Vzkazy 2010 / 7

16.05.2010 | Žádné komentáře

Pane Vratislave, Neguvon a Masoten jsou léky, které obsahují stejnou účinnou látku (trichlorfon) a rozdíl mezi nimi je ten, že Neguvon je účinnější. Masoten 80%, Neguvon 97% učinné látky. Neguvonu se tedy aplikuje o přibližně 20% menší množství. Nepíšete, k jakým lázním ho potřebujete a tak předpokládám, že se Vám jedná opravdu pouze o dávkování. Nevím ani, v jaké podobě ho máte? Existují pilulky, nebo se dá zakoupit v prášku. Pro pořádek ale: Masoten aplikujeme 0,4 mg/1l vody po dobu tří dnů. Je ale pravda, že dávkování se může podle potřeby i upravit a také zkušenosti různých akvaristů jsou rozdílné. Záleží také na době koupele.

Porod živorodky

Před další odpovědí bych pouze rád upozornil na to, že živorodky jsou v akváriích poměrně vzácné. Mluvíme-li o živorodkách v akvaristice, máme běžně na mysli paví očka či Xiphophory, nebo Poecilie atd., ale skutečné živorodky to vlastně nejsou, i když se tak běžně nazývají. Viz. článek ze 14.3.2009.

Evi, pro výtěr, tedy vlastně porod živorodek, existuje již od nepaměti známá finta. Používá se tzv. porodnička. Je to vlastně síťovina, tvarovaná jako malá krychle. Představte si akvárium, které má místo skla síťovinu. Tu potopíte zčásti do akvária s vodou a do ní umístíte březí samičku. Po uvolnění plůdku z těla samičky projde síťovinou právě pouze plůdek. Nemůže se tedy stát, že samička své dětičky polkne. Je to zcela obvyklé a nemusíte se pro to trápit. Kanibalismus je u většiny živorodek běžný jev. Konec konců, rybáři a akvaristé říkají, že nejlepší potravou pro rybu je zase ryba. Do porodničky je dobré vložit třeba plovoucí rostlinu, kam se březí samička ukryje a tak se zklidní. Pozor, živorodky umí porod zpomalit, nebo dokonce několik dní pozdržet. Záleží na prostředí a stresu. Nespěchejte tedy a nechte samičku v klidu.

Porod samičky můžete také připravit tak, že do menšího akvária dáte množství rostlin, např. Microsorium nebo Ceratopteris, do kterých se potěr před samičkou ukryje. To je ale metoda, při níž stejně samička nějaké ty svoje dětičky dožene… Akvaristé, kteří chovají větší počet živorodek, si doslova svařují veliké porodničky, do kterých umístí třeba desítky samic.

A je tu opět skleněná koule!

Už pouze telegraficky. Kulatá akvária pro chov ryb – NE !!! Zasaďte si do ní třeba kaktus či jinou rostlinu, chovejte v kouli strašilku, mouchu, nebo blechu, použijte ji jako kasičku, věnujte ji sousedovi jako dárek, ale nikdy do ní nedávejte ryby! Snad jediné možné řešení existuje a to koule obří velikosti, která bude vybavena bohatou dekorací. Tam by se snad dalo uvažovat o umístění některých druhů ryb, dejme tomu některých druhů labyrintek.

Jak často krmit?

Ryby stále loudí a mně se zdá, že mají hlad. Psal jste, že je důležité krmit pouze jednou denně a to je málo.
To je výtah z dopisu slečny Terezky. Jen se omlouvám za zpoždění. Když se podíváte na některé starší články, zjistíte, že je to pravda, a že jsem to opravdu napsal. Napsal jsem to záměrně, ale toto platí pouze o některých situacích a hlavně o některých akváriích.
A zrovna pro akvárium slečny Terezky je to pravidlo! Jedná se totiž o klasické pokojové akvárium s nepravidelnou údržbou. Je sice už dva roky v provozu, ale naštěstí není přerybněné a rostlinám se v něm daří. Terezko, nekrmte víc, ale měňte druhy stravy jak jen to jde. Lze též nastavit režim podávání potravy na dvakrát denně, ale musí se tedy podávat pouze část. Již jsem psal o tom, že specializované firmy vyrábějí tzv. plnohodnotná krmiva, která jsou určena právě k tomu, aby majitel akvária nemusel ztrácet čas a shánět další druhy potravy. To ale není úplně správné, zkrátka, co je určené pro pohodlí chovatele, nemusí většinou vyhovovat jeho chovancům.

V dnešní době není přece problém sehnat více druhů potravy, podle konkrétních druhů ryb, a střídat je. Lze též doporučit krmiva mražená, jež jsou též v obchodech k mání a co hlavně, je to potrava přírodní. Existují firmy, které prodávají potravu přírodní, ale živou! Nemůžete udělat pro Vaše miláčky víc, než že jim alespoň jednou v týdnu nabídnete živou potravu v podobě komářích larev, nebo jiných lahůdek. Ptejte se na živou potravu ve svém specializovaném obchodě. Neprodávají-li ji tam, pokuste se ji objednat přímo u vedoucího obchodu.

Mimochodem, nabádám k opatrnosti také z toho důvodu, že při trvalém překrmování se začnou v akvarijní vodě tvořit dusíkaté látky v nadměrném množství. Je to už stará látka a ze stránek Dajany byste měli již vědět proč se tak děje, ale přesto na to musím upozornit. Nadměrná koncentrace dusíkatých látek může během několika hodin způsobit katastrofu. Nejhorší na tom je, že příznaky této otravy nemusí akvarista začátečník vůbec zpozorovat!

Nakonec bych rád upozornil na to, že podávání potravy je v akvaristice velmi diskutovaná disciplína a i zkušení akvaristé, profesionálové, se v názorech mnohdy liší. Jde též o spory ohledně živé potravy, jak často krmit, kolik potravy podávat, kdy krmit a čím…Dále: jakou vodu pro chov používáme, svítíme-li intenzivně či naopak, záleží též na typu filtrace, teploty vody a kombinace těchto veličin. Z vlastní zkušenosti mohu uvést, že dospělé ryby krmím jednou denně, dospělé ryby před třením vícekrát a hlavně vydatnou stravou, potěr doporučuji krmit pětkrát i vícekrát denně. A opět platí zásada, že nespotřebované krmivo by nemělo zůstávat nepovšimnuto na dně akvária.

To vše platí o stravě umělé, tedy stravě běžně používané v akvaristice jak profesionály, tak amatéry. U živé potravy je to jinak, ale v dnešní době je už téměř výjimkou, že akvaristé, a hlavně ti, kteří mají pouze jednu nádrž, chodí k rybníku na „živou“. Budete-li se přesto potřebovat poradit, napište.

Mořští klauni – výstava INTERZOO 2010

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2010
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...