Vzkazy 2010/16

31.10.2010 | Žádné komentáře

Mezi stále se opakující dotazy patří ty, které se týkají závojnatek. Nevím, zda jsem já, nebo i Ing. Filip nezodpověděl na těchto stránkách již většinu z problematiky chovu i odchovu těchto krasavic našich akvárií. Přesto se v podstatě nedá touto cestou zodpovědět, ale hlavně objasnit vše, co se závojnatkami a s jejich reprodukcí souvisí.

Velmi často zdůrazňuji potřebu teoretického vybavení každého akvaristy, ale praxe je pochopitelně praxe a až spojením těchto dvou základních kamenů snad každého oboru se můžeme dostat do situace, kdy se nám „rozsvítí“. Při každém kroku je velmi důležité si uvědomovat nejen, co dělám a co musím udělat, ale hlavně proč to vlastně dělám.

Některé úkony se časem zautomatizují, ale na některé si musíme dávat neustále dobrý pozor. Takovým běžným a téměř každodenním krokem chovatele při provozu akvárií je podávání potravy. Je to stále se opakující akt, který ale mnozí velmi podceňují, neboť jak již dobře víme, nadbytek organických látek v akváriu způsobuje začasto katastrofy! Ano, píši zde opět o překrmení.

Radost Ivana z toho, že se mu vytřely závojnatky, byla opravdu veliká. Na mou radu ale nedal a chtěl za každou cenu potěr odchovat. V prostředí, o kterém mi psal, to ale z prostorových důvodů nebylo možné. Akvárium, kde došlo k náhodnému výtěru, bylo příliš malé. Popsal jsem mu tedy přesný postup, jak má dále pokračovat. Chtěl-li odchovat alespoň část velkého množství plůdku, musel by si obstarat podstatně větší akvárium, ale to pouze pro začátek. V případě odkrmení, dejme tomu pěti set závojnatek, by dále potřeboval takových akvárií ještě několik.

Problém nastal hned po rozplavání plůdku a to tehdy, kdy Ivan začal podávat do akvária první dávky sušené potravy. V akváriu, kde se mu závojnatky vytřely, nebylo tak jako tak možné zachovat odpovídající prostředí, tedy, udržet chemismus vody a biologický režim na potřebné úrovni. Po prvních dvou dnech podávání potravy se objevil klasický biologický zákal, tedy, přesycenost vody jednobuněčnými organismy různých druhů. A to je povětšinou konec veškerého snažení. Závojnatky sice nejsou tak citlivé na výskyt těchto organismů, jako například neonky, ale takové množství by umořilo i ty nejodolnější rybí potěry.

Jaké chyby se tedy Ivan dopustil? Bylo jich několik a už ta první byla při úvaze odkrmit velké množství potěru v malém akváriu, tedy, v absolutně nevyhovujícím prostředí. Hned druhá chyba je podávání první vnější (exogenní) potravy ve stavu sušeném. Lépe je v takovém případě nabídnout plůdku potravu zamraženou, ale bez jakýchkoliv diskusí je nejvhodnější potrava živá. Zvláště v dnešní době, když je na trhu bez problému k sehnání Artemia. Nauplie tohoto korýška ze slaných jezer je pro většinu plůdku akvarijních ryb vyhovující a plně dostačující. Existuje ještě jedna možnost a ta je v žebříčku vhodnosti ještě před Artemiemi, je to „prach“ z tuzemských rybníků. Je to ten nejmenší zooplankton, který se v našich rybnících vyskytuje. Obsahuje množství druhů vířníků, nálevníků, naupliová stadia buchanek a mnoho jiných velmi drobných živočichů. V ročních obdobích se jejich výskyt střídá a v minulosti jsme dobře věděli, kam, v jakém ročním období a na jaký rybník jet na ten či ten zooplankton.

Dnes je ale lovení planktonu ve volné přírodě spíše výjimkou, protože vhodné obecní rybníky jsou vzácné a ze soukromého Vás dříve či později někdo vykáže. Mimochodem, ta neskutečně pestrá naleziště zooplanktonu, tedy rybníky, v poslední době dokonce mizí a podpora jejich obnovy je v mnoha případech sice vzývána na poli politickém i mediálním, ale ve skutečnosti je mnoho rybníků odkázáno k záhubě, nebo na jejich místech stojí různorodé stavby. Všeobecně je ale taková potrava to nejlepší, co rybímu plůdku můžete předložit. Je pestrá, velmi výživná a hlavně, i v případě částečného překrmení zůstává na rozdíl od mražené či umělé stravy živá a vodu v akváriu s potěrem tak snadno a nadměrně neznehodnocuje.

Vraťme se ale k možným chybám, které udělá začínající akvarista při pokusu o odchování rybího potěru.

Je nutné včas rozpoznat, kdy poprvé vykulený plůdek nakrmit a hlavně jakou dávkou. Je vždy lépe krmit opatrně a méně než více!!! Pamatujte, vždy můžeme krmení přidat, ale z akvária, kde se právě rozplaval potěr, se potrava redukuje velmi obtížně. Nakrmíme-li dříve, potrava se v akváriu začne brzy rozkládat a to je zvláště u odchovu rybího plůdku velmi vážný problém. Na druhé straně ale nesmíme nakrmit pozdě! Plůdek by mohl být již vysílený, podanou potravu nebude schopen přijmout a záhy hyne. Velmi důležité je dbát na čistotu vody. Toto je opět úzce spojeno s podáváním potravy, která je při překrmení právě důsledkem znehodnocení vodního prostředí.

Nepodceňujte množství vody, ve které tzv. rozkrmujete plůdek. Když jí je málo, neudržíte po potřebnou dobu, než plůdek budete schopni přemístit do prostornějšího akvária, její dostatečnou čistotu. Bude-li jí naopak mnoho, právě rozplavaný potěr bude „hledat“ potravu se značným úsilím a to je také špatně. Je těžké dát k tomuto univerzální radu, protože u každého druhu je tomu jinak.

Existují druhy ryb, kterých potěr první dny odchováváme v několika dcl vody. Právě rozplavaný plůdek tedy musí doslova v potravě plavat. Naopak některé druhy větších druhů ryb můžeme hned od začátku jejich života odchovávat ve velkých a prostorných akváriích. Akvaristé znají různé metody, jak využít například osvětlení k soustředění potravy do jednoho místa v akváriu. Některé druhy rybích miminek potřebují přijímat potravu neustále a to i v noci. Těm je nutné umožnit příjem potravy a v noci přisvětlovat.

A nakonec se vrátím ještě k závojnatkám. Plůdek závojnatek je vhodné odchovávat hned od počátku ve velkých nádržích, protože je životaschopný a lovení vhodné živé potravy mu nedělá žádný problém. Z vlastní zkušenosti mohu uvést, že první výtěry mladých závojnatek provádím v menších, padesátilitrových akváriích. Je to zároveň zkouška jejich vitality a schopnosti tření. Po výběru správných párů provádím další etapy tření v akváriích s pěti sty litry vody. Do těchto nádrží při výtěru napustím polovinu vývojové vody a po skončení výtěru ji obměním za novou. Samotný výtěr, jakož i zbytky jiker a zbytky neoplozených jiker, značně znečišťují vodu. Natož pak, začneme-li do ní ještě přidávat potravu.

A tak nakonec přijměte dobře míněnou radu z praxe. Nesnažte se o nemožné a náhodné výtěry závojnatek ve společném akváriu nechte svému osudu. Ryby si pochutnají a Vy nebudete mít alespoň následné problémy. Budete-li ale chtít odchovat potěr tak, jak je to opravdu možné, neváhejte a pusťte se do toho. Prožijete krásné okamžiky a mnoho akvaristů Vám potvrdí, že při reprodukci svých miláčků mnohdy prožívají adrenalinové chvilky. Vše ale potřebuje své a tak je vždy dobré se s podrobnými kroky nejprve obeznámit a hlavně se na výtěry a odchov plůdku vybavit tou správnou technikou.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2010
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...