Ceny akvarijních ryb

24.04.2010 | Žádné komentáře

Možné je všechno! Napsal Karel do dopisu. Tato věta zvolací měla demonstrovat jeho překvapení nad tím, že viděl ve dvou prodejnách neporovnatelně rozdílné ceny dvou zcela totožných druhů ryb. Cena byla tak rozdílná, že se zamyslel nad tím, jak je to vlastně možné? Jasně, rohlík také stojí někde korunu, někde dvě…, ale ryba je přece „výrobně“ velmi nákladná a těžko by někdo zamýšlel zrovna s rybami obchodní trik, jak nalákat zákazníky. Regulovat cenu ryb z důvodu, že si někdo s levnou rybou u nás koupí i drahé akvárium, je přece nesmysl…

Zdravím všechny a hned se dám do odpovědi. Pane Karle, s rybami je to opravdu jako s těmi rohlíky! Ať se to někomu líbí, někomu ne, ryba je ve specializovaném obchodě zkrátka zboží a můžete si o tom myslet, co chcete. Je ale velmi důležité, aby se k rybám zaměstnanci těchto obchodů chovali s profesionálním přístupem a velmi odborně! Opět mohu přirovnat obchod s rybami k obchodu třeba s počítači. Je to prostě v lidech a je tedy nadmíru důležité, jaký zaměstnanec se k akváriím v obchodech dostane. Je velmi snadné si představit obchod s počítači, které jsou pokryté prachem a hned vedle obchod, který má veškeré vystavené zboží udržované. Kdo za tento stav ručí? No jistě že odpovědný pracovník, tedy zřejmě prodavač!

Ale pojďme k těm cenám. Uvedu konkrétní příklad z tohoto týdne. Jde o dvě rozdílné prodejny na opačné straně Čech. Xiphophorus helleri, tedy chcete-li mečovka zelená, červená forma.

1. První prodejna 16 Kč. Ryby v dokonalém stavu, barvy výrazné, oko jasné, velikost dostatečná a ryby již na první pohled zdravé. To vše v profesionálně vedeném akváriu s vizuálně čistou vodou.

2. Druhá prodejna 42 Kč. Ryby podstatně menší, vybarvením by se nedaly porovnat s předcházejícími, jak byly bledé – a akvárium? Dalo by se přirovnat k amatérské nádrži začátečníka.

Co k tomu dodat? Jen bych rád uvedl skutečný stav věci a z toho si též můžete udělat vlastní názor. V tom prvním případě jde o akvaristu, který si postavil svůj obchod a u toho zůstal. Je to tedy jasné a logické. Takový obchod bude vždy jeho výstavní síní a majitel se bude tedy snažit o to nejlepší zboží! Tedy, v tomto případě, o ty nejkvalitnější ryby. Má mnoho kontaktů na chovatele a vykoupené ryby jsou téměř vždy v pořádku. Sám si je totiž přebírá a posuzuje a mimo to, málokterý akvarista by svému kolegovi záměrně dovezl nemocné ryby.

Dále, některé z nabízených ryb mohou být jeho vlastním odchovem. Ani v tom nejhorším snu by si nedovedl představit, že se přijede nějaký kolega, akvarista, podívat do jeho prodejny a uvidí nemocné či dokonce mrtvé ryby ve špinavých akváriích. Mimochodem, když jsem u těch nemocí, je zcela přirozené, že se nemoc v akváriu vyskytne a to platí zvláště pro obchod, ale takové akvárium musí být po celou dobu léčby označeno a zvířata se po celou dobu karantény nesmí prodávat! Nikdy nekupujte ryby z akvária, kde jsou uhynulé či nemocné ryby! Zároveň je dobré na tuto skutečnost upozornit prodavače.

V tom druhém případě jde o obchod, jehož majitel má obchodů více a musí tedy zaměstnat prodavače. Ne vždy se ale najde odborník pro tuto práci a tak je docela dobře možné, že byť na přechodnou dobu, umístí za pult začátečníka. A problém je na světě. Rozhodně netvrdím, že tento zaměstnanec může za to, jaké a jak drahé ryby se v akváriích nacházejí. Když už, tak odpovídá za jejich stav.

A jak může začátečník posuzovat zdravotní stav ryb? Ryby tedy musí nakupovat majitel firmy, nebo další člověk, který je majitelem firmy pověřen. Ten ale logicky nemůže mít povědomost o tom, jací akvaristé se v místě výskytu všech prodejen podniku nacházejí. To nemá pochopitelně ani onen zaměstnanec amatér. A tak se v poslední době tento problém řeší pomocí velkoobchodů k tomuto účelu vybudovaných. Tyto velkoobchody se ale nespoléhají pouze na české akvaristy a nakupují ryby téměř po celém světě. Všeobecně se ví, že tyto ryby potřebují zvláštní režim a neprojdou-li během karantény odbornýma rukama, jsou mnohdy ve stavu, který nezaručuje zákazníkům jejich bezpečný nákup z důvodu všemožných infekcí.

Tyto velkoobchody mají též své poradce, ale ti by museli znát konkrétní stav chemismu vody v místě obchodu. A to si dovolím napsat, že se mnohdy tyto vstupní hodnoty mění. Kolik času tráví takový poradce na prodejnách, než si dovolí říci, že přivezené ryby jsou vhodné k prodeji? Nerad bych někomu sahal do svědomí, ale z vlastní zkušenosti vím, že vždy se tak neděje. A tak je celý kruh uzavřen. Nelze ale rozhodně odsoudit všechny podniky, zabývající se prodejem akvarijních ryb. Mnohé z nich jdou tou správnou cestou a je to jenom dobře. Velký problém vidím v tom, jak to má poznat akvarista amatér, který si jde právě pro své nové rybičky.

U prodavačů bych se ještě rád na chvíli zastavil. Je to velmi vzácné „zboží“. Tak vzácné, že na osobě prodavače leží mnohdy tíha úspěchu celého podniku. Co by byl platný, obchodně schopný majitel firmy, kdyby měl špatné a neodborné prodavače? Mohl by se ulítat, shánět pro svoje zákazníky slevy a kvalitní zboží, ale to by v zaprášených regálech pouze stárlo a efekt žádný. A představte si podobnou situaci v odborném obchodě s akvarijními rybami. Prodavač, který má takový obchod na starosti, musí být odborně na výši. Je to prostě nutné a tam, kde se toto pravidlo nedodržuje, dochází k velkým ztrátám a tedy pochopitelně i k velké škodě majitele obchodu. V takovém případě ale nejde pouze o škodu ekonomickou, jde o velmi závažné provinění na zvířatech!

Dovolím si malou úvahu: Obchod s potravinami či s jiným spotřebním zbožím, může vést člověk, který má ke své práci vztah a z nějakého důvodu ho baví. Obchod nelze vést lajdácky a doslova jako něco, co máme jako…Každý dobrý obchod je hodně práce, každý! Mám ale takový názor, že vedoucí obchodu s potravinami nemusí mít zrovna srdeční vztah k syrečkům, a přesto je může prodávat a mít je ve skvělé kvalitě.

V obchodě s živými zvířaty je to jinak. Člověk, který vede takový obchod, je přímo závislý na vztahu ke zvířatům a bez něj by jeho práce netrvala dlouho. Je tedy bezpodmínečně nutné, aby se takový majitel, nebo zaměstnanec podobného obchodu profesionálně věnoval tomuto oboru chovatelství a ještě ke všemu byl dobrý obchodník. Bez toho to prostě nejde. Obchod, který nemá takové vedení, je po krátké době ve ztrátě a brzy poté skončí.

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (6)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2010
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...