Zelená dekorace

9.07.2010 | Žádné komentáře

Před časem jsem se zmiňoval o dekoraci a jejím trendu v akváriích. V dnešní době je možností mnoho a je dobré se o ně zajímat ještě dříve, než se do zařizování akvária pustíme. Pochopitelně, že je možné akvárium i po zahájení provozu různě doplňovat a měnit interiér, ale z důvodu vývoje nejen mikrobiologického života v něm je dobré do zařízeného akvária zasahovat co možná nejméně. Mám tím na mysli dekoraci tzv. mrtvou, tedy kořeny, kameny, keramiku, různé varianty pozadí a podobně.

Jinou možností je dekorace živá a tou, krom nejrůznějších druhů živočichů, jsou rostliny. Rostliny jsou velikou akvaristickou kapitolou a dobře, že se v poslední době klade na jejich používání v akváriích důraz. Jednak jsou přirozenou a snad nejvhodnější dekorací, ale co je hlavní, plní v akváriích velmi důležitou úlohu. Pomineme-li dekorační význam, mám dále na mysli okysličování vody, odbourávání hlavně dusíkatých látek z vody a zároveň, skýtání úkrytů pro všemožné tvory. Mnoho druhů ryb využívá rostliny a jejich zbytky pro svoji reprodukci, případně při budování trdliště či „hnízd“. Toto jsou asi tak nejdůležitější důvody, proč bychom měli rostliny v akváriu použít.

Rád bych se ještě zmínil o „rostlinách“ umělých, tedy těch, které používají chovatelé takových druhů ryb, ke kterým prostě není možné přírodní druhy rostlin umístit z důvodu jejich destrukce. Jsou to některé velké druhy ryb, ryby bagrující, ryby rostlinožravé…, ale i některé duhy raků plžů a tak podobně. Mnohé „rostliny“ z umělé hmoty jsou dnes již velmi zdařilé a jejich výrobci si berou jako vzor druhy přírodní a věrně je napodobují. Nemusíte mít špatný dojem z akvária s umělými rostlinami, protože mají také svoji funkci a navíc, akvárium jako takové, vytvořené byť pouze za pomocí přírodních dekorací, je stejně vytvořené uměle a těžko byste napodobovali určité území, ve kterém zrovna ty ryby co chováte, žijí.

Tzv. biotopní akvária jsou pouze velmi vzdálenou napodobeninou skutečného biotopu. Je možné je zřídit na dočasnou dobu z důvodů například výuky či výstavy, ale jinak je trvalé napodobování určitého území, tedy biotopu, v akváriu velmi nákladné a časově náročné. A navíc, v mnoha případech velmi nezáživné.

Umělé rostliny skýtají též mnohé možnosti úkrytu a jsou trvanlivé. Navíc, celá jejich poměrně velká plocha se stává po čase domovem kolonií tolik potřebných bakterií. Nezavrhujte tedy hned zpočátku umělé „rostliny“ a tam, kde nelze použít rostliny živé, s klidem použijte rostliny umělé.

Ale vraťme se k přírodní zelené dekoraci. Velkým omylem se stal názor, že rostliny, na rozdíl od ryb, nevyžadují péči, a že jsou pouze pasivními dekoračními doplňky. S rostlinami musíme též „pracovat“ a dokonce je občas i „nakrmit“. Záleží na tom, jak celé akvárium pojmeme. Známá jsou tzv. holandská akvária. Tato akvária jsou domovem téměř výhradně rostlin a pouze jako doplněk se do nich umísťují ryby či ostatní živočichové. A to ještě s velkou opatrností výběru živočišných druhů, které jsou k rostlinám šetrné.

Uvedu jeden příklad z praxe. Všichni dobře znáte závojnatky a jejich přístup k rostlinám. Je všeobecně známo, že závojnatka „bagruje“ a tedy, že rostliny v akváriu likviduje. Je to ale opět tak trochu jinak. Zvolíte-li rostliny přiměřené pro chov závojnatek, nic se jim nestane. Tedy mám mna mysli rostliny dostatečně masivní, tedy pevné a s rozsáhlým kořenovým systémem (Anubias, Echinodorus…). Tyto se dají umístit do keramických misek, obložit většími kameny a zasypat štěrkem. Takto zasazené rostliny vydrží v akváriu třeba i se závojnatkami a budou přirůstat a plnit své funkce. Je tu ale ještě jeden problém, který může nastat. Odjedete-li na delší dobu z domova a přestanete-li krmit, závojnatka začne hledat potravu přirozeným způsobem ve dně a to je potom velmi zle! Čím větší má hlad, tím víc ryje ve štěrku, a tak i po výše uvedeném opatření se může stát, že po návratu z dovolené budete nemile překvapeni. Jak to, že celý rok rostlinám daly pokoj a teď…? Vysvětlení je tedy jasné.

Takový přístup je třeba volit i u ostatních druhů ryb v případě, že Vaše akvárium má být krásně zarostlé různými druhy rostlin.

Potíž je též se zakládáním akvária a s výběrem rostlin. Vyberete si určité druhy, domyslíte jejich růst a konečnou podobu. Podle této úvahy můžete sice postupovat, ale ouha, rostliny, které znáte od známých či z odborných knih, vypadají po nějakém čase ve Vašem akváriu zcela jinak! I to se může stát a přitom máte opravdu ten druh, který jste si vybrali. Je to prosté, rostliny, které nemají dar měnit své stanoviště a vybrat si během své vegetace prostředí, řeší tento problém po svém. Zkrátka, změní tvar v takový, který jim v tom kterém prostředí vyhovuje. A tak mohou měnit velikost, tvar, délku i šířku čepelí, řapíků a dokonce i barvu. Některé rostliny, Echinodory, lekníny…, když porovnáte v rozdílném prostředí, jako laik nemáte žádnou možnost je rozpoznat, protože se od sebe výrazně odlišují. Děje se tak na základě chemismu, fyzických vlastnostech, pohybu vody a též osvětlení.

Co je tedy při výběru rostlin důležité? Znalost podmínek biologického chování rostlin v akváriu právě na tom místě, kde bude umístěno. Opět uvedu příklad z vlastní praxe. Mnoho let jsem se zpočátku mé akvaristické praxe s tímto problémem potýkal a nakonec jsem zvolil jednoduché, leč trochu více časově náročné řešení. V místě, kde budu zakládat akvárium, do něj nejprve na zkoušku zasadím několik druhů rostlin, které jsem zvolil. Po několika málo měsících máte jasno. Ty druhy, které porostou podle Vašich představ zvolte, jiné případně zaměňte za jiné. Takto se zakládání akvária sice protáhne na delší dobu, ale jde-li Vám o rostliny, je to postup sice zdlouhavý, ale o to spolehlivější. Konec konců, trpělivost je jedna z důležitých vlastností akvaristy.
Jen pro představu se s Vámi podělím o jednu zajímavost. V líhni mám průběžně obsazených 20 – 30 akvárií. Akvária jsou umístěna na stojanech ve dvou patrech. Pro určité druhy rostlin mám však vyčleněna určitá akvária a tam je sázím. Ony rostliny by v jiném akváriu, byť hned vedle, nerostly zdaleka tak dobře, jako právě v těch, kde je sázím. Ta akvária jsou vedle sebe na jednom stojanu v jedné místnosti se shodným osvětlením! Zkrátka, i rostliny mají své vrtochy.

Zvláštní kategorie je výsadba porostů do předních partií akvárií. Tady je každá rada drahá. Je možné rozdělit několik desítek jednotlivých rostlin a při zakládání akvária jimi posázet dno. Potom na ně napustit několik centimetrů vody a počkat až zakoření. Následně pokračovat podle známého postupu. Nebo se používá postup, při kterém po vysazení držíme rostliny pouze ve vlhkém písku, a až když zakoření, je nůžkami sestřiháme na nízký porost a poté napouštíme vodu. Možností je více, ale vždy musíme dbát na to, abychom použili ty správné druhy rostlin. V tomto případě nízké porosty.

Zajímavé jsou též chvíle při množení vodních rostlin semeny a tvoření vlastní generace. Mám po mnoho generací takto pěstované Barclaye a Aponogeton ulvaceus. Je radost sledovat například vývoj semen pod mikroskopem a potom jejich denní přírůstky. To se potom divíte, kolik podivných zkušeností se dozvíte v odborných časopisech! Naštěstí to neplatí všeobecně a vždy. Zkrátka, osobní a ověřené zkušenosti jsou stále ty nejcennější.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2010
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...