Zdravím Vás z podzimních hor

26.09.2010 | Žádné komentáře

Tak a je to tady! Podzim jako vystřižený z reklamní fotografie. Krása, krása, krása.

Zdánlivě bezvýznamné změny ve Vašem akváriu

Možná si mnozí ani neuvědomí, jak velký je zásah do akvária například už jen při malém navýšení počtu ryb v něm. Takové akvárium si žije mnoho měsíců či let svým životem a majitel se více či méně o něj stará stylem… když je čas. Zkrátka, údržba je spíše na samotném akváriu, než na jeho majiteli. Ale…, v akváriích, která nejsou přerybněná a daří se v nich rostlinám, může tento režim být dokonce tím nejlepším, co si mohou jeho obyvatelé přát. V této souvislosti se často mluví o biologické rovnováze.

Tím, že jsme založili akvárium a doslova v něm stvořili život, jsme vlastně vytvořili mini ekosystém. A pochopitelně i tento ekosystém je závislý, ať si to přejeme či ne, na přírodních projevech a zákonitostech. Je ale také závislý na člověku samotném a ten se, dá se říci, neustále s přirozenými změnami v akváriu potýká a zabraňuje jejím projevům. Jen vzpomeňte…hnědá řasa, zelená, zákaly… Tyto nechtěné projevy jsou ale přirozenou reakcí přírody na námi vytvořené podmínky a momentální stav biologických, chemických a fyzikálních veličin. I když se snad ve všech komerčních příručkách pro akvaristy píše, že akvárium je výsek živé přírody, já osobně mám s tímto tvrzením problém a rozhodně bych podobnou větu v souvislosti s akvaristikou neuvedl.

Dovolte tedy, abych toto tvrzení poopravil podle mého náhledu na věc.
Akvárium je nesourodý soubor přírodnin, které se spolu v přírodě začasto nikdy a nikde nevyskytují, a od kterého člověk vyžaduje prostředí podle svých představ, a to mnohdy podle ne zcela možných přírodních zákonitostí. Veškeré pochody, které se v akváriu dějí, jsou pouze reakcí na námi vytvořený bezprostředný stav mini ekosystému. Je tedy pouze na nás, s jakými znalostmi a zkušenostmi se do tvorby a provozu akvária pustíme a jaké prostředí v něm vytvoříme.

Dále – vysněné akvárium s čistou vodou, zdravými rybami, rostlinami a oslňujícím interiérem je mnohdy udržováno v chodu poměrně složitými přístroji a kombinací jejich funkcí. Vždyť vzpomeňte na filtry, vzduchovací přístroje, CO 2 stabilizátory, speciální druhy světelných zdrojů a v nemalé míře v poslední době už i automatické elektronické systémy. Čím více ovlivňujeme prostředí v akváriu všemi možnými přístroji, tím více je samotný biologický systém v něm zranitelnější. Rozhodně nemám nic proti novinkám z oblasti akvaristické techniky, ta nám v poslední době umožnila například chov některých nových a náročných druhů akvarijních živočichů, ale je vždy nutné zvolit míru a nutnost jejího použití. Stačí potom pouze výpadek jednoho článku v technické výbavě akvária a celý systém se během krátké doby zhroutí.

Z této teorie tedy vyplývá, že využít přírodních procesů k tomu, abychom akvárium nemuseli nuceně udržovat mnoha samostatnými systémy, je chovatelský kumšt a dá se říci, že tato situace nastává až tehdy, zvládne-li akvarista základní vědomosti a nabude zkušeností. Je nutné se též zmínit o tom, že se tyto získané vědomosti velmi těžce předávají. Je možné převzít vědomosti od zkušeného akvaristy, ale budou nám téměř k ničemu, nebudeme-li chápat podstatu celé problematiky. To je ale dávný problém všech začínajících a rozhodně nejen v chovatelství. Ono začasto není až tak velký problém sehnat návod „jak na to“, a jeho provedení nemusí vyjít tak, jak jsme si představovali.

Ale zpět k základní myšlence dnešního článku. Pozor na náhlé změny v provozu akvária. Mám-li vyjmenovat modelové situace, začnu u změny počtu ryb v akváriu, náhlý úbytek či osázení novými druhy rostlin, změna filtrační hmoty či filtru samotného, odebrání či přidání jakéhokoliv přístroje, ale i změna dekorace, osvětlení, vytápění, umístění akvária…To vše způsobí i změnu chování celého biologického systému v akváriu. Je-li v akváriu nastavena po delší čas jakási biologická vyrovnanost, tím, že se postaráte o jakoukoliv změnu výše jmenovanou, změníte i biologický režim.

Je docela možné, že výměnou například dosavadního filtru za modernější a podle všech ukazatelů i mnohem vhodnější pro Vaše akvárium, si zapříčiníte velký problém, který může v konečné podobě znamenat i zklamání z nového výrobku. Pozor ale, nebude to rozhodně vinou onoho nového filtru, vše je opět jen a jen na nás. U filtru je nutné si uvědomit jeho důležitost a podstatu jeho funkce. Ono nejde ani až tak o samotný filtr, jako o filtrační hmotu a její kapacitu. Dle mého názoru je ale poměr mezi velikostí filtrační náplně a výkonem čerpadla dnes mnohými výrobci velmi podceňován. K čemu je mi velký výkon čerpadla u filtru, který má filtrační hmotu objemem podobnou krabičce cigaret, nebo ještě menší?! Ano, i tak nesmyslné výrobky se dnes na trhu objevují.

A dále pak je nutné vzít v úvahu čas, po který se nová filtrační hmota aktivuje koloniemi bakterií. Pozor, to je velmi důležitý ukazatel a po celou dobu aktivace nového filtru bychom měli nechat ten starý v provozu. Dobrá rada, vždy je lepší používat filtr se dvěma náplněmi. Když totiž měníte filtrační náplň, právě z výše uvedeného důvodu vyměníte nejprve jednu a po například měsíci i tu druhou. V tom čase se aktivují bakterie v nové náplni a při výměně nepřijdete o jejich veledůležitou úlohu v „práci“ pro Vaše akvárium.

Jinak je to s přidáním několika nových druhů ryb do akvária. Krmení, filtrace a činnost bakterií je nastavena po delší čas na právě tolik biologických činitelů, které v akváriu jsou. Náhle ale přidáte o 20% živočichů navíc a stane se, že celé akvárium, tedy celý mini ekosystém, zatížíte biologickým znečištěním(rozuměj organickými látkami). V tuto chvíli je ale důležité vědět co udělat.

Netvrdím, že se od této chvíle musíte bát přikoupit nové druhy ryb do akvária, ale je nutné zachovat určitý postup. V tomto případě Vás nesmí ani napadnout zvýšit dávku krmení. Ono je to na první pohled logické, více ryb, více potravy. Pravý opak je ale pravdou! Více ryb, více znečištění!!! Takže, při zvýšeném počtu ryb v akváriu, omezit podávání potravy alespoň na čtrnáct dní. Až poté je možné upravit dávku a postupně ji zvyšovat.

Celý tento článek pojednává o tom, že předávání zkušeností není zcela jednoduché a tak rychlé, jak bychom si mnohdy přáli. Někdy i podcenění zdánlivé maličkosti, jako například výměna filtru či dokoupení nových ryb do akvária hraje velkou a podstatnou roli v chodu celé nádrže a asi bych mohl dnes ukončit trefným přirovnáním o pokaženém malém a zdánlivě bezvýznamném kolečku ve velmi složitém soukolí.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Září 2010
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...