Vzkazy 3/2011

6.02.2011 | Žádné komentáře

Hned první dotaz je přímo „na tělo“ a nedělá mi žádný problém ho zodpovědět, i když si pisatelka myslí, že s ním budu mít potíže. Není tu nic k zatajování a rád se s Vámi o moje poznatky podělím. Takže: pisatelka z Č. Budějovic se ptá, čím krmím já osobně a mám-li nějaké tipy na zhotovení nějakého toho speciálního pokrmu. Je to dotaz velmi, velmi obsáhlý a vlastně se na něj ani nedá jednoduše odpovědět.

Musím hned na začátku napsat, že z pochopitelných důvodů využívám maximálně sortimentu, který nabízí moje domovská firma Dajana. Její široký sortiment mi dovolí sestavit velmi bohatý krmný režim. Nehledejte zázračná krmiva, ani tajné recepty akvaristů. Jednak pochybuji, že zázračná krmiva existují a za druhé, i kdyby se nějaké to speciální krmivo vyrobené přímo akvaristou našlo, asi se recept tak jako tak nedozvíte. Mimochodem, ani v takzvaných osobních receptech akvaristů není nic tajemného a kouzelného, stačí pouze využít to, o čem píši již od začátku mých příspěvků na internetu, a to zkušeností a znalostí. Rozhodně musím ale napsat, že základ mého krmného režimu rozhodně netvoří žádná univerzální směs a to ani vyrobená profesionálně některou firmou, ani moje vlastní. Taková krmiva pochopitelně využívám, ale jako jednu ze součástí krmného režimu.

Základ krmných položek vždy sestavuji podle nároků určitých druhů ryb. Na tom není až tak nic zvláštního a výjimečného, ale pozor! I tak základní znalost, jakou je podávání potravy rybám, vyžaduje nejen strohé údaje vyčtené z nejrůznějších článků a knih, ale je též třeba zapojit mozek a vymýšlet. Píši-li dnes o mých zkušenostech s krmením, rád se svěřím se svou technikou vymýšlení. Slouží mi k tomu čas krátce před spaním, kdy se soustředím na problém, který zrovna řeším. Souvisí-li to s potravou pro akvarijní ryby, nejprve se zamyslím nad tím, jakým způsobem ten který druh ve své domovině žije.

I tak se ale můžete dopustit chyby a zkušení akvaristé vědí, že i druhy sobě blízce příbuzné mohou mít z hlediska podávání určitých druhů potravy rozdílné nároky. Už z důvodu své velikosti, nebo například velikosti a způsobu života potěru. Kupříkladu některé druhy přísavných sumců z čeledi Loricariidae, žijících ve své domovině v podobných podmínkách, mají odlišné potravní nároky pro chov, ale co je důležité, hlavně pro odchov potěru. Nesprávně volený druh potravy může zapříčinit úhyn celého výtěru.
Asi se mnozí budou divit té informaci, že dokonce i líhnutí Artemií není jednotné a pro určité druhy ryb líhnu Artemie rozdílným způsobem. A pozor!!!, Artemie je nutné vždy před zkrmením propláchnout vlažnou a čistou vodou! A to není zdaleka vše, co s krmením Artemií souvisí. Je dokonce důležité vědět, že včasné zkrmení, tedy hned po vylíhnutí (max. do čtyř hod.), je výhodnější a pro některé druhy ryb dokonce nutností. Další zajímavost je ta, že pro určité druhy rybího potěru je nutné Artemii před líhnutím „vyloupat“. Znamená to, zbavit jednotlivá vajíčka obalu, tedy skořápky. Dělám to z toho důvodu, že Artemie se nikdy nelíhne stoprocentně a nevylíhnutá vajíčka mohou hltavý potěr některých rybích druhů zadusit.

K odkrmení potěru se používají mnohé techniky a druhy potravy. Od Artemie a v poslední době hojně užívaného „mořského vířníka“ je pochopitelně nejlépe využít přírodní potravu, ale… Víme všichni, jak to dnes s přírodní potravou je a tak nám často nezbývá, než použít potravu alternativní. K odkrmení právě rozplavaného potěru se začasto využívá též nálevníků a to asi nejčastěji trepky. K výše uvedeným používaným krmivům pro potěr se dá využít i speciální potrava vyráběná průmyslově, nebo vaječný žloutek, případně všemožná krmiva v podobě rozmixovaných směsí. Taková potrava se může podávat ve formě tzv. zákalu. Znamená to, že připravenou směs kapeme do akvária s potěrem přes různá síta s rozdílnou jemností. Tady ale pozor na překrmení, protože podobná, nesprávně použitá technika znamená velké nebezpečí a to v podobě tvorby nálevníků a to znamená v mnohých případech pohromu pro celý výtěr. Nehledě na to, že tzv. alternativní neživou potravu z důvodu deficitu pohybu mnohé druhy potěru nejsou schopny přijmout.

Pochopitelně, že se potrava mění tím, jak potěr odrůstá a dále můžeme již kombinovat další a další možnosti. Nekrmíme-li zrovna potravou nalovenou v přírodě, což je pro drtivou většinu ryb to nejlepší, můžeme volit mnoho druhů potravy ve stavu sušeném, nebo mraženém. Dnes se na pultech odborných obchodů nabízí mnohá přírodní potrava zamražená a je tedy poměrně snadné si ji obstarat. Doporučuji a hojně využívám Cyclops, patentky, Corethry. V nabídce jsou ale dnes již též mnohé druhy různých korýšů a směsí. Mimochodem, živé nitěnky se ještě dají sehnat i v prodejnách, jsou sice o poznání dražší než kdysi, ale je dobré je pro některé druhy ryb obstarat. Mimochodem, živé larvy pakomárů, tedy známé Corethry a patentky se dají též zakoupit živé.
Nezapomínejte na špenát a různé druhy zeleniny. Pro sumce z čeledi Loricariidae jsou výborné cukety, okurky, nebo světe div se, i dýně! Krmíme tak, že plátek ukrojené cukety vložíme rovnou do akvária…a to je mela! V minulosti se hojně přidávala do různých směsí také mrkev, ale i hrách a čočka.

Neopomenu uvést též různé druhy vnitřností, specielně odblaněné hovězí, nebo drůbeží (používá se hojně krůtí) srdce. Před asi tak třiceti roky jsem uvedl na světlo světa recept na krmení gelové, které se ale již v mnohých podobách s rozdílnými úspěchy rybám podávalo. Výhodou tohoto gelového krmení byla kompaktnost. Zkrátka, homogenizovaná směs se spojila za určitých podmínek s Agarem a nechala ztuhnout. Potom se jednoduše potřebný díl oddělil lžičkou a vložil do akvária. V případě, že ryby krmení nestačily spotřebovat, nebo se s ním překrmilo, zbylé se z akvária zase odstranilo. Do takových směsí si akvarista mohl vložit vše, co bylo pro určitý druh ryb potřeba. Velmi důležitý byl ale podíl Agaru v potravě a nevhodně vytvořená směs mohla krmené tvory i usmrtit. Toto krmení bylo dokonce patentováno a prodáváno pod názvem „UNIGEL“.

Do dnešní doby všechny tyto druhy potravy využívám a snad ještě další, ale ten článek by byl asi nekonečný. Proto opět jednoznačně doporučuji využívat maximálně již osvědčených a zveřejněných poznatků a hlavně, nekrmte jednostranně!!! Jednostranné krmení vede k degeneraci. Jedno je ale jisté, krmíte-li, tak jako dnes již většina akvaristů, potravou průmyslově vyrobenou jakoukoliv firmou, využijte bohaté nabídky a ne pouze ono univerzální krmivo!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Únor 2011
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...