Výtěry ryb jednoduše?

18.07.2010 | Žádné komentáře

Když se naučíte hru v šachy, postačí Vám k provedení té správné kombinace figur mozek a nemusíte být vůbec zruční. Budete-li ale hrát například kulečník, musíte využít zrovna tak mozek, ale navíc potřebujete ještě velkou dávku zručnosti a umu k tomu, abyste završili vymyšlenou „figuru“ tím správným a přesným strkem. A jak je to s akvaristikou? Přidejte ještě vynalézavost v podobě dobrého nápadu, znalost etologie a kombinace několika možných variant. Mám na mysli složení mnoha dílů mozaiky k tomu, aby vzniklo například vhodné trdliště, tedy vhodné prostředí, osvětlení a ta správná kvalita a teplota vody pro tření určitých druhů ryb.

Ano je to hra, ale měla by být vždy výsledkem zkušeností a znalostí věci. Je na místě zdůraznit, že zacházíme s živými tvory!
V odpovědi panu Jindřichovi jsem před nedávnem napsal na toto téma jedno ne zcela přesné, zato však pochopení vhodné přirovnání. Je to jako s řízením automobilu. Základy se naučí v poměrně krátké době i průměrně nadaný člověk. Zkoušku v autoškole složí po několika málo měsících a tím je „vpuštěn“ na veřejnou komunikaci. Ale až tam si uvědomí, co se všechno ještě musí naučit, aby byl opravdu zkušeným účastníkem silničního provozu. Kolik zkušeností musí získat a hlavně kolik let praxe musí splnit. Je tomu tak ve sportu, ve hře na hudební nástroj, v řemeslnické praxi, ve vědě a vlastně v každém oboru lidské činnosti. Nic nelze obejít, nic nelze zafixlovat! Tedy lze, ale to má vždy krátké trvání a nevalné konce. Myslíte-li to se svým oborem opravdu vážně, je nutné se mu věnovat s poctivostí. Neříkám, že s ní dojdete nejdál, to jak kdo, ale rozhodně dál, než s náhodným lepením vědomostí.

Ten zdlouhavý úvod je záměrný a asi již tušíte, kam mířím. Nejenom pan Jindřich, ale mnoho ostatních pisatelů a začínajících kolegů se často ptá na možnosti chovu i výtěrů různých druhů ryb. Tato praxe sice vede k určitému poznání a dejme tomu k ověření vlastních zkušeností, ale řekněme pouhé segmenty poznání nejsou téměř k ničemu. Je nutné soubor informací přizpůsobit danému prostředí v závislosti na druhu chované ryby. Je to věc kombinace skutečných parametrů ve chvíli praxe.

Píši to již poněkolikáté, bez řádně a poctivě získaných základů se kdokoliv těžko posune o kloudný krok dopředu! Nehledě na to, že se některé rady bez základních znalostí věci nedají téměř použít. U akvaristiky toto pravidlo platí stoprocentně a než jsem jej kdysi sám nezačal brát vážně, točil jsem se na jednom místě bez valných pokroků. A mimochodem, věřte, že postupné a řádné studium je podstatně méně časově náročné, než získávání informací a vědomostí z praxe náhodnými dotazy a všemožným jiným pachtěním. Nečekejte, že existují zázračné rady od akvaristických mazáků a praktiků! Ti Vám mohou pomoci radou, nebo třeba i praktickou ukázkou, ale to je opět jenom část celku. Zaručený recept neexistuje. Asi by bylo možné se dopracovat dílčího úspěchu, budete-li postupovat podle přesně vypracovaného schématu například výtěru nějakého druhu ryby, ale i kbyby se nakrásně onen výtěr povedl, nebudete vědět vlastně proč.

Proč jste přidávali do vývojové vody onu chemikálii, proč se několik dní před výtěrem musí voda čeřit, proč jste zahřívali vodu na tolik stupňů, proč jste měli umístit výtěrku na slunce, nebo naopak, proč se musela během výtěru, nebo po něm zatemnit, proč se musela voda průběžně obměňovat…Těch proč je nekonečně mnoho a ještě ke všemu se musí každý postup přizpůsobit prostředí, které zdaleka není ve všech případech (myslím tím rozdílnost chemických hodnot vody v různých oblastech) shodné.

A tak bych rád dnes opět upozornil všechny, kteří od nás, nebo z jiných zdrojů žádají rady pro nejrůznější případy chovu či odchovu akvarijních ryb, aby nespoléhali pouze na tuto poměrně jednoduchou možnost, jak se dopracovat k informacím. Nejdůležitější a zdaleka ne nejtěžší je začínat s vlastními poznatky a hlavně se základními vědomostmi, které lze získat například v odborné knize. Nebát se začíst do manuálů z akvaristické praxe. Mám takovou zkušenost, že mnoho začátečníků po otevření podobné knihy končí z toho důvodu, že zkrátka mnohým věcem v ní nerozumí. Zdá se jim mnoho uvedených skutečností nesrozumitelných a složitých. To je ale právě účel takových knih, vysvětlit začínajícím, ale i pokročilým, právě to, čemu nerozumí, nebo co potřebují objasnit.

Nejsem zdaleka výjimkou, kdo se začasto podívá do knihy a ověří si, nebo načte nějakou informaci. Osobně mám jako akvaristickou bibli knihu od Dr. Stanislava Franka s jednoduchým názvem AKVARISTIKA. V mojí knihovně je mnoho odborných knih, ale tato je pro mne již po mnoho let snad nejoblíbenější. Snad i proto, že jsme se s Dr. Frankem znali a prodebatovali o akvaristice mnoho hodin. Jeho rady mi byly vždy velmi potřebné a byl to zrovna on, kdo se mi po dlouhou dobu při mých začátcích i během mé další praxe věnoval. Tímto bych rád naznačil další směr sbírání informací a tím jsou již zkušení akvaristé. Máte-li možnost nahlédnout do „dílny“ některého z nich, udělejte to. Tato setkání Vám dají mnoho do vínku už jenom proto, že se můžete podle libosti na kdeco zeptat.

Po nějakém čase ale tak jako tak přijdete na to, že Vám knihy o akvaristice nestačí a budete vyhledávat speciální knihy či pojednání. Pro základy poznání říše rostlin doporučuji BIOLOGII pro druhý ročník středních škol, nebo speciálně o vodních rostlinách do venkovních rybníků publikaci ROSTLINY VOD A POBŘEŽÍ. O akvarijních rostlinách existuje též nejedna vhodná publikace.

Dále pro pokročilé doporučuji kontaktovat nějakou z rybářských škol a vyžádat si seznam učebnic. Z toho si můžete vybrat poměrně rozsáhlou knihovnu. Velmi se mi osvědčilo pojednání o nemocech ryb. Kniha s názvem NEMOCI SLADKOVODNÍCH A AKVARIJNÍCH RYB je přehledná učebnice a najdete v ní mnoho potřebných informací.
To je pouze několik údajů o knihách, které budete jistě časem potřebovat, ale důležité je informace sbírat a skládat je do mozaiky poznání vodního světa.

Akvaristika je velmi zajímavá i tím, že pracujete s vodou, jako s životním prostředím chovaných živočichů. Takové starosti teraristé, až na výjimky, či chovatelé psů a koček nemají. Je nutné studovat a sledovat vztahy a souvislosti života pod vodou s její kvalitou a s jejími hodnotami. Setkáte se jistě s potřebou pochopení základních chemických zákonitostí. To není jistě snadná záležitost, ale po prvních krůčcích jistě poznáte, jak ohromující bývají někdy poznání, která uděláte. A pozor, nemusí se vždy shodovat s tím, co vyčtete v knize, byť odborné. Souvisí to opět s proměnlivostí vodního prostředí a jeho kvalitou. Voda je zázračná a vzácná tekutina a její vlastnosti a hodnoty jsou pro chov velmi podstatné. Co je to ale kvalita vody? Je každá voda, ve které žijí vodní živočichové kvalitní? Asi jo, když v ní žijí! Anebo je to trochu jinak?

A nakonec bych rád poznamenal, že rady z oblasti aplikace hormonů při umělých výtěrech ryb zásadně neposkytuji. Omlouvám se, ale je to oblast, kde by mohlo poměrně snadno docházet k týrání zvířat a bez poměrně pokročilých znalostí této specifické praktiky již ze zákona nelze provádět. Doporučuji kontakt na některou z odborných rybářských škol.

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2010
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...