Nejen velikonoční beránek

4.04.2010 | Žádné komentáře

Dnešní článek nemůže mít jiný začátek, než vinšování klidného a radostného prožití svátků velikonočních za celou firmu DAJANA PET! I když je tento svátek původem věcí víry, myslím, že během dvou tisíciletí si získal i z jiných důvodů srdce mnoha lidí a ti všichni ho slaví po svém. Zkrátka, přijměte všici mé přání a je-li pro Vás tento svátek z jakýchkoliv důvodů alespoň trošku významný, slavte! A co hlavně, nezapomeňte při tom na své milášky, hlavně pak na ty z akvárií!

Módní trendy i v chovatelství?

Na tuto otázku lze jednoznačně odpovědět ano. A rozhodně to není otázka posledních let. Z toho, že jsem se setkával i v poměrně dávné minulosti s tímto jevem, soudím, že to je zcela běžná záležitost a již mnohokrát jsem se přistihl, že si v duchu porovnávám všechna pro a proti, zda je to zrovna v tomto oboru na místě. Z toho, co jsem bral v úvahu, musím za sebe jednoznačně napsat, že módní tendence v chovatelství mi nepřipadají jako dobrý nápad, tedy, alespoň všeobecně ne.

Paní móda je ale ušlechtilá dáma a nedá si jen tak cosi diktovat a tak se musíme smířit s tím, že bude dále existovat snad ve všech oborech, ve kterých existovat může, tedy i v chovatelství. Co je ale možné udělat, je aktivita všech, kdo mohou tuto nešťastnou tendenci kladně ovlivnit. Je tedy jedno, zda to bude na těchto stránkách či v jiných sdělovacích prostředcích, ale kladně ovlivňovat budoucí chovatele, by měla být všech zkušených povinnost.

Rád bych se s Vámi podělil o některé zážitky z mé praxe. Bude tedy pouze na Vás, zda ve chvílích určité vnitřní slabosti podlehnete či ne. Myslím tím podlehnutí, tedy ono slabounké, ale velmi, velmi vlezlé nutkání, si na základě určitých momentálních zkušeností neobstarat také takové milé a přítulné zvířátko, jako jsme viděli v ZOO, nebo třeba na návštěvě u přátel.

Tato chvilka, nebo spíše okamžité vnuknutí, může odstartovat neblahou životní zkušenost pro nás a mnohdy i fatální zakončení života nebohého tvora. A tak je přímo nutné si takový krok dobře rozmyslet a předem zjistit, co je k chovu toho určitého zvířete potřeba a hlavně, jaké má a bude mít během svého života nároky. Nejde zdaleka pouze o konkrétní potřeby, které lze dnes již jednoduše zakoupit v odborných obchodech (terárium, akvárium, technické potřeby, potrava…). Je nutné věnovat i potřebnou dávku času na obeznámení se s etologií budoucího chovance. Použiji znovu onu tolik frekventovanou větu na těchto stránkách: Zvíře není hračka, s kterou si čas od času pohrajeme, když máme zrovna volný čas!

Mám-li se rozepsat o zkušenostech přímo z mého oboru, začnu asi s jednou překrásnou rybou z čeledi Cichlidae a to Astronotus ocellatus. Je to zřejmě moje první zkušenost, kterou mohu uvést. Tato impozantní dravá ryba z Amazonie dorůstá i v akváriích velikosti menšího kapra a tak pochopitelně má i značné nároky na prostor. Jenže! Opět pouze znalí praktici a letití akvaristé si dokážou chov této ryby představit v reálu a dobře vědí, co je při tom čeká. Nejen nádrž velkých rozměrů, ale i shánění vhodné potravy a vše, co je s chovem těchto krásných a milých obludiček spojeno. A znovu jsme u znalostí a zkušeností. Jen bych rád dodal, že kompromis neexistuje! Tehdy se tyto ryby objevovaly na kdejaké výstavě a jejich obliba stoupala, až se stalo právě to, co je uvedeno výše. Vrubozubec paví, tak je pojmenována tato cichlida českým názvem, se dostal do mnoha domácností a byl mnohdy umístěn v menší nádrži, než by bylo třeba. Mnoho jich uhynulo ještě dříve, než stačili vyrůst.

Uvedu pouze jediný příklad chovatelské zoufalosti. Byl jsem u vyprávění, kdy zapálená žena popisovala vzrušující okamžik, kdy jejich hladový „astronaut“ honil malou myšku po nádrži, než ji polknul. Krmení malými savci není až tak výjimečné a v přírodě slouží tito běžně jako potrava, ale toto představení se dělo zásadně na večírcích a vše bylo řádně uvedeno jako kdejaká pouťová atrakce. Zkrátka, chovaný živočich a jeho oběť jako bezvadná podívaná!

Fretky, kuny a jiná milá zvířátka

Podobně jako výše uvedený příklad, se do bytů dostávají malí savci z čeledi lasicovitých. Dobře si pamatuji, že obzvláště po uvedení filmu či televizního seriálu s hrdinou v podobě například fretky, probudil často až enormní zájem o tato zvířata. Dalo nám dosti práce, abychom rodinám s malými dětmi tento záměr rozmluvili. V odborném obchodě by takové počínání mělo být zcela běžné a odmítnout prodej zvířete by neměla být výjimka. Děti totiž velmi často iniciují tento krok a ubití rodiče naléhání dětí nakonec poleví. Potřeby a nároky spojené s chovem zvířat v rodinách, tedy v bytech, jsou ale poměrně velké.

Všechny aspekty chovu si mnozí začínající chovatelé neuvědomují a zjistí je, až si vytouženého mazlíčka opatří. A to je pozdě! Mnohdy doprovází zvíře i jeho přirozený pach, tedy v lidské řeči zápach, a to je pro mnohé lidi nepřijatelné. Snaží se potom používat kdeco pro navonění srsti svého miláčka a ani si přitom neuvědomí, že taková pomáda může být velmi citlivému čichu zvířete nepříjemná. Zrovna tak denní starost o výměnu čerstvé vody a čistotu chovného zařízení je pro mnohé obtěžující. Toto je pochopitelně nutné zajistit i při nepřítomnosti. Všechny tyto aspekty platí pochopitelně nejen pro fretky, ale i pro další z dlouhé řady zvířat. Můžu jmenovat například morčata, křečky, osmáky, činčily, králíčky, myši, potkany a další.

Papoušci, kteří mluví a učí naše děti počítat

Další módní záležitostí jsou papoušci a mnozí jiní ptáci. Pozor, i když se na první pohled zdá, že zde nejde zrovna o velké starání, jde o omyl! Záleží totiž na povaze konkrétního opeřence. Mnozí z chovaných ptáků jsou silně socializačně nároční a jejich projev nemusí být zrovna každému příjemný. Hrozí zde různé alergie a to hlavně u dětí. Znovu upozorním na to, že zvíře není hračka a rozhodně ne na přechodnou dobu. A zrovna mnozí papoušci jsou dlouhověcí. Budete s nimi trávit zřejmě většinu svého dalšího života.

Hadi, ještěrky, pavouci…

Budete se možná divit, ale zrovna tyto milé potvůrky jsou pro chov v domácnosti, zrovna tak jako akvarijní ryby, snad nejvhodnější. Je to z toho důvodu, že žijí svým vlastním životem. Je zde ale velký nárok na vhodné chovné zařízení, ať se jedná o terárium, akvárium, paludárium a podobně. Zde naopak platí, že vhodné chovné zařízení je podstatou dobrého chovu. Zajistíte-li veškeré nároky pro chov, pro mnohé živočichy z této skupiny je dokonce Vaše nepřítomnost vítaná. Pozor ale, zrovna pro tuto skupinu živočichů budete potřebovat živou rozmanitou potravu. Připravte se na shánění cvrčků a jiného hmyzu, nitěnek, myší a myšat, králíků, potkanů, různých druhů červů, žížal, kuřat, ryb a všemožných jiných tvorů, kteří se používají jako potrava pro chované živočichy v domácnosti.

Rozhodně nebudu jmenovat všechny skupiny zvířat, o kterých lidé ve svých plánech často uvažují. Ať jsou to kočky, psi, tygři, lvi, opičky a já nevím co ještě. Je nutné si vždy uvědomit, co nás čeká a co vše musíme vytvořit pro zdárný a hlavně vyhovující chov každého zvířete. Nepodléhejte momentálním pohnutkám a žadonění dětí! Nepodléhejte reklamám a různým seriálům, kde se papoušci či jiná zvířata stávají rovnocennými partnery dětí. Je to fikce použitelná pouze pro ten jeden účel.

A nakonec ještě to nejdůležitější. Před každou takovou úvahou si prostudujte příslušné knihy a zákony! Navštivte zkušeného chovatele a zajímejte se o nároky na chov toho kterého zvířete. Rozvažte svoji ekonomickou situaci! Chovné zařízení, potrava, případná budoucí léčba a třeba i povinné očkování…to vše stojí mnohdy nemalé finanční prostředky.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2010
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...