Vzkazy 9/2011

5.06.2011 | Žádné komentáře

Dalibor má dnes zrovinka svátek a proto předem posílám gratulaci a přání do budoucna – jenom samé úspěchy! Jasně, obecně je známo, že pouze úspěchy vedou do slepé uličky a bez občasných „kopanců“ bychom je vlastně ani náležitě neprožili. Přesto si navzájem tento vysněný stav našeho žití v dobrém přejeme. Dobrá tedy, hned Vás seznámím s jedním na první pohled bezvýznamným „kopancem“, který trápí Dalibora. V tomto případě jde toliko o počáteční nezkušenost a pomoc je snadná.

Výtěry teter jsou poměrně rutinní záležitostí a většina druhů je dnes akvaristy bez problémů rozmnožována. Tato věta může začínajícímu akvaristovi znít jako provokace, ale věřte, že jde pouze o zkušenost a nějaké ty vědomosti. Přesto si dovolím napsat, že právě ty zkušenosti a talent k této činnosti musí projít začasto letitým vývojem, aby platila ona zjednodušená, první věta tohoto odstavce. Ohledně vývojové vody a přípravy výtěru jsem se již vícekrát zmiňoval a je snadné si je v Článcích vyhledat. Dalibor má ale konkrétní dotaz a to, jakým způsobem se vybírají dospělé ryby z hejna pro výtěry? Jak se vlastně pozná, že ta či ona samička je pro tření vhodná, a že nastal její čas? Jde pouze o vizuální rozpoznání plného bříška? Nevytřela se zrovna ta samička, kterou hodlám použít k výtěru těsně před tím v hejnu ve společném akváriu?

To jsou pochopitelně případné otázky a napadnou asi každého, kdo se začne výtěry zabývat. Vše má ale svá pravidla a začnu tedy od bodu, kdy hejno teter v akváriu již dorůstá a u ryb se začne projevovat třecí aktivita. Tento okamžik je poměrně dobře patrný a zajímavý pro každého, kdo se o své ryby zajímá a všímá si jejich projevu. Tak jako například neonky, červenohlavé tetry, ale i jiné běžně chované druhy teter se začínají třít v hejnu ve společném akváriu. Tyto projevy necháme proběhnout spontánně a počkáme pět dnů. Po této době hejno rozdělíme a samice umístíme ve větší elementce, dejme tomu ve třicetilitrovém akváriu.

Oddělené samičky hýčkáme živou potravou a to nejlépe několika druhy. Ideální je v tomto období též hmyz či jeho vývojová stadia. To vše kombinujeme s Artemiemi a případně i s náhradní potravou, kterou ryby rády přijímají. Samičkám se začnou zakulacovat břišní partie. Znamená to pochopitelně, že se začínají plnit jikrami. Třecí periodu osobně zahajuji po čtrnácti dnech, kdy jsou samičky už jako „buchtičky“.

A dále záleží na druhu vytíraných ryb. Některé druhy se nasazují v kombinaci 1×1, jiné 2×1 i více. Znamená to, že na jednu samičku vkládáme do vytírací elementky jednoho či více samečků. Některé druhy ryb se dávají vytřít dokonce v celém hejnu do velkých vytíracích košů. Takto připravené samičky jsou evidentně připravené ke tření a není tedy o jejich zaplnění pochyb. Jen bych ještě rád připomněl, že například u neonek obecných je dobré samičky nasazovat se samci 1×1, protože ne všichni samečkové jsou plodní a tímto způsobem si vybereme právě ty, kteří se pro další výtěry hodí. Neplodné samečky z dalšího chovu pochopitelně vyčleníme a dále je již nenasazujeme.

Tření teter je zkouška vyzrálosti akvaristického srdíčka a některé druhy nás pěkně potrápí, než se dopracujeme ke všem tajům jejich reprodukce. V každé fázi akvaristu napadne mnoho otázek, které jsou pochopitelně pouze dílčí, ale bez nich se dál prostě nedostanete. Tření opravdu problematických druhů vyžaduje určité soustředění a pochopitelně mnoho znalostí. Výtěry problematických teter (pochopitelně i ostatních druhů ryb) se připravují několik dní i týdnů a práce s nimi si zaslouží velkou pozornost. Je nutné si osvojit etologii chovaných druhů a hlavně dopřát nastávajícím rodičovským párům vše potřebné pro zdárnou reprodukci. Tajemství spočívá ve využití třeba i slunce, pochopitelně vhodného a kvalitního krmení, teplotě vody, v kvalitě vody a hlavně též v kvalitě chovatele… Znovu ale opakuji, že podobné a mnohem obsáhlejší podrobnosti o výtěrech akvarijních ryb lze vyhledat v minulých článcích, stačí napsat heslo do vyhledavače.

Terezo, rostliny v kontejnerech, tedy v takových těch perforovaných malých květináčcích, jsou povětšinou z pěstíren a tak jsou i do akvárií vhodné. Jiná věc je, jaký druh si do akvária hodláte zasadit. Totiž!!! Zdaleka ne všechny druhy rostlin, které se prodávají jako akvarijní, tedy rostliny vhodné do vody, se právě do akvária hodí. Existují ale odzkoušené druhy, se kterými nebudete mít problém. Byl bych pro to, abyste napsala, které rostliny se Vám líbí a obratem pošlu vyjádření.

Přesto bych ale rád několik řádků k tomuto napsal. Zmínila jste se o krásných a velkých rostlinách a podle popisu je mi jasné, že to budou zřejmě Echinodory. Tyto dominanty našich akvárií se pěstují již mnoho let a jsou to opravdu krásné a vyzkoušené rostliny. Jen bych rád upozornil na to, že kupovat určitý druh Echinodoru za mnoho peněz je zcela zbytečné a to, že se Vám líbí, berte jako momentální stav a pokuste se vzít v úvahu, co Vám tady napíšu.

Vzrostlé Echinodory je zbytečné do akvária vysazovat, protože tak jako tak svoji krásu po čase ztratí a z báze vyroste rostlina nová. Ony původní velké a krásné listy postupně zežloutnou a budete je muset tak jako tak z akvária odstranit, protože tam zbytečně nadělají pouze „paseku“ v podobě nadměrného výskytu dusíkatých látek. Rostlina si zkrátka vytvoří v novém prostředí nový tvar a tak se začne dále vyvíjet. Mnohokrát ze zasazené rostliny vyroste zcela jiná a tvarem té původní nepodobná. Je to její reakce na dané prostředí a hlavně její nová podoba je právě tou podobou, která jí v novém prostředí vyhovuje z hlediska veškerých okolních hodnot, ve kterých se nachází. Rostliny se tak chovají též z toho důvodu, že se neumí samy pohybovat na rozdíl od živočichů.

Je tedy jasné, že rostliny volíme podle druhu a podle znalosti biologie. Jen tak se vyvarujete budoucího zklamání z toho, že rostlina, kterou jste si draze zaplatila, se po několika týdnech začne v akváriu rozpadat a začasto z ní nezbude, než několik uhnilých listů.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červen 2011
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...