se týká závojnatek a jejich krmení v letním bazénu na zahradě.
Paní Mileno, krmte a nejlepší pro tento styl chovu jsou granule, které plavou na hladině. Prodávají se coby chipsy pro závojnatky. Mám v tomto ohledu velmi dobré zkušenosti s krmením právě od Dajany, protože z pochopitelných důvodů právě tuto potravu pro závojnatky používám. Myslím ale, že v současnosti je krmení všeobecně na dobré úrovni, jen je třeba každé nějakou tu dobu vyzkoušet a potom posoudit. Ony totiž ryby ve venkovním bazénu spořádají kde co, ale pokud je to občasný rybníček pouze pro jejich letnění, je nutné je dokrmovat, protože biologický systém nádrže ještě zdaleka není stabilní a neskýtá Vašim závojnatkám dostatek potravy.

Je zajímavé, že závojnatky v zahradním rybníčku požírají poměrně velké množství řas. Ty se tvoří na jeho březích a vůbec na všem, co v rybníčku je. Závojnatky pak po celý den škrabou a škrabou. Je to mimochodem přirozený, výborný a téměř nenahraditelný zdroj potravy a ryby se po řasách zároveň výrazně zbarvují. Pochopitelně, že s řasami pozřou i poměrně velké množství nejrůznějších živočichů od bakterií po nálevníky, larvy hmyzu a množství jiných vodních organismů. To, že závojnatky, ale i ostatní ryby, které letníme, žerou přes léto v rybníčku množství řas, snadno poznáte, vyndáte-li některou z rybníčku do akvária a pozorujete jejich exkrementy. Ty jsou ještě po několik dní zelené.

A nakonec ještě vyjádření k dnešnímu poslednímu letnímu tématu a tím je lovení planktonu na „volné vodě“, tedy v přírodě. Jde o to, že rybníky a vodní nádrže vůbec, jsou v dnešní době ve zcela jiném režimu, než byly před rokem 1990. Tedy, je NUTNÉ si uvědomit, že nepatří nám všem (to je pochopitelně nadsázka), ale povětšinou někomu konkrétnímu. A ať chceme či ne, této skutečnosti se musíme přizpůsobit. Je zcela jasné, že odlovením několika deci planktonu žádný rybník nezdecimujeme! To ale nevysvětlíte v tu chvíli vodní stráži či majiteli vodní plochy. Prostě tam nemáme co dělat a zvláště pak, je-li u nádrže vyvěšené upozornění.

Mohu posloužit z vlastní zkušenosti a praxe. Lovím-li v nějaké lokalitě poprvé, vždy si pozorně prohlédnu okolí rybníka a nenajdu-li viditelné upozornění na jeho břehu, s klidným svědomím lovím a čekám, kdo se ozve. Neozve-li se dobře, ozve-li se, potom situaci řeším s tím, že požádám o povolení odlovu planktonu. Rozumný a hlavně myslící člověk Vám tuto činnost ve většině případů povolí. Postaví-li si však majitel z jakéhokoliv důvodu hlavu, můžeme s tím nesouhlasit, můžeme třeba i manifestovat, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
Až do konce léta Vám hezké počasí přejí všichni z Dajany a…

Foto: Aponogeton ulvaceus – detail

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2011
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...