Vzkazy 2010 / 12

21.08.2010 | Žádné komentáře

Rád bych se dnes ještě vrátil k článku o zařizování akvárií bez použití techniky a reagoval tak na dopis pana Oldy. Napsal mi hezký dopis, za nějž mu děkuji, ale hlavně se ptá, kde že se bere kyslík v přírodě, zvláště pak v různých loužích a tzv. „nebesácích“. Nebesák je rybník, který nemá vlastní přítok a je odkázán pouze na dešťovou vodu. A pan Olda se ptá dál, jak je tedy možné, že i v těchto loužích žijí ryby.

Kde se ryby v loužích berou a jak tam žijí téměř bez kyslíku? Je to zajímavý dotaz a již jsem se s ním setkal. Pro mnohé to může být záhada, ale existuje prosté vysvětlení. Ryby se do nových lokalit „stěhují“, pokud je tam nevysadí sám člověk, pomocí vodních ptáků. Těm se na nohy nalepí jikry a ty se pak snadno přenesou do nových lokalit.

Okysličování vody se děje v přírodě přirozenou cestou. Nezpůsobují to pouze rostliny, ale hlavně pohyb vody. To, co způsobuje okysličování vody je styk hladiny s atmosférickým vzduchem. V loužích postačí vánek, aby rozčeřil hladinu, a tím se vlastně dostane kyslík do vody. Obsah kyslíku je o to větší, oč chladnější a pohyblivější voda je. Představte si horský pramen, proudící přes kameny a nejrůznější překážky do údolí. V takovém potoku je zajištěn maximální obsah kyslíku a žijí tam též ryby a živočichové, kteří tyto hodnoty vyžadují.

Voda se poté uklidní a vtéká do řeky, kde se obsah kyslíku zmenší, ale stále je na úrovni, která bohatě postačí mnoha náročnějším druhům organismů. Přesto se tam již biologická soustava mění a přizpůsobuje podmínkám. Dostaneme se až do slepých ramen řek či rybníků, kde je voda v klidu, neproudí. Tady je to pravé místo pro funkci rostlin v souvislosti s okysličováním vody. Tady mají své místo a jejich funkce je nezastupitelná. Důležité je, kolik světla se do sloupce vodní hladiny dostane. Na místech s dobrými světelnými podmínkami se mohou nacházet vodní rostliny v hloubce až čtyř metrů.

I přesto zde ale žijí pouze některé druhy vyšších živočichů. Zde byste marně hledali například pstruha či vranku. Najdete kapra, karase, lína… Ale co víc, rostliny jsou úzce spjaty s bakteriemi, které jim umožňují žít tak, jak je známe. Oni to naopak bakteriím oplácejí a vytváří jim příznivé podmínky k tomu, aby se jim u nich líbilo.

A teď se vraťme do našeho akvária. Stačí klasické onemocnění ryb v podobě bakteriální nákazy, které budete léčit antibiotiky. V tu chvíli se celý systém zbortí a nejen rostliny budou mít své problémy, protože je s léčbou ryb zbavíte bakterií, které potřebují ke svému životu. Jejich funkce se oslabí a počet ryb, kterým množství kyslíku před onemocněním stačilo, bude najednou pociťovat jeho deficit. S tím souvisí potom další problémy. Nastane pohroma. Dá se to vše ale zachránit poměrně jednoduše, tedy pokud již není pozdě. Zapojit vzduchování či filtr a postupovat podle zavedených postupů.

Těch případů, které mohou nastat bez použití techniky, je ale daleko více. Konec konců, bez dostatku vzduchu se neobejde žádná líheň. Mimochodem, zapojíte-li v akváriu filtr, je to podobné, jako když vzduchujete. Ale na rozdíl od vzduchovacího kamínku je to pouze jedna z jeho funkcí.

Znova opakuji: máte-li zapojený správně fungující filtr, nepotřebujete v běžném provozu akvária k tomu ještě vzduchovat vzduchovacím kamínkem! Naopak, příliš kyslíku ve vodě zabraňuje správnému růstu rostlin.

A tak na závěr dovolte jedno přirovnání. Matka Příroda vše, čeho se akvarista snaží všemožně dosáhnout, dělá jaksi komorně, laskavěji a přirozeně. Ale protože již víme, že akvárium není rozhodně dílo přírody, i když si dovedu v duchu sám odporovat, musíme se tedy snažit alespoň o napodobení funkcí, které dokonalá příroda za svůj vývoj během několika miliard let vytvořila.

Člověk, ať to omlouváme jak chcete, vyňal z jejího lůna pouze několik málo částí tohoto letitého procesu a snaží se ji napodobit. V tomto případě jde o akvárium a život v něm. Je to odvěký proces. Snaha lidí, osvojit si některé praktiky přírody je nesmírná. Působí to člověku užitek či radost a proto se to také děje.

Ať tak či tak. Napodobujme a těšme se, ale pouze s vědomím, že to děláme alespoň tak, abychom netrápili to, co patří jinam než do rukou lidí. A tak máme-li tu možnost, nebraňme se technice, která tento úděl našim chovancům vylepšuje.

Tedy znovu – akvárium bez filtru či zavedeného vzduchování začínajícím akvaristům nedoporučuji! Nesnažím se mentorovat, např. život ryb v akváriu je ve většině případů nijak neomezuje ani netrápí, proč ale nevylepšit jejich prostředí. Zapojíte-li filtr, eliminujete tím jednoznačně mnoho problémů, které mohou nastat.

Nakonec se nám celé akvárium svým přirozeným projevem a krásou jenom odvděčí!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2010
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...