Komu není rady, tomu není pomoci…poloviční cesta nikam nevede!

30.04.2010 | Žádné komentáře

Pro začátek dnešního článku si půjčím téma z jedné internetové stránky, kde se účastníci debaty zabývali finančními nároky, které nás čekají při pořízení toho kterého zvířete. Nejde až tak o cenu pořizovací, ale o pravidelné ekonomické zatížení potřebné pro chov dejme tomu během jednoho měsíce. Je na místě se hned na začátku zmínit o tom, že na našich stránkách jsem se tomuto tématu věnoval již v minulosti, ale přece…myslím, že je velmi důležité si tuto skutečnost vždy uvědomovat.

Pravda, jsou podstatné rozdíly, ale přece jen je bezpodmínečně důležité vzít ekonomickou stránku v úvahu.

Je jasné, že u mnoha živočichů se tento problém vůbec nebere v úvahu a je jasné proč. Dejme tomu taková strašilka…, ale i pro tu potřebujete odpovídající umístění. Pravdou je, že mnohdy k těmto účelům poslouží velká zavařovací láhev či jiná příhodná nádoba. Správné by ale bylo odpovídající terárium s veškerou výbavou. Tedy, vezmeme-li v úvahu jakou strašilku jsme si to pořídili, obeznámíme se s její etologií a podle toho bychom měli vybrat i odpovídající umístění a splnit odpovídající podmínky. Myslím tím vlhkost prostředí v teráriu, teplotu, osvětlení, potravu, vybavení…Vidíte sami, že i strašilka, jejíž pořizovací hodnota je minimální, Vás přijde, alespoň zpočátku na pěknou částku. To je ale právě ta hodnota pořizovací. Mně jde dnes více o tu položku trvalou, spojenou s chovem. Převedu-li tuto položku na strašilku, bude opravdu minimální a myslím, že si takovou ekonomickou zátěž může dovolit téměř každý.

Půjdeme-li ale o stupeň výše, tedy například k různým druhům „studenokrevných“ obratlovců, zjistíme, že se ekonomické nároky na chov zvětšují. Je to opět závislé na nárocích chovaného zvířete. Mám-li se zastavit u akvária, je nárokem na finance velmi úsporné a i při přitápění, svícení a krmení, nás vyjde v běžném provozu na opravdu minimální částku měsíčně. V některém z minulých článků jsem náklady spočítal na několik málo krabiček cigaret měsíčně. Správně bych měl v ekonomickém nároku počítat též čas na údržbu, ale protože domácí chovy jsou v převážné většině zájmové a činí chovateli ponejvíce potěšení, tato položka se většinou neuvádí.
Toto ale platí u běžných pokojových akvárií, které jsou pořizovány hlavně pro oko majitele. Zabrousím-li ale do akvaristiky profesionální a vložím do těchto řádků nároky například na léčbu vzácných, nebo chovatelsky zajímavých druhů ryb, částky mohou být mnohatisícové.
Posuňme se ale o schodek výše a vezměme v úvahu například kotě, potažmo dospělou kočku. Úvaha nad výší finanční částky potřebné pro její chov začíná u prostředí.

Chováme-li kočku doma, nebo u rodinného domku. To je podstatný rozdíl a musím se zmínit o faktu, že v krajních případech může jít o pravidelnou měsíční částku pro mnohé z nás doslova astronomickou a na druhé straně téměř nulovou. To tehdy, bude-li se o kočku v domácnosti starat zámožný majitel a nakoupí-li pro ni tu nedražší potravu a zajistí-li péči u ne zrovna levného veterináře. Taková kočička může „stát“ měsíčně mnoho tisíc korun. A ten druhý případ? To je příběh venkovské kočky, která se zdržuje u chalupy jen proto, že se v zimních měsících může schoulit za mrazivých dní do kůlny, nebo jinam, kde je sucho a alespoň trochu toho závětří. S potravou si případný majitel hlavu neláme. Chyť si! Nebo, zbude-li sem tam něco od oběda…, ale to by stejně skončilo v žumpě.

V chovatelství vždy existují dva extrémy od sebe nebetyčně oddělené a musím se zmínit, že ne vždy ten na první pohled špatný je opravdu ve svém důsledku ten odstrašující. Pohodu totiž může mít právě ta kočka u chovatele zámožného a stejně tak ona venkovská, polodivoká. Pozor ale, jinak je to už například u psů. Každý, kdo jsme si životem některého z našich chlupáčků prošli, víme, že opuštěný pes je velká chyba! Pes musí zkrátka někam patřit, ke své smečce, potažmo rodině lidské. Jsme pro ně zkrátka jen nevyvedení svým vzhledem, ale socializačně jim vyhovujeme a to je důležité. Je ale pravda, že jsou na nás psi velmi závislí a na rozdíl od kočky je opuštěný pes v zoufalé situaci. Zajímavé je, že opuštěný pes je pro lidi z bezprostředního okolí v daleko horším postavení, než toulavá kočka. Pominu-li obavu z ohrožení psem, myslím, že nejpodstatnějším problémem pro lidi je v tomto případě svědomí. Nikoliv vlastní v tu chvíli, ale jakési všeobecné povědomí o špatnosti lidského počínání.

A cena za chov psa? Všimněte si, že Vás v tuto chvíli jistě napadlo: no to záleží na tom, jak je velký. Ale myslím, že u psů je v průměru finanční nárok na chov ještě o něco výše než u koček a zvláště pak u těch velkých. Pozor ale, zde musíme brát v daleko větší míře v úvahu náklady na veterinární péči. Ta může být pro mnohé doslova likvidační a ne výjimečně se pohybuje v desítkách tisíc korun za zákrok! A v tu chvíli je už jedno, jde-li o psa malého či velkého.

Tak bychom mohli pokračovat od miláčka k miláčkovi. Možná se Vám mnohým bude zdát zbytečné na tyto skutečnosti upozorňovat, ale z reakcí čtenářů dobře vím, že tyto články čte i mnoho začínajících chovatelů prakticky čehokoliv a tak cítím povinnost i na toto upozorňovat. Použiji-li vlastní zkušenost, mohu být zcela konkrétní. Poslední operace a vše co s tím souviselo, stála naší rodinu dost přes dvacet tisíc korun. Je to už historie, ale jednalo se o bernského salašnického psa, fenku a myslím, že kdybychom v tu chvíli neměli na její ošetření, i když bylo bohužel poslední, asi bych hezky dlouho klidně neusnul.

Ještě něco k minulému článku a ke karanténě ryb

Jde opět o osobní zkušenost a popisuji ji zde proto, abyste si udělali konkrétní představu o karanténě ryb a její důležitosti. Mám tu výhodu, že se za mnohá léta práce v oboru akvaristika znám s mnoha lidmi i z velkoobchodů, mohu tedy být při právě došlých importech a případně si i nějakou tu „čudlu“ vybrat. I stalo se, že při posledním importu závojnatek jsem mohl oko nechat na klasických karkulkách, tedy jinak tzv. červenočepičatých závojnatkách. Vybral jsem jich dle vlastního soudu dvacet a odvezl je domů. Pochopitelně jsem je uložil do karanténní nádrže s připravenou vodou. Akvárium mělo 350 l. Zvýšil jsem teplotu na 30°C a čekal do druhého dne, co se bude dít. A dělo!

Musím se ale zmínit, že ryby, tak jak přišly, se zdály na první pohled v docela slušné kondici. No bylo to tak, jak se dalo očekávat. Trvalo celý měsíc, než se začaly chovat jako správné závojnatky a byla s nimi dost velká práce. I když mi prošlo rukama za můj akvaristický život mnoho druhů importovaných ryb, přesto jsem měl s těmito krasavicemi problém a trvalo dlouho, než jsem ho rozlouskl. Upozorňuji znovu již po několikáté, moje základní metoda karanténování importovaných ryb spočívá ve zvyšování teploty vody. Je to metoda velmi citlivá na přesnost přístrojů, ale je účinná a prozatím jsem tímto způsobem zachránil mnoho druhů již téměř zatracených ryb. Používám ji i z toho důvodu, že importované ryby jsou mnohdy prošlé několika různými lázněmi a tak se snažím použít pouze fyzikální účinky, protože chemie mají chudery už tak dost.

Toto ale není návod na to, jak karanténovat importované ryby, je to důrazné opakování toho, co píši velmi často v článcích. Berte toto jako varování a rozhodně používejte karanténu u všech nových živočichů, které si do již zavedeného akvária přinesete. A ještě něco. Minimální doba karantény je 2 měsíce!!!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2010
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...