Vzkazy 2010 / 10

4.07.2010 | Žádné komentáře

Milá Aneto, téměř veškeré Vaše problémy s rybami jsou, a to berte prosím bez urážky, zaviněny Vámi a Vaším přístupem k chovu. Ať si to uvědomujete či ne, chov živých zvířat je odlišný od jakékoliv jiné zájmové činnosti lidí. Stáváme se partnery živých tvorů a tak bychom se k nim také měli chovat! V lidských zákonech a v mnoha úvahách najdete jasný vzkaz a to, že chovaná zvířata jsou vaše vlastnictví, nebo chcete-li jinak, jste jejich majiteli. To je špatně a mnohé se v budoucnosti na tomto pohledu musí změnit. Kdo chce, tak toto zaběhlé pravidlo chápe tím správným způsobem, ale mnozí si osvojují tuto skutečnost po svém, tedy, chovají se ke zvířatům jako k majetku, který mohou kdykoliv darovat, prodat či vyhodit. Sami se pokuste zařadit, do které skupiny patříte. Jiný a přijatelnější názor je ten, že za zvířata, která máme v chovu, odpovídáme.

Mechanické hračky či přístroje můžete vypnout a uložit, album se známkami může ležet pod vrstvou prachu několik let, boty s bruslemi taktéž a tak bychom mohli pokračovat. Obstaráte-li si ale jako „předmět“ své zájmové či profesionální činnosti jakéhokoliv živočicha, je nutné se zajímat o jeho etologii a postarat se o jeho nároky a hlavně pak…nezbavit se ho pouze z toho důvodu, že odjíždíte například na dovolenou. Zkrátka, zvířecím potřebám je třeba se podřídit a hlavně se na ně včas připravit! Těžko budete stále žíznivému morčeti či želvě vysvětlovat, že Vám kdosi poradil, že mu stačí voda pouze ze zeleniny. Takových a podobných nesmyslů se traduje mezi tzv. chovateli celá řada.

Vraťme se ale k dopisu a k jeho podstatě. Paní Anetu z ničeho neobviňuji, „krupičku“ jsme včas identifikovali a myslím, že do čtrnácti dnů bude akvárium v pořádku, ale rozhodně udělala chybu v tom, že se o chovu ryb v akváriu a jeho základech téměř vůbec neinformovala a postačilo jí pouze kusý výklad prodavače v obchodu. Budete-li mít chvíli, prolistujte si v Článcích některé ze starších pojednání o prevenci a najdete tam časté zmínky zrovna o karanténě ryb a její důležitosti! Je to, a vždy bylo, jedno z nejvýznamnějších preventivních opatření v chovu akvarijních živočichů.

I když o karanténě, a všem co je s ní spojeno, jsem se zmiňoval již vícekrát, znovu tedy upozorním na to, že v dnešní době se akvarijní tvorové, ať to jsou ryby či jiná zvířata, pohybují po celém světě. Jejich cesta do obchodu je mnohdy vzdálena tisíce kilometrů a během ní mohou být umístěna v několika velkoobchodech. Všude tam se mohou setkat s infekcí! A nejen to, jejich imunitní systém je oslaben transportem a vzhledem k tomu, že mnohé velkoobchody se nemusí chovat zrovna nejpoctivěji z důvodu karantény, je nutné si tuto zajistit sám! Mimochodem, celý proces karantény není u běžných druhů ryb nijak ekonomicky náročný a podrobný postup je popisován ve starších článcích na těchto stránkách.

A nakonec bych rád upozornil na to, že lamentovat nad tím, že mají akvaristiky nakažené ryby, můžeme právě v oněch prodejnách, kterých se to týká. Když si ale přineseme ryby z obchodu do již zařízeného akvária a případně si s nimi přineseme infekci, nemůžeme si potom již stěžovat! Ryby z obchodu patří pouze a jen nejprve do karanténní nádrže, až po nejlépe dvou měsících je můžeme umístit mezi ostatní ryby. V mnoha případech se ryby drží v karanténě i mnohem delší dobu, ale pro běžný provoz akvária a většinu obvyklých infekcí je dvouměsíční karanténa postačující.

Pozor ale, mnohdy nemusí jít zrovna o viditelné poškození či nákazu. Ta se může projevit až po nějaké době a také z toho důvodu ryby karanténujeme právě alespoň dva měsíce. Dále je nutné si uvědomit, že ryby jsou cestou do obchodu mnohdy ošetřeny preventivními přípravky a ke všemu jejich původní prostředí, kvalita, pohyb a teplota vody, ale i například osvětlení…, může být velmi odlišné od prostředí, do kterého je přinesete po zakoupení v odborné prodejně. Navíc, po vpuštění do již provozovaného akvária se často ryby na nějaký čas ukryjí a nemáte žádnou šanci je pozorovat. Když později zjistíte, že v akváriu není něco v pořádku, bývá na nápravu již pozdě! Proto nikdy nepodceňujte karanténu nově zakoupených ryb.

Červi

Ještě bych se dnes rád zmínil o jednom dotazu, který patří do oblasti těch obecnějších, ale nelze ho rozhodně v jedné odpovědi pojmout kompletně. Pan Zdeněk se ptá, jak „zatočit“ v akváriu s červy a co bych mu poradil, případně doporučil léčbu? Tento dotaz je svým rozsahem na napsání celé knihy a to ještě velmi obsáhlé. Navíc, nemám žádné další údaje!

Tak tedy, červi jsou v akvaristice velice rozsáhlá oblast, která patří do oblasti helmintóz. Helmintózy patří mezi parazitické nákazy. Dále bychom mohli říci, že tito parazité jsou buďto vnější, nebo vnitřní. Znamená to, že některé z této skupiny patří mezi ty, jež cizopasí na povrchu těla a druzí ve vnitřních orgánech ryb. Jejich vývoj je začasto velmi rozsáhlá disciplína. Někteří z nich mají vývoj sice poměrně jednoduchý, ale jiní potřebují ke svému zdárnému vzniku mnohé mezihostitele. Už tento úvod naznačuje, že léčba rybího organismu nakaženého těmito parazity je někdy velmi složitá.

Helmintózy se dále dělí do šesti základních skupin, a každá z nich obsahuje velké množství jak jednotlivých druhů cizopasníků, tak údajů o nich. Původci těchto onemocnění jsou ještě ke všemu mnohdy v léčbě velmi urputným protivníkem a měli bychom o nich tedy vědět co možná nejvíce. Z těchto údajů je jasné, že je velmi důležité přesně určit diagnózu a původce onemocnění a až potom se snažit o jejich odstranění.
Pro představu ještě uvedu jednotlivé skupiny těchto parazitických nákaz. Patří mezi ně pijavky, vrtejši, motolice, monogenea, tasemnice a hlístice.

Takže, pane Zdeňku, sám vidíte, že Váš dotaz je velmi obecný a samotné slovo červ neříká prakticky, z hlediska rady pro léčbu, téměř nic! To je zároveň odpověď všem, kdo žádáte rozmanité rady z oblasti léčby infekcí akvarijních ryb. Je třeba uvádět mnohé podrobnosti a ještě lépe je přidat k dotazu, je-li to možné, fotografii. V mnohých případech je velmi těžké se vůbec dohodnout, o co vlastně pisateli jde. Je možné se utkat s mnoha infekcemi a zdárně se dopracovat k doléčení rybího organismu, ale vždy na začátku musí být pokud možno co možná nejpřesnější diagnóza. A to není rozhodně snadná disciplína a už vůbec ne na dálku!

A ještě něco, máte-li o toto téma podrobnější zájem, napište přímo na moji adresu.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2010
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...