Hezký květen a hlavně – POZOR NA ČARODĚJNICE!!!

30.04.2011 | Žádné komentáře

Dnes bych rád začal jednou velmi citlivou věcí a tou je korespondence na téma léčení a diagnostika infekcí akvarijních ryb. Nemám na mysli žádný konkrétní dotaz, ale rád bych se k věci vyjádřil jako k všeobecné problematice. Je to zkrátka oříšek a všichni kdo se již pokoušeli na toto téma s kýmkoliv korespondovat, vědí o čem píši.

Diagnostika nemocí akvarijních ryb je spletitá a odborně velmi náročná disciplina. Je vůbec možné s klidným svědomím zodpovědět dotazy na toto téma takto na dálku? Všeobecně mám za to, že základní postupy a návody na léčbu konkrétních infekcí nejsou až takovým problémem, jako spíše správná diagnosa toho, co vlastně léčit. Popisy nejrůznějších odchylek od běžného chování ryb či přímo jejich fyzických problémů jsou začasto charakterizovány velmi nekonkrétně a hlavně rukou ještě třeba nezkušených akvaristů. Ale i ti zkušení jsou začasto vedle. Není vždy snadné poznat, zda se jedná například již o druhotnou infekci a tak se stává, že se hned prvotní léčba provádí bez úspěchu jen proto, že neléčíme pravou příčinu, ale již následné projevy něčeho, co zůstává léčbou nedotčeno. Není tedy ani divu, že léčba nikam nevede a ryba nakonec i přes tu nejlépe míněnou péči uhyne.

Vždy je nutné uvádět všechny okolnosti i příčiny stavu ryb a hlavně včas! V dnešní době se po akváriích, i z důvodu pohybu akvarijních ryb téměř po celé Zemi, „potuluje“ velké množství infekcí a ani velmi zkušený odborník nepozná a ani nemůže rozpoznat na první pohled pouze okem co se vlastně s rybami v akváriu děje. Pochopitelně, že existují všeobecně známé infekce, které jsou již poměrně snadno vyléčitelné, ale převážná většina problémů s diagnosou a následnou léčbou akvarijních živočichů je, dá se říci, dosti problematická.

K tomuto mohu pouze napsat, že veškerá korespondence týkající se podobných otázek by měla být co možná nejpodrobnější a ještě doprovázená zdařilou fotografií. Jen tak je možné takto na dálku se, i když v malém procentu, dopídit příčiny a třeba i zdárného vyléčení rybího organismu. Upřímně se musím ale přiznat, že i přes odpovědný přístup a podrobný popis stavu infikovaných ryb je u složitějších případů zdárné zakončení celé léčby tímto způsobem nepředvídatelné. Letitá zkušenost mi radí, abych se vždy spojil s chovatelem přímo telefonem a vyptal se na dalších mnoho okolností, které mohou s infekcí souviset, a které pisatel neuvedl z důvodu buďto neznalosti problému, nebo z důvodu podcenění zdánlivé, ale přesto důležité maličkosti. Mimochodem, znám za ta léta mnoho zkušených borců, kteří se mnohdy v podobných případech ještě stejně poradí s kolegou a rozhodně to neberou jako svoji neznalost či ostudu! Ono je někdy dobře si vyslechnout názor znalého kolegy už jen z toho důvodu, že naše dohady a postupy třeba pouze posvětí.

V některých případech je nutné sledovat ryby po delší dobu, než se vůbec přijde na příčinu odlišného chování. Stačí vzít v úvahu nesprávné zacházení s náhradními krmivy, jako jsou nejrůznější extrudované pelety, tablety či sušené vločky. Tyto jsou právě začasto příčinou zbytečných potíží se zdravotním stavem ryb v akváriích. Nemyslím teď zrovna jejich výrobní kvalitu, ale například delší dobu otevřenou dózu s krmivem na akváriu, kde je z pochopitelných důvodů poměrně vlhký vzduch. Podsušená potrava velmi rychle nasaje vlhkost ze vzduchu a tvorba plísní způsobí, že naše ryby nenápadně a pomalu, ale s velkou důsledností likvidují aflatoxiny, jež jsou známé jako jedny z nejsilnějších karcinogenů.

K tomu, aby se určila ta správná léčba je krom momentálních příznaků stavu ryby zapotřebí i takových informací, jako je průměrná teplota vody v akváriu, kdy a odkud byla ryba přinesena, jaké hodnoty vody v akváriu má a to co možná nejpodrobněji, v jakém společenství ryb ona postižená žije, světelný režim, krmný režim a skladba potravy a třeba i režim, v jakém chovatel obhospodařuje filtrační hmotu a jak často mění v akváriu vodu s přihlédnutím na osazenstvo akvária.

Mimochodem, velké množství infikovaných ryb je možné vyléčit pouze po jejím laboratorním rozboru a přesném určení léku. Toto je ale v drtivé většině nemožné i z toho důvodu, že ryby k rozboru je nutné dopravit prakticky ihned po podezření z infekce. Ruku na srdce, kdo ale pozná problém se zdravím ryb hned v počátku? Kdo rozpozná, že například vzniklé zaplísnění není vlastně prvotní problém, a že léčba by měla začít u bakteriální nákazy, která pouze otevřela cestu plísni a ta druhotně napadla již tak zdevastovaný a oslabený organismus. Léčba plísně je potom již bezpředmětná.
Sám mám tu zkušenost a začasto sleduji v naší Poradně i Ing. Filipa, jak neustále dokola vysvětluje a objasňuje základy léčby mnoha druhů infekcí a vždy mě napadne, že by ti, co se ptají, museli již dávno pochopit mnohé zákonitosti a cesty k případně zdárnému cíli, jen kdyby se o podobné případy zajímali a sbírali sami informace. Dotazy se opakují stále dokola, a i když se snažíme je znovu a znovu objasňovat, přicházejí opakovaně dál. Toto neuvádím z důvodu marné či nepříjemné práce, připomínám to z toho důvodu, že to podtrhuje podstatu věci. Zdůrazňuji tím to, o čem v dnešním článku píši a to je právě ona komplikovanost a složitost celé věci.

K tomu všemu je ještě nutné dodat, že mnoho léčiv a desinfekcí je finančně daleko nákladnějších, než ryby samotné, a i když to není rozhodně správná cesta, nemocné ryby končí většinou v odpadu a nahradí je zkrátka nové. A to nemluvím o profesionální diagnostice a laboratorních testech. Tato cesta je z hlediska jednoduchosti celé akce sice pohodlnější, ale rozhodně s ní nemohu z hlediska chovaných živočichů souhlasit a konec konců, nic nás nenaučí.

Vezměte v úvahu skutečnost, která je jedna z nejdůležitějších a stále ji připomínám. Je to karanténa a vše, co je s ní spojeno. V Článcích najdete jistě mnoho o karanténě a je velmi důležité, že toto zcela zásadní a přitom nikoliv složité opatření je již v povědomí některých začínajících akvaristů, a že s pořizováním akvária si opatří též malou karanténní nádrž. Je to v dnešní době zcela nevyhnutelný krok k tomu, aby se do již zavedených a fungujících akvárií nedostaly právě ty strašlivé můry každého akvaristy, jako jsou všemožné infekce.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2011
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...