Vzkazy 2010 / 9

27.06.2010 | Žádné komentáře

Zajímáte se o výtěry ryb a jejich potomstvo? Zajímáte se o to, které ryby mají kolik jiker a potěru? Máte své zkušenosti, nebo jste odkázáni na informace ostatních akvaristů? Mnozí byste se možná mohli domnívat, že počet jiker od té či jiné ryby je zkrátka konstantní, a že s tím nelze až tak moc dělat. Jindy se zase můžete podivovat nad tvrzením zkušených akvaristických mazáků, třeba na prodejních burzách. Nerad bych akvaristickou latinu shazoval či pomlouval, je to koření v každé branži, ale někdy je to již, mírně řečeno, nad standard. Vzpomeňte jen na rybáře, ti když roztáhnou ruce, mají je nejdále od sebe. Ale o co mi vlastně dnes jde? Jde o zajímavou zkušenost s chovem určitých druhů ryb a jejich variet. Kolik jiker může mít neonka obecná, závojnatka, Ancistrus…, různé druhy cichlid…?

Vážený pane Aloisi, díky za tento dotaz. Myslím, že jde o velmi zajímavý moment celé akvaristiky. Jen bych se rád též zmínil o rybách, které se sice nesprávně, ale všeobecně, nazývají živorodky, a u kterých je tato problematika také zajímavá. Ještě bych se rád zmínil o tom, že vše co napíši je tzv. z mé dílny, tedy, popisuji toliko své zkušenosti.

Pro všeobecnou představu bych rád uvedl příklad s chovem závojnatky. Její historie je velmi bohatá a sahá až do dávné doby více než tisíce let. To je údaj, který si lze ověřit, ale osobně jsem přesvědčen, že historie chovu různých variet karase zlatého je podstatně delší. Vezmu-li v úvahu původní rybí druh, tedy karase zlatého (Carassius auratus auratus), mohu s klidem uvést, že počet jiker u těchto původních rybek, pocházejících z Asie, je obrovský a počítá se na několik desítek tisíc. Mimochodem, kapr má až milion jiker a některé mořské druhy ryb, například měsíčník, jsou schopny vyprodukovat až několik set miliónů jiker! Ale zůstaňme u karasa. Tedy, základní druh má i několik desítek tisíc jiker, ale jinak je to už s jejich varietou a to s barevnou odchylkou základní barvy červené. Tyto variety již zdaleka nerodí takové množství jiker, i když je stále ještě úctyhodné a můžeme je počítat na tisíce.

Posuňme se ale dále a vezměme v úvahu další varietu těchto rybek a to klasickou závojnatku, tedy Carassius auratus auratus var. bicaudatus. Je to ryba s klasickým tělem, ale zdvojenou ocasní ploutví. Tyto variety mají menší počet jiker než barevná odchylka, ale sále jsou to stovky až několik málo tisíc.
Pokročíme-li v řadě šlechtění u těchto ryb ještě dále, můžeme být svědky již velmi velkých odchylek v tvaru a barvě těla. Tělo se zkracuje a jeho výška je v poměru k délce 1 : 1 i více. Takto vyšlechtěné ryby mají počty jiker ještě omezenější, tedy, jejich potomstvo je v daleko menším množství, než u původního druhu.

A na konec řady variet zlatého karase bych zařadil formy, které již nemají na první pohled s původním druhem nic společného, a když dovolíte vlastní názor, myslím, že nemají téměř nic společného ani se zdravým rozumem. Je to vše ale věc názoru a ekonomické náročnosti. Právě tyto formy jsou na výstavách a v obchodu nejvíce ceněny a odměňují se mnohdy astronomickými částkami…Takové variety nejen, že se původnímu druhu ani zdaleka nepodobají, ale nepodobají se žádné jiné rybě. Tvar jejich těla je mnohdy nesouměrný, postrádají ploutve, často se musí přikrmovat uměle, protože jejich zrak a ostatní smysly jsou potlačeny natolik, že nedokážou sami přežít. Jejich reprodukce je řízena uměle, mnohdy aplikací hormonů, jinak by nebyly schopny se vytřít. Bez zásahu člověka by ve volné přírodě neměly sebemenší šanci přestát první dny svého života. Počet jiker se počítá u těchto variet již pouze na desítky, maximálně stovky.

A jak je to s velikostí jiker? Mám tu zkušenost, že u posledně jmenovaných je velikost jiker již podstatně menší než u původního druhu a navíc, zdaleka ne všechny se vyvinou v jedince, který je schopen samostatně žít. Již při vykulení a posléze rozplavání mnozí z těchto jedinců nejsou schopni přijímat potravu a hynou. Výsledek reprodukce těchto ryb se tak počítá pouze na kusy.

To je velmi stručný a zjednodušený pohled na šlechtění ryb a počet jejich jiker. Extrémy, se kterými se setkávám při studii těchto variet mi často připadají, jakoby se lidé snažili o vyšlechtění co možná nejpitoresknějšího tvaru, který ale s přírodní populací nemá již nic společného. Je to, jako kdyby se umělec výtvarník snažil o abstraktní dílo.
Jsem schopen respektovat vyšlechtěné tvary všemožných druhů ryb, ale alespoň v takové míře, aby byly schopny sami žít a postarat se o vlastní reprodukci. V případě totálně deformovaných tvarů těl bez ploutví a základních životních funkcí, nejsem těmto extrémům nakloněn. Mimochodem, musím se též zmínit o náročnosti těchto variet na chov. Čím větší je odchylka od původní formy, a začíná to již u barevných mutací, tím náročnější je starost o jejich chov. Toto platí zvláště pro teplotu vody, v níž se takové ryby chovají. Platí pravidlo, že čím je odchylka větší, tím i vyšší teplotu vody pro svůj chov vyžaduje.

Podobně, jak je tomu u závojnatek, je tomu i u ostatních druhů vyšlechtěných ryb, tedy i u tzv. živorodek. Jen pro úplnost, pravé živorodky se v akváriích nevyskytují běžně a je jich, co by se na prstech ruky spočítalo. Většinou se jimi zabývají specialisté a akvarističtí „labužníci“. Rozdíl mezi pravými a nepravými živorodkami je ve výživě embrya již v jikře. U živorodek pravých je embryo vyživováno v těle samičky napojeno na její výživný systém, tedy podobně jako u savců. U většiny ostatních druhů tzv. živorodek se embryo vyvíjí v těle samičky v jikře samostatně a je odkázáno na živiny obsažené v jikře, tedy jako například u jiker volně nakladených mimo tělo samičky. Oproti pravým živorodkám, které rodí svá mláďata již opravdu živá, tzv. nepravé živorodky vypuzují z těla jikry a krátce poté se obal jikry protrhne, a až v tu chvíli se rodí mládě, které je schopné samostatně žít.

Jistě velmi dobře znáte mnohé barevné formy ryb z rodu Xiphophorus, nebo nepříklad Poecilia. Tyto barevné formy ovládly již mnohokrát naše akvária a patří k nejoblíbenějším. Poslední dobou se v chovech těchto ryb stále více objevují, krom barevných mutací, i deformace těl, které jsou známé jako ustálené formy. Jako příklad uvedu varietu ryby Xiphophorus maculatus, platu korálovou, tedy platu s extrémně vysokým tělem. Zrovna u této formy ale myslím, že nedochází k etickému prohřešku chovatelů, protože tato forma je schopna bez problémů dalšího života a reprodukce. U této variety se cení též výrazně rudé zabarvení.

A co se týká samotného počtu jiker u jednotlivých druhů ryb? Povídá se ledacos a z akvaristické latiny je patrno, že se ledacos i přehání, ale z vlastní zkušenosti musím říci, že jsem byl mnohdy překvapen, kolik je ta která ryba schopna naklást jiker. U obecné neonky jsem kdysi napočítal hodně přes 400 kusů jiker od jediné samičky a z jednoho tření. Velmi plodné jsou některé druhy teter, například Moenkhausie – přes 1000 ks., u tetry černé taktéž, Brycinus longipinnis, a tak bychom mohli pokračovat. Ohromný počet jiker mají některé druhy sumců, cichlid i ryb labyrintních. Nemalý počet potomků mají též nepravé živorodky. U nich může počet potomků dosáhnout až několika set. Možná mnohé udiví, že podobné množství potěru platí například i u pavích oček, tedy u poměrně malých druhů těchto oblíbených akvarijních ryb. Platí ale opět ono pravidlo, že čím větší je odchylka od původního druhu, tím menší počet jiker ryby produkují.

Nakonec se ještě musím zmínit o faktu, že počet jiker zdaleka neznamená přiměřený počet živých mláďat! To dobře znají všichni, kdo se odchovem akvarijních ryb zabývají. Počet jiker je též závislý na péči a znalostech chovatele. Při těchto úvahách musíme vzít též v úvahu to, že mnohé druhy ryb jikry nekladou najednou při jednom tření, ale mají kratší či delší periody, při kterých jsou schopny odkládat jikry postupně. A nakonec uvedu ještě jednu zajímavost. Neonka obecná, tedy ryba, která svou velikostí nepřesahuje 5 cm, je schopna při jedné periodě (až deset výtěrů) naklást až 3000 jiker!

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červen 2010
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...